keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Pataleipä päätyi tähänkin keittiöön



Meillä ei varsinaisesti syödä leipää kovin usein, joten ei liene kovin yllättävää, että pataleipä päätyi kokeilulistalleni vasta nyt. Muutenkin olen leivän leipomisessa todella noviisi, sillä oikeaa leipää olen tehnyt vain kahdesti: saaristolaisleipää ja viikunaleipää.

Ei sillä, etteikö itse tehty leipä olisi mielettömän hyvää. Niin myös pataleipä! Kokeilin aluksi ihan perus vehnäleipää (ohje näytti olevan monessa lähteessä hyvin samanlainen), mutta seuraavaksi testiin menee pähkinöitä ja muita extroja sisältävä leipä.

Pataleipä

Sekoita kulhossa 7dl vehnäjauhoja, 1tl kuivahiivaa ja 1-2tl suolaa. Lisää 3,5-4dl lämmintä vettä ja sekoita taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan noin vuorokaudeksi. 

Kun paistat leivän, kaada se jauhotetulle pöydälle ja käännä kaksinkerroin. Anna kohota pöydällä puolisen tuntia. Laita kannellinen (2 litran) valurautapata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteiseksi.

Nosta pata uunista, sivele sisäpinta öljyllä (itse käytin basilikalla maustettua oliiviöljyä) ja nosta taikina pataan. Laita kansi päälle ja paista leipää puolisen tuntia. Poista sitten kansi ja paista vielä 15 minuttia tai kunnes pinta on ruskea ja rapea. Nosta leipä pois padasta ja jäähdytä liinan alla.   

4 kommenttia:

  1. Onpa muhevan näköinen leipä. Pataleipä on täälläkin testaamatta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa kokeilla, helppoa ja hyvää :)

      Poista
  2. En itse öljyä pataa, leipä irtoaa muutenkin , jos pata on tarpeeksi kuuma eli 250 astetta kun taikina kipataan
    siihen, sitten voi lämpöä alentaa 200 asteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Itse tykkäsin, että basilikaöljy toi leipään kivaa pientä vivahdetta :)

      Poista