sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Vohveliblinit, vihdoinkin!



Näin vuosi sitten Virpin blogissa hauskan ja herkullisen näköisen kokeilun: vohveliblinit! Alkuperäinen ohje oli Muru-ravintolan keittokirjasta ja sitä oli päästävä kokeilemaan kahdestakin syystä. Ensinnäkin koska blinit on niin hyviä ja vohveliblinit oletusarvoisesti kivan rapeita ja toisekseen siksi, että saisi kaapissa olevalle vohveliraudalle taas jotain käyttöä. 

Ja hyviä näistä tulikin! Annoksesta tulee neljä vohvelibliniä, jotka riittävät hyvin kahdelle pääruuaksi. Lisukkeina meillä oli tällä kertaa mätihyytelöä ja sienisalaattia. Mätihyytelö on helpompi versio suuren suosion saavuttaneesta lohihyytelöstä ja sopii hyvin muuhunkin käyttöön kuin blinin täytteeksi.

Vohveliblinit

Lämmitä 1prk kermaviiliä ja kaada kulhoon. Lisää 10g hiivaa, 1tl sokeria, 3/4dl tattarijauhoja ja 1/4dl vehnäjauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna kohota noin tunnin ajan.

Riko kananmuna ja lisää keltuainen taikinaan ja vatkaa valkuainen vaahdoksi. Lisää taikinaan myös 1dl lämmitettyä maitoa, 3rkl voisulaa, 1tl suolaa, 3/4dl tattarijauhoja ja 1/4dl vehnäjauhoja. Kääntele taikinaan lopuksi valkuaisvaahto.

Lämmitä vohvelirauta kuumaksi ja sivele pintoihin voisulaa. Paista vohvelit rapeiksi ja ruskeapintaisiksi. Tarjoile heti.

Mätihyytelö

Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen. Sekoita 1prk kermaviiliä ja 1 prk smetanaa. Lisää pieni nippu ruohosipulia silputtuna, 3/4tl suolaa ja mustapippuria, sekä 75g lohen mätiä. Kuumenna 3rkl sitruunamehua (laimennettua) ja liota puristetut liivatelehdet mehuun. Kaada mehu hyytelön joukkoon. Anna hyytelön tekeytyä jääkaapissa vähintään joitakin tunteja.

Voit tehdä koko homman suoraan kannelliseen rasiaan, niin ei tule turhaa tiskiä. Rasiasta voi nostaa lusikalla annokset mätihyytelöä blinin päälle (voit myös lisätä hyytelön päälle vielä mätiä ja ruohosipulia). Vaihtoehtoisesti voit tehdä hyytelön muuhun astiaan ja kumota sen pöytään kokonaisena. 

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä vohveliblinejä ja makukin on varmasti sen mukainen. =) Löysin blogisi sattumalta ja täällä on todella paljon hyvältä kuulostavia reseptejä. Järjestän kesällä rippijuhlat ja toiveena olisi meksikolainen menu, joten kysynkin, mitä suosittelisit juhliin tarjottavaksi kahvipöytään? Ruuaksi ajattelin tehdä tortilloja, jotka vieraat saa täyttää omien mieltymysten mukaan, mutta itse en tunne meksikolaista ruokakulttuuria juurikaan, niin olen vähän avuton. Kiitos jo etukäteen, jos sinulla olisi jotain vinkkejä tarjottavaksi etenkin kahvipöytään. =)

    -Raparperi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Raparperi! Ja kiitoksia kommentista :) Vau, meksikolainen menu rippijuhlissa on hauskan erilaista! Ja siinä mielessä juhliin sopiva, että jokainen voi kasata itselleen sopivan kokonaisuuden eri jutuista :) Meksikolaiset jälkiruuat tai leivonnaiset eivät tulleet tutuksi edes Meksikon matkalla vuosia sitten ja ainoa mikä tulee mieleen on flan (vanukas). Ehkä pöydässä voisi olla minivanukkaita shottilaseissa? Jos haluat kakun/piirakan, niin teemaan sopisi hyvin limetin makuinen juustokakku tai vaikka key lime pie (http://makujakotoa.blogspot.fi/2013/05/key-lime-pie.html), joka ei ole meksikolainen, mutta on ihanan makea ja limettinen. Olen muuten syönyt meksikolaista ruokaa Key Westissä ja otin siellä jälkkäriksi juuri tuota piirakkaa :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! :) Tarkoituksena on hieman erilaisempi menu vaikkakin hieman mausteiden käyttöä joutuu rajoittamaan kastikkeita yms. tehdessä, koska kaikki juhlaväki ei ole tottunut kovin tuliseen ruokaan. Olen kyllä yrittänyt netistä etsiä tietoa meksikolaisista kahvipöydän tarjottavista, mutta kovin niukasti on tietoa löytynyt. Mutta vanukas on hyvä idea ja key lime pie samoin. Kiitos vinkeistä! :)

      -Raparperi

      Poista
    3. Mä luulen, että niistä kahvipöytätarjottavista on niin vähän tietoa, koska niitä ei ihan hirveästi meksikolaisessa ruokakulttuurissa ole. Ainakin oman käsitykseni mukaan siellä päin panostetaan paljon tuohon muuhun ruokailuun :)

      Poista
  2. Aijai miten hyvältä taas näyttää! Näitä pitää tehdä heti ensi viikonloppuna, kun joululta jäi sopivasti purkki kirjolohenmätiä pakastimeen.. Vohvelirautakin löytyy kaapista, mutta eipä sillä tule vohveleita paisteltua kuin ehkä kerran vuodessa. Nyt lähtee pölyt vohveliraudasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rouva Yrjänä! Vohvelirauta tuppaa tosiaan unohtumaan sinne kaappiin, mutta toisaalta kyllähän ne vohvelit sitten on hyviä, kun niitä jaksaa tehdä :) Ja blinit, nam!

      Poista