perjantai 5. huhtikuuta 2013

Ihana Creme Brûlée eksoottisilla hedelmillä



Creme brulee on jälkiruokien ehdotonta kärkikastia. Kun mietin ranskalaishenkisen päivällisen tarjoamisia, päätin heti, että nyt täytyy uskaltaa kokeilla creme bruleeta. Sinällään riskaabelia kokeilla jotain ensimmäistä kertaa juuri silloin, kun haluaisi onnistua parhaalla mahdollisella tavalla, mutta samalla linjalla mentiin koko päivällisen: ja se kannatti!

Kotiharmin tontilta löytyi oikea luotto-ohje nimellä pomminvarma creme brulee. Olin ajatellut tehdä oman kokeiluni täysin ohjeen mukaan, etten vaan menisi missään pieleen. Tarvitsin kuitenkin valmistaa jälkiruokia kuusi kappaletta (yksi ylimääräinen siltä varalta, että joku epäonnistuu paahtamisvaiheessa), joten joudun heti dilemman eteen: miten paljon mitäkin pitää laittaa. Lopulta sovelsin hieman eri aineksien suhteita, mutta pomminvarmoja onnistujia tuli näistäkin. Ja niin herkullisia ja oikealla tavalla loksahtavia, että olin pakahtua ylpeydestä :)



Aluksi: Sekoita kattilassa 3dl kermaa, 1dl kevytmaitoa ja 3/4dl sokeria. Halkaise puolikas vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman sekaan. Lisää myös tanko. Leikkaa esim. perunaveitsellä sitruunasta kuorisiivu (kerran sitruunan ympäri) ja lisää kermaan.

Kuumenna kerma ja kiehauta. Nosta sen jälkeen kattila liedeltä. Vatkaa kulhossa neljästä keltuaisesta rakenne rikki. Poista kermaseoksesta vaniljatanko ja sitruunankuori. Kaada kuuma kermaseos keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen.

Kaada seos uunivuokiin (6 pientä vuokaa). Nosta uunivuoat isompaan vuokaan ja täytä kuumalla vedellä pikkuvuokien puoleen väliin asti. Paista 150-asteisessa uunissa alatasolla noin 50min.

Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin odottamaan viimeistelyä. Tein itse creme bruleet tähän asti jo edellisenä päivänä ja viimeistelin lämpimän ruuan jälkeen.

Viimeistely: Ripottele kylmien vanukkaiden päälle sokeria tasainen ohut kerros, n.1,5tl per annos. Paahdaa pintaa kaasupolttimella, kunnes se on saanut hieman ruskeita läikkiä. Odota hetki, niin sokeri kovettuu ja pinta on kivan rasahtava. Tarjoile heti.

Tarjoilussa kannattaa pitää hedelmät, marjat tms. erillään, ettei neste pilaa bruleen pintaa. Jokainen voi lisätä hedelmiä oman annoksensa päälle tarjoamishetkellä. Tällä kertaa kokeilin passionhedelmää ja kumkvattia.


10 kommenttia:

  1. En vieläkään ole kokeillut tätä uunissa paistettavaa, olen vain tehnyt Nigellan neuvoin kattilassa keitettävää ja jääkaapissa hyytyvää versiota:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole sellaisesta kattilassa tehtävästä kuullutkaan :) Tosin olen ihan aloittelija näissä creme bruleissa!

      Poista
    2. Uunissa paistettava lienee "se oikea" ranskalainen creme brûlée, kun munankeltuaisella ja maissijauhoilla tehdään "se oikea" espanjalainen crema catalana. Ainakin jos on uskominen sikäläisiä tuttaviani. Espanjalainen ainakin saa sydänkohtauksen, jos joku paistaa crema catalanan :)ja ranskalaiset ovat aina olleet tarkkoja ainoista oikeista valmistustavoistaan.
      Sokeripaahdettu jälkkäri on muuten helpompi sokeroida ja polttaa, jos vuoka on matala ja laakea. Tullaisessa kohokasvuoassa se on hiukan hankalampaa.

      Poista
    3. Kiitti paljon tiedosta! Olenkin miettinyt, mikä varsinainen ero on crema catalanalla ja creme bruleella. Huomasin itsekin, että homma oli vähän jokseenkin hidasta tuollaisten vuokien kera, mutta ne ovat ainoat varsinaiset pienet uunivuokani ja saivat siksi kelvata :) Sellaiset oikeat vuoat olisi kyllä ihanat!

      Poista
  2. Ihana versio creme bruleestä:) Itse tykkään eniten venezuelalaisesta versiosta tuosta klassikosta,joka on ehkä vähän helppotekoisempikin.Hurmaava kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ai on olemassa vielä venezuelalainenkin versio, mielenkiintoista! Millainen se on? :) Ois kyllä hauska kokeilla erilaisia versioita, kun nyt innostuin bruleista :)

      Poista
  3. Ah, lempijälkiruokani! Jota alkoikin sitten heti suorastaan himottamaan :) Pienet Nero-vuoat ovat muuten oivallisia creme brulee -vuokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ohjeesta! Ei tarvinnut ensikertalaisen repiä hiuksiaan ;) Oli älyttömän hyvääkin kaiken lisäksi! Nero-vuoat näyttää kauniille sun kuvissa ja niissä sais ilmeisesti ihanasti lisää loksahtavaa sokeripintaa... Nam!

      Poista
  4. Heippa, Kärähtäneet heittäisi haasteella. Saa tarttua, jos siltä tuntuu :) Ja nam, minkä näköiset jälkkärit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Olen otettu :) Tartun haasteeseen heti, kun keksin sopivan "teeman" ;)

      Poista