sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Minibrunssi kahdelle (belgialaiset vohvelit)


Suunnittelimme menevämme viikonloppuna brunssille tai valmiille aamupalalle, mutta sitten iski sekä piheys että hävikkiviikon hengessä jääkaappien tutkiminen. Huomasin, että tarvikkeita löytyisi itseltäkin jo valmiiksi ja vieressä on metsä, josta hakea juuri kypsyneitä puolukoita smoothieta varten. Miksipä ei siis jäätäisi kotiin, kokkailtaisi minibrunssi ja säästettäisi muutama euro vaikkapa talven matkakassaa varten. 


Minibrunssille valmistui kolme ruokalajia: pecorino-rukolamunakas, marjaisa smoothie ja belgialaiset vohvelit, joiden ohjeen katsoin Pullahiireltä. Brunssin valmistaminen vaatii hieman touhuamista heti aamusta, mutta toisaalta onko mitään ihanampaa, kuin herkutella lauantaiaamuna rapeilla vohveleilla? 

Hankalinta brunssin valmistamisessa on kaiken ajoitus: miten saada samaan aikaan paistettua vohvelit ja munakkaat ja toisaalta pidettyä smoothie kivan kohmeisena ja kermavaahto pehmeänä? Kaikki alkaa tietenkin valmistelusta: kasaa smoothie-ainekset blenderiin, tee munakas- ja vohvelitaikinat valmiiksi, vatkaa kerma jääkaappiin odottamaan, kaada mehu valmiiksi kannuun ja nosta takaisin jääkaappiin, etsi ja kata tarvittavat astiat.

Vohvelit kannattaa paistaa ennen munakkaita, sillä ne voivat hyvin jäähtyä ja rapeutua pöydällä hetken aikaa. Smoothien voi pyöräyttää valmiiksi ja nostaa jääkaappiin odottamaan. Munakkaat ovat parhaita juuri pannulta tullessaan, joten tee ne viimeisenä.



Marjaisa smoothie


Pilko blenderiin/korkeaan astiaan 1 banaani. Lisää 0,5dl jäisiä puolukoita ja 1-1,5dl jäisiä mansikoita. Kaada sekaan 2dl maitoa ja hurauta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa maitoa.


Belgialaiset vohvelit


Sulata 75g voita. Sekoita 1,5dl jauhoja, 1dl sokeria, 1tl vaniljasokeria, 1tl leivinjauhetta ja 1/3tl suolaa. Sekoita toisessa astiassa 1dl maitoa ja 1 kananmuna. Sekoita maitoseos jauhoseokseen ja lisää jäähtynyt voi. Paista vohveliraudan ohjeen mukaisesti vohveleiksi (3-4 tavallista vohvelia).

Nosta vohvelit talouspaperin päälle jäähtymään ja leikkaa halutessasi paloiksi. Koristele tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla. Tarjoile esim. kermavaahdon kera.



Pecorino-rukolamunakas


Tee munakastaikina: riko 3 kananmunaa ja lisää 3rkl kermaa tai maitoa sekä ripaus suolaa ja valkopippuria. Vatkaa kevyesti. Raasta n. 1,5dl pecorinojuustoa

Kuumenna keskikokoisella pannulla nokare voita. Kaada puolet munakastaikinasta pannulle ja lisää puolet juustosta, sekä pieni kourallinen rukolaa. Anna kypsyä hiljalleen, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä munakas kaksinkerroin ja nosta lautaselle ja paista toinen samanlainen. Koristele rukolalla.




35 kommenttia:

  1. Voiko aamu tuosta ihanemmin alkaa. Belgialaisia vohveleita ei ole tullutkaam vähään aikaan tehtyä. Kiitos muistutuksesta, täytyypä ilahduttaa perhettä näillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tää oli eka kerta belgialaisia vohveleita, mutta mielessä se on ollut jo yli kaksi vuotta, huh :)

      Poista
  2. Ai ihanaa! Brunssi on aterioista parhain ja aivan liian harvinainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotibrunsseja pitäisi harrastaa enemmänkin, kruunaa viikonlopun!

      Poista
  3. Haha, tuo ajoitus on kyllä meillä joka viikkoinen ongelma :D aina jokin ruoka valmistuu myöhemmin kuin muut, mutta siihen tottuu. Syödään siis usein brunsseja kotona viikonloppuisin :) belgialaiset vohvelit ovat niin hyviä, teillä on ollut herkullinen brunssi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Onneksi kaikkea ruokaa ei voi edes syödä yhtäaikaa, joten sinällään vuorotellen valmistuminen ei välttämättä haittaa. Ellei sitten haluaisi istua pöydässä ihan rauhassa :)

      Poista
  4. minni / kokeileva keittiöni4. syyskuuta 2016 klo 19.51

    Voi kun herkullisen näköistä. Vohveleita pitäisikin tehdä.

    VastaaPoista
  5. Rakastan brunsseja, tietenkin myös vohveleita. Joskus olisi mukava vaan istua itsekin valmiiseen pöytään ja nauttia. Olisinpa saanut olla mukana :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että lähes aina tulee oltua itse se, joka häärää keittiössä :D Ellei sitten mene ravintolaan :)

      Poista
  6. Oi että, nyt mä kyllä kiroan meidän huushollin kadonneen vohveliraudan :P sitä on ollut ikävä jo monesti, mutta juuri nyt varsin akuutisti! Vohvelit on IHANIA! Aamupalaksi, iltapalaksi, välipalaksi... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ou nou, vohvelirauta pitää ehdottomasti olla, vaikka sitä ei käyttäisi kuin pari kertaa vuodessa! Saati tietenkin että tykkäisi tehdä vohveleita useamminkin :)

      Poista
  7. minni / kokeileva keittiöni5. syyskuuta 2016 klo 21.51

    Oi, hidas, herkullinen brunssi. Sopivaa viikonloppua odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonlopun luksusta, jos ei ole mitään muuta tekemistä kuin brunssi :) Jospa olisi sama tilanne pian uudestaan!

      Poista
  8. Hyvä idea vilkaista viikonloppuisin sinne jääkaapin perälle. Munakkaan loihtii melkein varmasti jos vaan löytyy kananmunia, sekaan kun voi laittaa melkein mitä tahansa vihanneskorin pohjalta, juustoja jne. Pitkään aikaan ei ole tullut brunssiteltua kotona, vaikka etenkin tälläisen 4-henkisen revohkan kanssa se tulisi huomattavasti edullisemmaksi kuin ravintolabrunssit. Usein viikonlopun aamiainen jääkin sille kaurapuuro - smoothie - kahvi linjalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakas on kyllä ehkä maailman kätevin ruoka, oli sitten aamupala, lounas tai päivällinen :) Joskus on kyllä kiva mennä valmiiseen pöytään, mutta jos haluaa pihistellä, niin kotibrunssi ei maksa kovin paljoa.

      Poista
  9. Kotibrunssin puolesta puhuu sekin, että saa olla villasukissa ja flanellihousuissa tai ihan missä tahansa asussa... Ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniinpä! Villasukat ja yöpuku, siitä mukavammaksi ei mene :)

      Poista
  10. Kiireettömät aamiaiset viikonloppuna lasten kanssa on ihan parasta aikaa. Välillä vielä kun jaksaa viritellä takkaan valkean, niin... Onneksi on syksy<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takka, tosiaan, hyvä idea! Uudessa kodissamme on nimittäin sellainen, vaikka se välillä unohtuukin :)

      Poista
  11. Okei, minä vaadin, että seuraava #foodblogoulu-brunssi järkätään teillä. Enkä lähde pois ennen kun oon saanu vohveleita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kyllä, tämä pidetään ehdottomasti mielessä :) Ja vohvelit kans!

      Poista
  12. Mäkin haluan huomenna aamulla pecorino-munakasta!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli edellisellä viikolla lähes joka ruuassa ripaus pecorinoa :D

      Poista
  13. mulla on ollt joo pidempään ihan hirvittävä vohvelirautakuume aikä tämä kyllä auttanut asiaa lainkaan :-) Pakkohan se taitaa olla hankkia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vohvelirauta on kyllä ihan kannattava ostos, ja jos ei ole ihan varma käytöstä, niin omankin taisi maksaa vain parisen kymppiä :)

      Poista
  14. Olen samaa mieltä että ajoitus on aina hankala ja kun yleensä itse on se "chef" mutta brunssit on ihania ja vohvelit/amerikkalaiset pannukakut kuuluu ehdottomasti brunssiin....sinulla niin herkullisen näköistä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi! Onhan siinä aina touhuamista, mutta toisaalta lopulta (toivottavasti) saa istua pöytään rentoutumaan itsekin :)

      Poista
  15. Teillä on ollut kyllä mieletön brunssi. :D Sen innoittamana täytyy ehkä kaivaa vohvelirauta yläkaapista...

    VastaaPoista