Näin loppuvuonna on aika listata kuluneen vuoden parhaat kokeilut. Niitä riittäisi enemmänkin kuin yksi per kuukausi, mutta pysyttäydytään perinteissä!
Tammikuu: Helppo suklaakakku juhliin. Tässä tarvitaan vain suklaata, mutta ei sen kummempia taitoja, sopii minulle!
Helmikuu: Täytetyt paprikat. Retroruoka, jota ei tule tehtyä kotona juuri koskaan.
Maaliskuu: Tom yum -kana. Pidätkö happaman tulisesta tom yum -keitosta? Samat maut toimivat myös kastikkeena!
Huhtikuu: Mehevä mustikkamurupiirakka. Huhtikuussa kannattaa viimeistään käyttää pakastimen pohjalla lojuvat mustikat. Vaniljajäätelön kera tämä piirakka on aivan huippyhyvää!
Toukokuu: Parhaat hampurilaissämpylät. Niitä tarvitaan aina, hyviä hampurilaissämpylöitä.
Kesäkuu: Korealaiset bbq-ribsit. Ribsejä voi valmistaa ilman grilliäkin, joten nämä sopivat vaikka tammikuun keskelle.
Heinäkuu: Jäätelöä ilman jäätelökonetta. Kaksi ihanaa makua: vadelma-kaurakeksi ja rockyroad-suklaa.
Elokuu: Nachoja mustapavuilla. Lihaton vaihtoehto deluxe nancho -lautasesta. Toimii erityisesti perjantaisin kylmän juoman kera.
Syyskuu: Kinuskiset puolukkapavlovat. Ihastuttavaa kirpeyttä ja makeutta, pehmeyttä ja rapeutta. Sopisi myös jouluaikaan.
Lokakuu: Härkis-punajuuripaistos. Syksyn juttu meidän keittiössä oli Härkis. Tämä oli kaikessa epäonnessaan maukkaimpia kokeiluja.
Marraskuu: Vaivaamaton pizza. Jos pizzataikinaa ei tarvitse vaivata, on se kokeilemisen arvoinen juttu.
Joulukuu: Avaa pulloa kuohuvaa ja napostele sen seurana pikkublinejä kolmella eri täytteellä. Takuuvarma juhlatunnelma!
Sivut
▼
maanantai 26. joulukuuta 2016
tiistai 20. joulukuuta 2016
Makeat ja suolaiset skonssit
Vapaapäivät ovat ihan parhaita, ja aamut niiden helmiä. Onnea on pitkät pyhät tai muut lomat, kun ei ole kiire mihinkään ja kaiken vähäisenkin tarmonsa voi kohdistaa vaikkapa aamupalaan.
Skonssit ovat siitä hyvä vaihtoehto, että samoista leivonnaisista saa sekä suolaisia että makeita, täytteistä riippuen. Samaan pöytään voi kattaa ison lautasellisen skonsseja, sekä laidasta laitaan juustoja, hilloja, leikkeleitä ja niin edelleen. Ja iltapäivällä saman kuvion voi toistaa.
Makeat ja suolaiset skonssit
4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl sokeria
3/4 tl suolaa
50g voita
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
tomusokeria
hilloja
kermavaahtoa
juustoa
kinkkua
kurkkua
Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää pehmeä voi ja nypi. Lisää kerma ja maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina jauhotetun pöydän päälle ja kaulitse n. 2cm paksuksi. Leikkaa pyöreällä muotilla skonsseja. Voitele valmiit skonssit kananmunalla ja paista 225-asteisessa uunissa n. 10 min.
perjantai 16. joulukuuta 2016
Talvinen valkosuklaa-vadelmakakku
En ole mikään kovin ihmeellinen kakuntekijä, joten kaikki upeat viritelmät voi unohtaa heti kättelyssä. Joskus on kuitenkin kiva juhlistaa arkea tai lomaa kakulla, sillä kakku ei voi tehdä muuta kuin hyvälle tuulelle. Täytekakku vielä erityisen hyvälle.
Söin eräässä tapahtumassa odottamattoman hyvää valkosuklaa-vadelmakakkua, jonka täyte oli hieman kohmeinen (ehkä vahingossa). Vaikka itsenäisyyspäivää juhlitaan yleensä sinivalkoisin leipomuksin (muilla, ei meillä), niin tällä kertaa oli pakko saada vadelmaa.
Vadelmakakku on parhaimmillaan tuoreilla vadelmilla ja kermavaahdolla täytettynä, mutta koska keskitalvella on usein tyydyttävä pakastevadelmiin, joskus vielä ulkomaisiin, on tämä kiehautettava hyytelötäyte ihan toimiva. Valkosuklaakreemiä saattaa jäädä yli, mutta lopun voi käyttää johonkin muuhun.
Kakun koristelun suhteen minulla oli jonkinlaisia tavoitteita, mutta lopulta olin liian kärsimätön ja tein juustohöylällä valkosuklaasta eri kokoisia paloja. Sekundäärinen visioni oli tehdä kakun päälle "lumiveistos" ja lähtökohdat huomioiden siitä tuli ihan hauska.
Valkosuklaa-vadelmakakku
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl jauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g pakastevadelmia
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
2 liivatelehteä
100 g voita
3 dl tomusokeria
100g valkosuklaata
1 dl ranskankermaa
1 dl paahdettuja mantelilastuja
50 g valkosuklaata
muita kakunkoristeita
Valmista pohja jo edellisenä päivänä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Sekoita. Kaada kakku leivinpaperilla vuorattuun pieneen irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 5 minuuttia ja sen jälkeen 160 asteessa puolisen tuntia. Kokeile tikulla onko kakku kypsä, jäähdytä ja kumoa/nosta pois vuoasta. Leikkaa pohja kahtia.
Laita vadelmat, vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua viisi minuuttia. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Purista vedet liivatteista ja sekoita kuumaan täytteeseen. Anna täytteen jäähtyä n. 20 min.
Aseta alempi pohjapala takaisin irtopohjavuokaan. Kaada jäähtynyt vadelmatäyte varovaisesti päälle ja levitä tarvittaessa. Laita vuoan päälle kelmu ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kun täyte on hyytynyt, voit nostaa päällimmäisen kakkupohjan täytteen päälle. Jätä jääkaappiin yön yli.
Vatkaa kreemiä varten pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä. Sekoita suklaa tomusokerivaahtoon ja lisää ranskankerma (huoneenlämpöinen). Vatkaa tasaiseksi kreemiksi.
Nosta kakku vuoasta ja kuorruta kreemillä esimerkiksi veitsen avulla. Koristele reunat pannulla tai uunissa paahdetuilla mantelilastuilla. Sulata loppu suklaa ja levitä se puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi leivinpaperilla päällystetyn leikkuulaudan päälle. Nosta jääkaappiin ja odota, kunnes suklaa on jähmettynyt. Vuole juustohöylällä lastuja ja koristele kakku.
maanantai 12. joulukuuta 2016
Pikkublinit kolmella eri täytteellä
Blinit on oikea keskitalven luksusherkku, sillä niitä tulee tehtyä ehkä vain kerran, mutta pöydässä on aina samalla myös pullo kuohuvaa. Sinällään blinit on niin helppo ruoka, että ihmettelen miksi niitä ei nähdä meillä useammin. Yhdistän blinit erityisesti uuteen vuoteen, mutta koska vietämme sitä tänä vuonna palmun alla, päätin alkaa blinihommiin itsenäisyyspäivänä.
Suurin osa valmisteluista käsittää täytteiden taikomisen. Toki blineihin riittäisi mäti, punasipuli ja smetana, mutta varsinkin jos pöydässä on useampi henkilö, kannattaa täytteitä olla muutamaa erilaista. Meillä blinien seuraksi valikoitui tällä kertaa lohihyytelö, porotahna ja sienisalaatti. Ja vielä bonuksena cocktailsuolakurkut hunajalla.
Tästä määrästä taikinaa tulee noin 12 pientä bliniä. Ne riittävät kahdelle nälkäiselle pääruuaksi tai neljälle alkupaloiksi. Tein blinit tällä kertaa valmiiksi jo päivällä ja lämmitin ne uunissa illalla. Toimi hyvin, kun päällä oli leivinpaperi.
Blinit
200 g kermaviiliä
1/4 palaa hiivaa
1 dl jauhoja (vehnä tai tattari)
1 dl lämmintä maitoa
1/2 tl suolaa
1 1/4 dl vehnäjauhoja
3 rkl voita sulatettuna
1 keltuainen
1 valkuainen
voita paistamiseen
Aloita blinien valmistaminen jo edellisenä iltana. Sekoita hiiva ja kermaviili. Lisää jauhot ja peitä kulho kelmulla. Laita jääkaappiin yön yli.
torstai 8. joulukuuta 2016
Porotahna
Tein itsenäisyyspäivän kunniaksi blinejä ja koska emme vietä tänä vuonna joulua, oli pakko tehdä myös perinteistä joulupöytämme kunkkua, lohihyytelöä. Koska ruokakunnan toinen osapuoli on allerginen kalalle, piti hänen blineille kehittää jotain kalatonta. Usein se on meillä ollut poroa.
Tällä kertaa hurautin porosta tahnaa, joka sopii älyttömän hyvin myös leivän päälle. Jos tahnaan tulevan kerman vaahdottaa erikseen ja sekoittaa lopuksi muiden ainesten kanssa, tullee tästä myös oivaa poromoussea. Pitää kokeilla seuraavalla kerralla.
Porotahna
100 g kylmäsavuporoleikkeletta
100 g piparjuurituorejuustoa
50 g smetanaa
2 rkl ruohosipulisilppua
mustapippuria
1,5 dl kuohukermaa
Leikkaa leikkeleet paloiksi ja laita ne tuorejuuston, smetanan, ruohosipulin ja mustapippurin kanssa korkeaan astiaan. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää kerma muutamassa erässä ja sekoita aina välillä sauvasekoittimella.
maanantai 5. joulukuuta 2016
Kasvispihvit
Joulunpyhinä syödään perinteisesti lihaa, vähintäänkin kinkun tai kalkkunan muodossa, joten kasvispainotteisempi alkukuu voi olla ihan hyvä idea. Olen aina tykännyt kasvispihveistä, mutta niiden tekeminen on jotenkin tuskaista: hirveästi kuorimista ja raastamista ja lopulta pihvit vielä hajoavat epämääräisiksi kappaleiksi. Raastaminen ja silppuaminen onkin kasvispihvien työläin vaihe, mutta koostumukseen auttaa kummasti juusto, joka sitoo aineksia yhteen. Ja antaa tietenkin kivasti makua. Käytin pihveissä tällä kertaa lanttua, naurista, palsternakkaa, porkkanaa ja sipulia, mutta muutkin yhdistelmät sopivat kasvispihveihin mainiosti.
Kasvispihvit
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 iso porkkana
50 g palsternakkaa
150 g lanttua
150 g naurista
1/2 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria
1 kananmuna
100 g juustoa (esim. Monterey Jack)
Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi piiperrykseksi. Raasta muut kasvikset mahdollisimman hienoksi raasteeksi. Purista ylimääräinen neste ja siirrä kulhoon. Lisää grahamjauhot, suola, mustapippuri ja kananmuna. Sekoita hyvin. Raasta juusto ja lisää vielä taikinaan.
perjantai 25. marraskuuta 2016
Vuohenjuustokana punaviinissä ja rosmariiniporkkanat
Ruoka ei voi mennä pieleen, jos yhdistää vuohenjuustoa, punaviiniä, rosmariinia, valkosipulia ja hunajaa. Sen jälkeen on melkein sama, mitä varsinainen ruoka on. Tällä kertaa se oli punaviinissä muhiteltua vuohenjuustokanaa, sekä hunajaisia rosmariiniporkkanoita kolmessa eri värissä. Jos tämä olisi ollut kahden ruokalajin illallinen, olisin yhdistänyt tähän pehmeän maa-artisokkakeiton.
Vuohenjuustokana punaviinissä
2 broilerin perhosfilettä
suolaa
mustapippuria
50 g vuohenjuustokuutioita
1-2 valkosipulinkynttä
voita paistamiseen
punaviiniä
Ota broilerin perhosfileet jääkaapista 15 minuuttia ennen kuin alat valmistamaan niitä. Ripauta fileen sisään ja pintaan suolaa. Rouhaise sisäpinnalle mustapippuria ja murustele vuohenjuusto. Raasta valkosipuli ja lisää. Nipistä fileet kiinni ja laita muutama cocktailtikku pitämään ne paikoillaan.
Kuumenna pannussa voita ja paista fileisiin molemmin puolin ruskea pinta (muutama minuutti per puoli). Nosta fileet pieneen uunivuokaan. Kaada punaviini pannulle, anna kuplia muutaman kerran ja kaada uunivuokaan. Kypsennä fileitä n. 25 minuttiia 225-asteisessa uunissa.
Rosmariiniporkkanat
3 isoa porkkanaa
pieni nippu rosmariinia
voita paistamiseen
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria
vuohenjuustoa
Pese porkkanat hyvin ja tarvittaessa kuori. Leikkaa porkkanat halki ja vielä puolikkaat halki. Laita pannulle reilu nokare voita ja kuumenna. Lisää rosmariinin lehdet ja anna muhia voin kanssa muutaman minuutin. Lisää porkkanat ja paista niihin ruskea pinta.
Lado porkkanat pieneen uunivuokaan ja nouki rosmariinit päälle. Ripottele porkkanoiden päälle suolaa ja mustapippuria ja valuta hunaja. Paista 225-asteisessa uunissa 20-25 min ja seuraa, ettei porkkanat kärähdä. Koristele valmis annos vuohenjuustolla.
keskiviikko 23. marraskuuta 2016
Pehmeä maa-artisokkakeitto
Maa-artisokka on melko hankala kuorittava, sillä se saattaa olla muhkurainen ja ulokkeinen kuin mikä. Vähän niin kuin inkivääri. Mutta hyvää keittoa siitä tulee, joten ahkeruus palkitaan. Tästä määrästä riittää kahdelle varsinaiseksi ruuaksi ja neljälle alkuruuaksi. Sopii molempiin tarkoituksiin erittäin hyvin!
Pehmeä maa-artisokkakeitto
500 g maa-artisokkaa
1/2 tai 1 yksikyntinen valkosipuli
öljyä
4 dl vettä
1 kasvisfondikuppi
3/4 dl kermaa
1 dl kevytmaitoa
valkopippuria
(suolaa)
Kuori ja pilko maa-artisokat reiluiksi kuutioiksi. Pilko myös valkosipuli. Kaada kattilan pohjalle pieni määrä öljyä ja kuullota valkosipulia ja maa-artisokkaa muutama minuutti. Lisää vesi ja kasvisfondikuppi. Anna kiehua hiljalleen, kunnes artisokat ovat pehmeitä. Hurauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää kerma, maito ja mausteet. Sekoita vielä muutama kierros ja keitto on valmis.
sunnuntai 20. marraskuuta 2016
Vaivaamaton pizza (Glorian Ruoka & Viini)
Meillä tehdään pizzaa vähintään kerran kuussa ja parhaimmillaan kahdestikin. Marraskuu on vasta hieman yli puolivälin ja pizzauuni on kuumentunut jo toistamiseen. Liekö pimeällä ja ankealla vuodenajalla vaikutusta mielitekoihin. Tai no ainakin Glorian Ruoka & Viini -lehden vaivaamattoman pizzapohjan ohjeella on ollut sormensa pelissä.
Olen kokeillut erilaisia pizzapohjia ja mieltynyt lopulta yön yli kylmäkohotukseen jääkaapissa, vaivaten taikinan seuraavana päivänä yleiskoneella. Mutta sitten tuli tämä ohje, jossa ei vaivata ollenkaan, vaan pehmeä taikina levitellään jauhojen avulla littanaksi. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista.
Ensimmäinen kokeilu onnistui ihan hyvin, mutta koska tein taikinasta 2/3 eli kaksi pizzaa, meni mittasuhteet vähän pieleen ja taikinasta tuli liian jäykkää. Ohjeen mukaan taikina jätetään kohoamaan liinan alle, mutta käytännössä se ei mielestäni toimi, sillä taikina kuivuu helposti. Seuraavalla kerralla lisäsin 2/3 annokseeni hieman vettä ja kohotin kelmun alla: täydellistä!
Vaivaamaton pizza margherita
6 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl kylmää vettä
tomaattikastiketta
3 palloa mozzarellaa
100 g parmesania raastettuna
1/2 ruukku basilikaa
vehnjäjauhoja
oliiviöljyä
Sekoita jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi vähitellen, koko ajan sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja jätä yksi uunipelti sisään.
Ota jauhotetuin käsin kolmasosa taikinasta leivinpaperin päälle ja muotoile taputellen pizzapohjaksi, jauhoja apuna käyttäen.
Levitä pohjalle tomaattikastiketta, mozzarellaa ja parmesania. Nosta pizza leivinpaperin kera kuumalle uunipellille ja paista n. 10 minuuttia.
Pyöräytä basilikat oliiviöljyssä ja lisää kuuman pizzan päälle. Pirskottele lopuksi vielä oliiviöljyä valmiiden pizzojen päälle.
Tomaattikastike
1 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä n. 10 min hiljalleen poreillen. Anna jäähtyä.
keskiviikko 16. marraskuuta 2016
Perinteiset lihapullat kermakastikkeessa
Ulkomaanmatkat ovat tällaiselle ruokaintoilijalle sekä loputtomia inspiraation lähteitä että etukäteishaaveilun aiheita. Pidän silti erittäin paljon myös perinteisestä kotiruuasta ja erityisesti sitä tekee mieli aina ulkomailta palatessa. Aloitan Suomi-ruuasta haaveilun monesti jo reissussa, vaikka siellä olisi kuinka ihania herkkuja tarjolla.
Lihapullat lienevät yksi suosituimmista kotiruuista ja lisäksi niiden varioiminen on superhelppoa. Perinteisillä lihapullilla on ehdottomasti paikkansa, ja olen syönyt niitä koti-ikävääni myös Espanjassa ja Thaimaassa. En tosin lomamatkalla, vaan asuessani kyseisissä maissa hetken aikaa.
Perinteiset lihapullat kermakastikkeessa
3/4 dl kermaa
3/4 dl korppu- tai pankojauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna
muutama maustepippuri
mustapippuria
1,5 rkl ruohosipulisilppua
400g naudan jauhelihaa
puolikas iso sipuli
1rkl voita
voita paistamiseen
3 rkl voita
3rkl jauhoja
4-5dl kiehuvaa vettä
lihafondikuppi
1 1/4 dl kermaa
mustapippuria
Kumoa kerma, korppujauhot, suola, kananmuna, rouhitut maustepippurit, mustapippuri ja ruohosipuli kulhoon ja sekoita hyvin. Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla voissa. Lisää sipuli ja jauheliha taikinaan ja sekoita hyvin.
Muotoile taikinasta lihapullia vedessä kostutetuin käsin. Kuumenna pannulla voita ja paista lihapulliin ruskea pinta. Kuumenna kasarissa voi ja lisää jauhot. Ruskista muutaman minuutin verran ja lisää kiehuva vesi ja lihafondikuppi. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes kastike saostuu. Mausta mustapippurilla.
Lisää lihapullat kasariin ja kypsytä kannen alla vielä n. 10 min. Lisää kerma ja sekoita. Anna kiehahtaa, mutta älä keitä.
perjantai 11. marraskuuta 2016
Joulutortut rahkavoitaikinasta
Monille tuttu tilanne: joulutortut ovat parhaita joululeivonnaisia, mutta tuhdin juhlaruokailun jälkeen niitä ei jaksa syödä juuri ollenkaan. Siksi joulutorttujen kultakausi on nimenomaan hyvissä ajoin ennen joulua. Vaikkapa marraskuussa.
Me emme itse tule tänä vuonna nauttimaan jouluherkuista, vaan sen sijaan istahdamme aasialaisen katukeittiön muovituoleille. Siinä toinen hyvä syy leipoa joulutorttuja jo nyt! Ja koska oma joulumme tulee olemaan astetta trooppisempi, kaivoin tortuille alustaksi teemaan sopivat värikkäät papukaija- ja Intia-tarjottimet.
Joulutortut rahkavoitaikinasta
250g voita
1tl leivinjauhetta
4dl vehnäjauhoja
250g maitorahkaa
luumuhilloa
1 kananmuna
1 rkl tomusokeria
Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nosta kulhoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja nypi voin kanssa. lisää maitorahka ja sekoita taikinaksi (älä vaivaa). Nosta kulho jääkaappiin vähintään tunniksi.
Levitä pöydälle jauhoja ja kumoa taikina. Kaulitse taikinasta suorakulmio ja taittele se kolmeen osaan. Toista vähintään kolme kertaa. Pakkaa taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Ota taikinasta puolet ja kaulitse ohuehkoksi levyksi. Leikkaa haluamasi muotoisia torttuja ja nosta pellille. Voitele tortut kananmunalla ja täytä hillolla. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut. Koristele tomusokerilla.
tiistai 8. marraskuuta 2016
Härkis Sloppy Joe ja bataattiranskalaiset
Härkis otti ja tuli keittiöömme pysyvästi, ainakin jos katsoo viime viikkojen ostoslistaa. Olen tehnyt Härkiksestä sekä pastaa että punajuuripaistosta, joista jälkimmäinen oli erityisen hyvää. Seuraavaksi listalla on ainakin tacot, mutta tässä välissä tuli myös tehtyä monen vuoden tauon jälkeen Jenkeistä tuttuja sloppy joe -sandwichejä.
Bataattiranskalaiset ovat tainneet olla muodissa jo pidempään, mutta itse sain tehtyä niitä pitkän tauon jälkeen vasta nyt. Vaikka bataatista tehdyistä ranuista ei taida koskaan tulla maailman rapeimpia, niin tässä on ainakin muutama konsti, joka edistää rapean pinnan syntymistä: liottaminen kylmässä vedessä, kuivaaminen ja maissitärkkelys.
Härkis Sloppy Joe
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyreetä
3/4 dl bbq-kastiketta
1tl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
1,5 tl sokeria
3/4 tl suolaa
mustapippuria
1 rs Härkistä
4 hampurilaissämpylää
sipulirenkaita
salaatinlehtiä
juustoraastetta (esim. Monterey Jack)
majoneesia
Hienonna sipuli ja raasta valkosipulit. Kuumenna kasarissa öljyä ja kuullota. Lisää tomaattimurska, -pyree sekä bbq-kastike. Lisää mausteet ja anna kuplia hiljalleen kasaan n. 20min. Lisää lopuksi Härkis ja sekoita hyvin. Anna kuumentua, mutta älä enää kypsennä.
Bataattiranskalaiset
1 iso bataatti
1 rkl maissitärkkelystä
3/4 tl suolaa
1,5rkl öljyä
Kuori bataatti ja leikkaa mahdollisimman saman paksuisiksi ranskalaisiksi. Laita bataatit isoon kulhoon ja täytä kylmällä vedellä. Anna liota puolisen tuntia. Kaada vesi pois ja kuivaa bataatit keittiöpyyhkeen päällä.
Sekoita pienessä astiassa maissitärkkelys ja suola (mausta halutessasi myös muilla mausteilla). Kaada seos bataattien sekaan ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja sekoita. Nostele bataatit leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle niin, etteivät palat mene päällekkäin. Paista 225-asteisessa uunissa n. 40 min ja käännä bataatit puolivälin jälkeen.
perjantai 4. marraskuuta 2016
Lindströmin pihvit ja smetanakastike
Tämä lautanen maistui ihanan syksyiselle: punajuurta, smetanaa, porkkanoita, timjamia ja rosmariinia, sekä pehmeän lämmintä perunamuusia. Sama fiilis, kuin italialaisen ruuan kanssa. Eikä lasi viiniä olisi tehnyt yhtään pahaa. Miksi en ole tehnyt lindströmin pihvejä neljään moneen vuoteen? Täydellinen syys(talvi)sunnuntain päivällinen.
Yritin tehdä lindströmeitä myös Härkiksestä, epäonnistuen varsinaisessa pihviasiassa, mutta tehden aivan ihanaa punajuurista paistosta. Kannattaa kokeilla sitäkin!
Lindströmin pihvit
1 sipuli
1 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
2 rkl smetanaa
1 dl pankojauhoja
1 kananmuna
2 dl etikkapunajuurta raastettuna
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
0,5 rkl hienonnettua timjamia
mustapippuria
1,5 rkl voita
1 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
2 rkl smetanaa
1 dl pankojauhoja
1 kananmuna
2 dl etikkapunajuurta raastettuna
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
0,5 rkl hienonnettua timjamia
mustapippuria
1,5 rkl voita
Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa pannulla. Raasta valkosipulinkynnet Sekoita smetana, pankojauhot (tai korppujauhot), kananmuna sekä sipuli ja valkosipuli. Raasta etikkapunajuuria 2dl verran. Sekoita punajuuret ja jauheliha taikinaan. Mausta vielä suolalla, timjamilla ja kunnon rouhaisulla mustapippuria.
Muotoile taikinasta pihvejä. Lämmitä pannulla voita ja paista pihveihin ruskea pinta molemmin puolin. Nosta pihvit uunipellille ja kypsennä vielä 225-asteessa 10-15min. Tarjoile muusin, smetanakastikkeen ja rosmariiniporkkanoiden kera.
Smetanakastike
1 suolakurkku
3 rkl smetanaa
3 rkl turkkilaista jugurttia
0,5 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
3 rkl smetanaa
3 rkl turkkilaista jugurttia
0,5 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
Poista suolakurkusta vetinen keskiosa ja kuutioi loput. Sekoita smetana ja turkkilainen jugurtti, sekä suolakurkut. Mausta hunajalla, sekä suolalla ja valkopippurilla.
tiistai 18. lokakuuta 2016
Härkis-punajuuripaistos
Voi, kun sitä voikin aina välillä mennä kokkailut pieleen. Ja kun kyseessä on yritys tehdä lindströminpihvien kasvisversio Härkiksestä ja kasata lisukkeeksi uunissa paahdettua bataattia, vuohenjuustoa ja täysjyväsinapilla maustettua kermaviilikastiketta, niin epäonnistuminen harmittaa harvinaisen paljon. Mutta eipä ole ensimmäinen kerta, kun täällä pihvit murenevat, murr.
Onni onnettomuudessa, että ruoka oli kuitenkin maultaan todella hyvää. Niin hyvää, että ajattelin kuitenkin jakaa sen täällä ja nimetä paistokseksi. Käytin pihvitaikinassa aluksi yhtä kananmunaa ja sitten epätoivoissani kahta. Kummallakaan ei onnistunut yhtään sen paremmin. Sanokaa te viisaat, mitä taikatemppuja pitäisi tehdä?
Härkis-punajuuripaistos
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
voita paistamiseen
2,5 dl etikkapunajuurta raastettuna
1 rs Härkistä
1-2 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 yksikyntinen valkosipuli
voita paistamiseen
2,5 dl etikkapunajuurta raastettuna
1 rs Härkistä
1-2 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria
Silppua sipuli ja raasta valkosipuli. Kuullota pannulla voissa. Sekoita sipulit, punajuuriraaste ja rasiallinen Härkistä. Lisää 1 tai 2 kananmunaa ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Paista pannulla pihveiksi tai muutamassa erässä epämääräiseksi paistokseksi.
Uunissa paahdettu bataatti
1 iso bataatti
2 rkl oliiviöljyä
3/4 tl suolaa
3 rosmariinin oksaa
2 rkl oliiviöljyä
3/4 tl suolaa
3 rosmariinin oksaa
Kuori bataatti ja leikkaa kuutioiksi. Nosta kulhoon, kaada päälle oliiviöljy ja maustasuolalla. Hienonna rosmariinin oksan lehdet ja sekoita bataattien joukkoon. Kaada bataatit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 40min.
Tarjoile murustellun vuohenjuuston sekä kermaviilikastikkeen (täysjyväsinappi) kera.
perjantai 14. lokakuuta 2016
Härkis-pasta
Kokeilin viime viikolla ensimmäistä kertaa Härkistä. Nythän näitä lihaa korvaavia tuotteita on tullut markkinoille tämän tästä, mutta koska Härkistä on hyvin saatavilla ja se kiinnosti näistä kaikista eniten, pääsi se myös ensimmäisenä testiin.
Yksi lempi(arki)ruokiamme on tomaattipasta. Se on helppo, nopea ja edullinen. Ainoa miinus on se, että se ei sisällä erityisesti mitään proteiinia. Niinpä olikin erittäin todennäköistä, että kokeilisin Härkistä juurikin tomaattipastan kera. Ja niin ovat tainneet tehdä monet muutkin. Ainakin tällaiseen käyttöön tuote sopii todella hyvin.
Härkis-pasta
Pilko yksi sipuli ja raasta 2-3 valkosipulinkynttä. Poista siemenet yhdestä (tai puolikkaasta) punaisesta chilistä ja pieni. Riivi kahdesta rosmariinin oksasta lehdet ja hienonna. Kuumenna keskilämpöisessä pannussa 1rkl voita ja kuullota sipuleita, chiliä ja rosmariinia. Lisää lopuksi 1tl sokeria ja kuullota vielä hetki.
Lisää pannulle 1dl viiniä ja anna poreilla muutama minuutti. Lisää 1 tölkki tomaattimurskaa, 2dl kasvislientä ja ripaus oreganoa. Anna kiehua hiljalleen 10-15min. Keitä 4 annosta pastaa ja säästä keitinvettä 1dl.
Mausta lopuksi kastike mustapippurilla ja suolalla ja sekoita joukkoon 1rkl oliiviöljyä. Lisää rasiallinen Härkistä ja sekoita. Anna Härkiksen kuumentua, mutta älä kypsennä. Jos kastike on liian tönkköä, voi siihen lisätä hieman pastan keitinvettä.
Tarjoile parmesaanin kera.
lauantai 1. lokakuuta 2016
Omenahillo omenanpaloilla
Yövyin viime viikolla GLO Artissa Helsingissä ja kuten yleensäkin, oli aamupala hotelliasumisen kohokohtia. Tällä kertaa minut hurmattiin itsetehdyillä hilloilla, mitä luksusta! Vaihtoehtoja oli useampikin, mutta syksyisissä fiiliksissä päädyin omenahilloon, jossa oli omenenanpaloja. Pannukakut pääsivät myös yllättämään positiivisesti, joten aamupalan helmi oli tällä kertaa omenapannari.
Sain jonkin aikaa sitten muovikassillisen kotimaisia omenoita, jotka olivat jo vaarassa unohtua parvekkeelle koko syksyksi, mutta onneksi tuli tämä omenahilloidea. Käytin omassa hillossani hillosokeria, mutta jos sen korvaa tavallisella sokerilla, tulee hillosta löysempää. Hillon keittämisaika on olennaista, jos haluaa omenoiden säilyvän paloina. 20 minuutissa palat ovat juuri ja juuri näkyvissä, joten 15 minuuttia voisi olla sopivampi. Joka tapauksessa hillon tekeminen on helppoa kuin mikä, ja siitä on iloa vielä pitkäksi aikaa, vaikka tekisi vain yhden purkillisen.
Omenahillo omenanpaloilla
Kuori ja pilko pieniksi kuutioiksi (kotimaisia) omenoita yhden litran verran. Lado omenat kattilaan ja lisää 3dl (hillo)sokeria ja 2,5dl vettä. Anna kiehua hiljalleen 15-20min. Sekoita joukkoon 1,5tl vaniljasokeria. Purkita kuumennettuun hillopurkkiin.
tiistai 27. syyskuuta 2016
Intialainen päivällinen: marinoidut belugalinssit
Belugalinssit ovat elegantteja ja kauniita, sekä lisäksi todella hyviä. Maustoin omat linssini todella yleismaailmallisesti, mutta tarjoilin niitä intialaisen ruuan kera. Pöydässä oli linssien lisäksi helppo kotiversio shahi paneerista, valmista durum-lättyä pannulla paistettuna sekä kaiken yhteen sitova raita-jugurttikastike.
Marinoidut belugalinssit
Huuhdo 2,5dl belugalinssejä kylmällä vedellä. Lisää linssit kattilaan ja laske päälle 5dl vettä. Keitä linssejä noin 20 min.
Valmista sillä aikaa marinadi: 1 sitruunan mehu, 1,5rkl oliiviöljyä, 1tl pistaasiöljyä, 1-2 valkosipulinkynttä raastettuna, 0,5tl hunajaa, 1rkl lehtipersiljasilppua sekä kunnon rouhaisu mustapippuria. Lisää vielä maun mukaan suolaa ja sekoita hyvin.
Kippaa kuumat, valuutetut linssit marinadin sekaan, jäähdytä ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.
sunnuntai 25. syyskuuta 2016
Lihapullavuoka aikuisten päivällispöydässä
Lihapullat tomaattikastikkeessa on jo ajatuksenakin niin lämmin, että se sopii hyvin syksyiseen viikonloppuun. Meillä kokeiltiin lihapullavuokaa Peggyn ohjeella, kun päivällispöytään oli tulossa vieraita pitkä automatkan takaa. Lihapullat ja spagetti mielletään helposti lastenruuaksi, mutta kun kastikkeessa on punaviiniä ja päällä mozzarellaa ja basilikaa, sekä ruoka tarjoillaan viinin kera, on kyseessä helppo mutta erittäin maukas päivällinen. Teen toistekin!
Lihapullavuoka
Raasta 50g parmesania kulhoon. Lisää kourallinen silputtua basilikaa. Hienonna yksi iso sipuli ja yksi yksikyntinen valkosipuli ja lisää kulhoon. Lisää vielä muut aineet: 2rkl tomaattipyreetä, 2 kananmunaa, 1/2 punainen chili pilkottuna ja ilman siemeniä, mustapippuria, suolaa (itse laitoin ainakin 1,5tl tähän määrään) ja 700g naudan jauhelihaa. Sekoita taikinaksi.
Leivo taikinasta lihapullia uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 10 min. Tee sillä aikaa kastike. Lado kypsät lihapullat uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Laita kastikkeen päälle muutamia basilikan lehtiä ja leikkaa kokonainen mozzarellapallo siivuiksi ja lado ne päällimmäiseksi. Kypsennä 180-asteisessa uunissa vielä 15 min. Tarjoile spagetin kera.
Tomaattikastike
Pilko yksi sipuli ja yksi yksikyntinen valkosipuli. Kuullota sipuleita pannulla alhaisella lämmöllä n. 10 min (käytä nokare voita ja hieman öljyä). Lisää 1tl sokeria ja 1 tölkki tomaattimurskaa ja hauduta vielä lisää. Lisää toinen tölkki tomaattimurskaa ja anna porista hiljalleen niin pitkään, kunnes neste on osittain haihtunut ja kastike on paksuuntunut.
Lisää 1dl punaviiniä ja mausta kastike mustapippurilla, oreganolla ja suolalla. Ota pannu levyltä ja lisää lopuksi vielä n. 1dl oliiviöljyä ja sekoita hyvin.
lauantai 17. syyskuuta 2016
Kinuskiset puolukkapavlovat
Puolukkasesonki on kuumimillaan ja ainakin täällä Oulussa sato on hyvä. En hamstraa puolikoita ämpärikaupalla, sillä käytän niitä verrattain vähän, lähinnä smoothiessa. Tosin olisi kyllä ihana tehdä välillä superkaunista marjapuuroa, jota myös puolukka- ja vispipuuroksi kutsutaan, tai kuten täällä Oulussa, myös lappapuuroksi. Syksyn ehdottomia suosikkeja on myös kaalilaatikko, joka vaatii seurakseen puolukkasurvosta.
Tällä kertaa vastapoimittuja marjoja käytettiin, harvinaista kyllä, ihan tuoreena. Pavlova on ihanan höttöinen ja makea, joten puolukka sopii sen seuraksi erinomaisesti. Lisäksi vielä kermarahkaseosta ja kotitekoista kinuskikastiketta, niin johan on aika täydelliset leivokset kyseessä.
Kinuskin ja marengit voi tehdä hyvin jo tarjoilua edeltävänä päivänä.
Kinuskiset puolukkapavlovat
Vatkaa marenkia varten 3 kananmunan valkuaista vaahdoksi. Lisää hiljalleen 1,75dl erikoishienoa sokeria. Vatkaa kunnes seos on kiiltävää. Lisää joukkoon 1tl viinietikkaa, 0,5tl vaniljasokeria ja 1rkl maissitärkkelystä. Sekoita hyvin. Jos haluat, voit lisätä myös esim. punaista pastaväriä.
Levitä marengit lusikalla leivinpaperilla päällystetylle pellille. Tästä määrästä tulee n. 10 minipavlovaa. Muotoile keskelle kuoppa täytteitä varten. Kypsennä 125-asteisessa uunissa noin tunti. Jäähdytä.
Kinuskikastike: mittaa kattilaan 2dl sokeria ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut ja ruskistunut hieman. Lisää 2dl kuohukermaa ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen, koko ajan sekoittaen, 5-7min. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon 1rkl voita. Jäähdytä.
Vatkaa täytettä varten 2dl kermaa vaahdoksi. Lisää 100g maitorahkaa, 0,5dl sokeria ja 1tl vaniljasokeria. Täytä pavlovat juuri ennen tarjoilua. Koristele kinuskilla ja tuoreilla puolukoilla.
Tein viikkoa myöhemmin jäljelle jääneistä marengeista, puolukoista ja kinuskista jälkiruokaa, johon tuli rahkavaahtoa samalla ohjeella kuin tässä. Toimi hyvin!