torstai 11. syyskuuta 2014

Minestronekeitto ja asiaa veitsistäLeikkasin erään kerran tomaattia siivuiksi vanhempieni keittiössä ja ihmettelin, kuinka kauniita siivuja sainkaan aikaan. Ihmetystä herätti se, että oma samanlainen veitseni ei suostunut yhtä hyvään yhteistyöhön. Niin, äitinini totesi, se veitsi on teroitettu säännöllisesti.


Luulisi, että tällainen ruokaharrastaja osaisi pitää veitsensä terävänä, mutta totuus on, että vaikka olenkin todella kiinnostunut ruuasta, olen yleisesti kitchen managementissa todella huono. Veitsieni suhteen olen tehnyt varmasti kolme suurinta virhettä: 1) pessyt veitsiä pesukoneessa, 2) säilyttänyt niitä laatikossa yhdessä muiden veitsien ja metalliesineiden kera ja 3) jättänyt veitset teroittamatta lähes kokonaan (vaikka omistan veitsenteroittimen).


Sain Blogiringin ja Fiskarsin Functional Form -yhteistyökampanjassa mainion leikkuulaudan ja veitsisetin lisäksi myös kitchen managementissa tarvittavia apulaisia, kuten veitsitukin veitsien säilyttämiseen ja veitsenteroittimen. Veitsenteroitinhan ei ole mitenkään hankala käyttää, sen kun vetäisee veitsen teroittimen läpi edestakaisin muutamia kertoja, mielellään kerran kuussa eikä kerran vuodessa! Ja veitsitukissa veitset ovat hyvässä säilössä eivätkä kolise toisia veitsiä vasten, kuten laatikossa (ja lisäksi on huomattavasti helpompi löytää oikea veitsi tukista kuin laatikosta satuttamatta käsiään!).


Testasin suurta kokinveistä ja pienempää kuorimaveistä ensimmäistä kertaa tehdessäni minestronekeittoa. Tuo italialainen, kasviksia runsaasti sisältävä keittohan vaatii aika paljon pilkkomistyötä, vaikka valmistuukin suhteellisen nopeasti. Ja kaikki pilkkomistyö kyllä palkitaan, sillä keitto on mielettömän maukas yhdistelmä erilaisia kasviksia ja toisaalta suolaista pekonia (tai pancettaa). Ehdoton syyskeitto!


Minestronekeitto

Pilko aluksi kaikki keitossa tarvittavat ainekset: puolikas pieni (varhais)kaali, yksi porkkana, yksi sipuli, kolme valkosipulinkynttä, yksi paprika, kaksi varsiselleriä, 10cm pätkä purjoa ja 200g pekonia tai pancettaa.

Kuumenna kattilassa keskilämpöiseksi reilu tilkka oliiviöljyä. Lisää kaali, porkkana, varsiselleri, sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia noin viisi minuuttia. Lisää pekoni ja paista muutama minuutti.

Lisää sitten tölkillinen kuorittuja tomaatteja (kannattaa hieman pilkkoa niitä ennen lisäämistä) ja 2rkl tomaattipyreetä. Anna muhia kannen alla noin 10min. Lisää sitten 1,5 litraa kasvislientä sekä purjo ja paprika. Mausta keittoa hieman mustapippurilla, 1tl sokerilla ja tarvittavalla määrällä suolaa.

Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Lisää sitten vielä 1,5dl pientä makaronia ja keitä noin viisi minuuttia (jos pasta on isompaa tai kypsyy hitaasti niin hieman pidempään). Leikkaa vielä kourallinen lehtipersiljaa ja sekoita keiton joukkoon.


Yhteistyössä Fiskars

2 kommenttia:

  1. Heheh, meillä veitsien terottamisen on aina hoitanut avopuoliso. Ennen kun tapamisemme en tiennyt, että niitä kuuluu terottaa, enkä omistanut terotinta. Veitseni olivat myös ennen laatikossa sikin sokin. Nykyään avopuolison toimesta ne ovat omassa veitsitelineessään. Onneksi asun sellaisen kanssa, joka tietää paremmin ja myös muistaa toimia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, sinä onnellinen! Meillä ei kyllä mies tiedä näistä asioista edes sitä mitä minä :) Olen kyllä pysynyt ruodussa nyt jo muutaman kuukauden ja säilyttänyt veitset uudessa tukissaan ja pessyt vain käsin. Taitaisi olla se teroittaminenkin kohta ajankohtaista, vaikka kesällä kokkaaminen jäikin vähemmälle kaikkien reissujen takia.

      Poista