lauantai 14. maaliskuuta 2015

Hainanilainen kana ja riisi

Hainanese Chicken Rice


Hainanese (boneless) chicken rice, pelkkä chicken rice. Rakkaalla ruualla on monta nimeä, hieman paikasta ja kokista riippuen. Käytännössä ruoka on kuitenkin hyvin samantyyppinen yksinkertainen annos: riisiä, pehmeää väritöntä kanaa ja chilikastiketta. Pari kauniisti leikattua kurkkusiivua. Kuppi ruuan kanssa latkittavaa lientä.

Thaimaassa asuessani chicken rice oli yksi tyypillisimmistä illallisistani (varsinaisten paikallisten ruokien lisäksi). Istahdin kerran muutaman muovituolin kattavaan katukeittiöön, vastasin kyllä kysymykseen "chicken rice?" ja hurmaannuin aluksi hieman turhan miedosta, mutta myöhemmin kivan hienovaraisen makuisesta ruuasta. Hintakin hurmasi minut, siihen aikaan annos maksoi parikymmentä senttiä.



Kohtasin vanhan lempparini viimeksi Singaporessa. Illallistimme Chinatownissa ja tilasimme ihan varta vasten hainanilaista kanaa riisillä, sillä halusin testata, olenko kuvitellut ruuan olevan maukasta, vaikka se näyttää ihan pliisulle. No en ollut. Tämäkin Singaporen versio oli pehmeän mieto, juuri niin kuin pitääkin, mutta jopa pelkkä riisi oli varsin maukasta.

Koska chicken rice on hyvin yksinkertainen ruokalaji, pitäisi kanan olla erityisen hyvänmakuista. Perinteisesti tämä kai tehdään kokonaisesta (luomu)kanasta, mutta nyt oli pakko oikaista ja käyttää broilerin rintafileitä. Ehkä paremmalla ajalla sitten. Koska en käyttänyt kokonaista kanaa, käytin keitinvetenä kanalientä.

Chilikastike


Aloita valmistelemalla chilikastike: Pilko pienenpieniksi paloiksi 4 valkosipulin kynttä sekä kaksi isoa (mietoa) punaista chiliä (poista siemenet). Siirrä chilit ja valkosipulit pieneen kulhoon ja purista päälle kahden limetin mehu (enemmänkin, jos eivät ole mehukkaita).

Lisää 1tl sokeria ja ripaus suolaa. Jätä tekeytymään ja lisää lopuksi muutama ruokalusikallinen kuumaa kanalientä. Syödessä kastike kannattaa kipata kanan päälle.

Hainanilainen kana ja riisi


Hainanilainen kana ja riisi


Ota ohuehkoja kanafileitä (4-6kpl) huoneen lämpöön puolisen tuntia ennen valmistamista. Kuori ja paloittele 10cm pala inkivääriä sekä 3 valkosipulin kynttä. Kuumenna kattilassa 2l kanalientä ja lisää inkiväärit, valkosipulit ja kanat. Kypsennä noin 15min. Nosta kanat toiseen astiaan ja peittele foliolla. Siivilöi liemi ja säilytä kuumana.

Raasta riisiä varten kaksi valkosipulin kynttä. Kuumenna kasarissa 2rkl öljyä ja kuullota valkosipuleita pieni hetki. Lisää 3dl basmatiriisiä ja kuullota 1-2min. Lisää 6dl kanan keitinliemeä sekä pieni ripaus suolaa (mikäli liemi ei ole hirveän suolaista).

Keitä riisiä niin pitkään, kunnes neste on melkein hävinnyt ja riisiin on tullut reikiä. Laita kansi päälle, nosta kasari levyltä ja anna riisin höyrystyä vielä n. 30min.

Ota kanat leikkuulaudalle (mikäli ne ovat jäähtyneet liikaa, dippaa niitä kuumaan liemeen) ja lätki niitä esimerkiksi leveän kokkiveitsen hamara- ja/tai lappealla puolella, jotta liha pehmenee. Leikkaa fileet annospaloiksi. 



Hainanese chicken rice -annokseen kuuluu yleensä kuorettomia kurkkusiivuja ja kupillinen kanalientä (omassa versiossani oli poikkeuksellisesti mukana hieman paksoita, koska sitä oli jäänyt jäljelle edellisestä keitosta).

Korianteri ei ole kovin yleinen lisä katukeittiöissä, mutta itse tykkään siitä kovasti. Kevätsipuli olisi kuulunut liemeen olennaisesti, mutta sitä ei löytynyt kaupasta juuri nyt. Ruokajuomana on tyypillisesti vesi, mutta esimerkiksi sitruunamehu toimii myös hyvin!

2 kommenttia:

  1. Jännää! Melko vaatimattoman näköistä, mutta uskon sinua että on hyvää. Laitetaanpa testattavien listalle... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin vaatimattoman näköistä ja kyllä tässä riisi on maistuvampaa periaatteessa kuin kana. Mutta kanasta tulee todella hyvää, kun kaataa tuon pirteän kastikkeen päälle! Ja mun mielestä korianteri on todella hyvä lisä tässä :)

      Poista