tiistai 6. tammikuuta 2015

Friteerattua tofua ja paistettua riisiä kasviksilla



Olkoon tämän vuoden teemana lihansyönnin vähentäminen. Melkein tein jo uuden vuoden lupauksen asiasta, mutta sitten päätin jättää väliin. Onko kukaan koskaan pitänyt juuri uuden vuoden lupaustaan?

Joka tapauksessa tulipahan todettua jo vuoden ensimmäisenä päivänä, että hyvä ateria ei vaadi lihaa. Söimme Singaporessa päivälliseksi thaimaalaista ruokaa ja tilasimme pöytään paistettua riisiä katkaravuilla, tom yumia kanalla ja friteerattua tofua. Ruoka oli odotetusti hyvää ja sitä oli pakko kokeilla myös kotona.

Paistettu riisi ja tom yum ovat tietenkin tuttuja vieraita kotikeittiössämme siitäkin huolimatta, että ne eivät koskaan maistu niin hyvälle kuin autenttiset pöperöt. Syytän raaka-aineita, en kokkia. Tofu on sen sijaan löytänyt jääkaapissamme paikan vasta viime aikoina ja alan pikku hiljaa hiffaamaan, miten hyvä ja kätevä raaka-aine se on.



Paistettu riisi kasviksilla

Kuori ja pilko iso porkkana pieniksi kuutioiksi. Silppua puolikas makea sipuli ja raasta yksi yksikyntinen valkosipuli. Suikaloi pieni pala kiinankaalta. Lämmitä pannulla luraus öljyä ja kuullota sipuleita ja porkkanoita muutama minuutti. Lisää kiinankaalit ja kuullota hieman lisää.

Lisää pannulle keitettyä riisiä (noin kahden annoksen verran) ja mausta puolikkaan limetin mehulla, kalakastikkeella, soijakastikkeella ja chilihiutaleilla. Kääntele hetki ja lisää sitten yksi kevyesti vatkattu kananmuna ja sekoita tasaisesti riisin joukkoon. Anna riisin paistua vielä muutamia minuutteja.

Tarjoile limetin, korianterin ja chilinpalojen kera.

Friteerattu tofu

Leikkaa valmiiksi marinoidusta tofusta noin puolen sentin paksuisia siivuja. Ota kaksi lautasta ja laita toiselle kevyesti vatkattu kananmuna ja toiselle n. 1,5dl vehnäjauhoja, 1tl valkosipulijauhetta ja 0,5tl suolaa. Kuumenna paksupohjaisessa kasarissa n. 1cm kerros öljyä n. 180-asteiseksi.

Pyörittele tofupala ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja sitten vielä kerran jauhoissa. Nosta varovasti öljyyn kypsymään ja käännä, kun alapuoli on ruskistunut. Nosta valmiit tofut talouspaperin päälle valumaan. Tarjoile makean chilikastikkeen kera.


6 kommenttia:

  1. Tofu on aika vasta löytänyt tiensä myös meidän keittiöömme, ja hyväksihän se on todettu. Tätä ohjetta aion kokeilla. Kiva lisä tuo valkosipulijauhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon tykännyt valkosipulijauheesta kaikissa friteeratuissa jutuissa (samoin mausteista, mut valkosipuli on aika perus ja toimii lähes kaikkeen), kannattaa kokeilla :)

      Poista
  2. Super hyvän kuulloinen resepti! Ja mulle uusi tapa valmistaa tofua, vaikka sitä aika usein syönkin :)
    Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ollut aikaisemmin (ennen Singaporea) maistanut friteerattua tofua. Onhan se aika tuhtia tavaraa (mikä nyt ei olisi, jos on rasvassa uppopaistettu), mutta oli kiva syödä muutama pala muuten kevyen ruuan yhteydessä :)

      Poista
  3. Tämä on uskomattoman hyvää! Yllätyin miten helppoa myös, vaikken mikään megakokkailija edes ole. Hyvät, selkeät ohjeet. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti, kiitos! Pitäisi itsekin tehdä tätä, oli muuten tosiaan hyvää :) Ja helppoa!

      Poista