perjantai 11. syyskuuta 2015

Carmelitas, makeaa mahan täydeltä!


Olen viime aikoina törmännyt useampaan otteeseen carmelitas-neliöihin, joiden alkuperästä minulla ei ole sen kummempaa tietoa. Kuulostavat nimen mukaan esimerkiksi meksikolaisille, mutta ohjeen rasva+sokerimäärä viittaa vahvasti Jenkkeihin. Mutta pakkohan niitä oli kokeilla, kun ne kerta kaikkiaan vaikuttavat niin överimakeille.

Käytin näihin Me Naiset -lehden ohjetta pohjana, mutta lopulta jouduin tekemään hieman omia ratkaisuja. Ensinnäkin vaihdoin sokerin osittain muscovadoon ja vähensin sekä kondensoidun maidon että suklaan määrää. Vuokani oli juuri sen kokoinen, kuin ohjeessa neuvotaan, mutta littanoiden keksimäisten neliöiden sijaan minulla tuli näistä paksuhkoja piirakkapalasia. Ei se yhtään haitannut, mutta kannattanee silti käyttää isompaa vuokaa kuin 20 x 20.

Carmelitas


Ota 150g voita huoneenlämpöön. Sekoita kulhossa 2dl kaurahiutaleita, 3,5dl jauhoja, 2,5dl sokeria (osa voi olla esimerkiksi muscovadosokeria), 2tl leivinjauhetta ja 2tl vaniljasokeria. Lisää pehmennyt voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Ota 1,5dl muruja talteen ja lisää loppujen joukkoon 1dl maitoa. Sekoita taikinaksi ja painele jauhotetuilla käsillä leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 15min.

Nostele esipaistetun pohjan päälle lusikan avulla karamellisoitua kondensoitua maitoa. Itse käytin puoli purkkia eli noin 200g, mutta ohjeen mukaan laitetaan kokonainen purkki. Lisää päälle 100g rouhittua tummaa suklaata (itse vähensin myös tätä). Levitä päällimmäiseksi taikinamurut ja paista vielä toiset 15min. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi. 

4 kommenttia:

  1. Näihin tosiaan törmää nyt usein. Pitäisiköhän kokeilla? Sokerin nimi kirjoitetaan muscovado, ei muskavado

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpäs kirjoitetaankin, haha, mä oon kirjoittanut sen AINA väärin! Jotenkin luulin, että muskavado on sen suomennos, mutta onkin ihan mun oma sana ;) Mutta juu, kannattaa ainakin kokeilla näitä, olivat todella hyviä!

      Poista
  2. Kuulostavat ja näyttävät makeilta ja makoisilta! Miksi minä en ole törmännyt näihin missään aiemmin? :) No hyvä että täällä sentään, kiitokset vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä tosi hyviä! Mä en edes nyt muista, että missä kaikkialla olen näitä nähnyt, mutta ainakin lehdissä (lehdessä?) ja joissakin blogeissa, myös erilaisina versioina (jotan marjaa lisätty tms.) :)

      Poista