Lihapiirakat eli lihikset ovat minulle lähes pyhää ruokaa, olenhan syntynyt Kuopiossa. Jokaisella kuopiolaisella on varmasti vahva mielipide siitä, kenen lihapiirakat ovat niitä parhaita, mutta varmaa on ainakin se, ettei niitä syödä aamun pikkutunteita snagarilla vaan lounaaksi torilla. Eikä niiden väliin laiteta mitään härpäkkeitä, kuten ketsuppia, sinappia tai nakkeja!
Sain
Liemessä-Jenniltä hänen uutukaisen ruokakirjansa
Katukeittiö - parempaa roskaruokaa. Kirja on ihastuttavan herkullinen ja täynnä houkuttelevia kuvia ja ohjeita. Monet kirjan "roskaruuista" on tässä blogissa tuttuja vieraita, mutta käänsin heti hiirenkorville mm. nyhtökanaburgerit, aasialaiset lihapullat ja tahmakastikkeen, churrot ja
lihikset.
Olen tehnyt lihapiirakoita kerran. Itsetehdyt lihapiirakat ovat todella hyviä ja ehdottomasti vaivan arvoisia. Tosin sillä edellisellä kokkauskerralla sain lopulta onnistumaan vain yhden, mutta ei siitä sen enempää. En jakanut sitä kenenkään kanssa. Se oli liian hyvä!
Taikina: Lämmitä 3dl täysmaitoa ja liota sen sekaan 25g hiivaa. Sekoita joukkoon 1rkl sokeria, 2tl suolaa ja 1rkl öljyä. Lisää vielä 7dl hiivaleipäjauhoja (itse laitoin 2dl grahamjauhoja ja loput vehnäjauhoja) ja vaivaa taikinaksi. Kohota 1,5h.
Täyte: Keitä 1,5dl puuroriisiä. Pilko yksi sipuli ja raasta yksi valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää 300g jauhelihaa. Ruskista ja mausta suolalla, mustapippurilla, vakopippurilla ja maustepippurilla. Lisää riisit ja kaada joukkoon 1rkl valkoviinietikkaa ja anna täytteen jäähtyä.
Valmistus: Kaulitse taikina kahdessa osassa ohueksi levyksi jauhoitetun pinnan päällä. Paina pyöreällä muotilla (noin 15cm) taikinasta kuoria (koko taikinasta yhteensä noin 16). Aseta kuorelle 1-2rkl täytettä, voitele reuna vedellä ja painele kiinni. Nipistä reunat haarukan avulla ja pistele muutamia reikiä piirakan keskelle (unohdin!).
Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa tai pannussa 1l rypsiöljyä 180-asteiseksi. Paista piirakoita hetki molemmin puolin (korkeintaan minuutin, sillä taikinakuori on melko ohut). Nosta talouspaperin päälle kuivumaan.