Sivut

maanantai 26. joulukuuta 2016

Vuoden 2016 parhaat

Näin loppuvuonna on aika listata kuluneen vuoden parhaat kokeilut. Niitä riittäisi enemmänkin kuin yksi per kuukausi, mutta pysyttäydytään perinteissä!


Tammikuu: Helppo suklaakakku juhliin. Tässä tarvitaan vain suklaata, mutta ei sen kummempia taitoja, sopii minulle!



Helmikuu: Täytetyt paprikat. Retroruoka, jota ei tule tehtyä kotona juuri koskaan.



Maaliskuu: Tom yum -kana. Pidätkö happaman tulisesta tom yum -keitosta? Samat maut toimivat myös kastikkeena!



Huhtikuu: Mehevä mustikkamurupiirakka. Huhtikuussa kannattaa viimeistään käyttää pakastimen pohjalla lojuvat mustikat. Vaniljajäätelön kera tämä piirakka on aivan huippyhyvää!



Toukokuu: Parhaat hampurilaissämpylät. Niitä tarvitaan aina, hyviä hampurilaissämpylöitä.



Kesäkuu: Korealaiset bbq-ribsit. Ribsejä voi valmistaa ilman grilliäkin, joten nämä sopivat vaikka tammikuun keskelle.



Heinäkuu: Jäätelöä ilman jäätelökonetta. Kaksi ihanaa makua: vadelma-kaurakeksi ja rockyroad-suklaa.



Elokuu: Nachoja mustapavuilla. Lihaton vaihtoehto deluxe nancho -lautasesta. Toimii erityisesti perjantaisin kylmän juoman kera.



Syyskuu: Kinuskiset puolukkapavlovat. Ihastuttavaa kirpeyttä ja makeutta, pehmeyttä ja rapeutta. Sopisi myös jouluaikaan.



Lokakuu: Härkis-punajuuripaistos. Syksyn juttu meidän keittiössä oli Härkis. Tämä oli kaikessa epäonnessaan maukkaimpia kokeiluja.



Marraskuu: Vaivaamaton pizza. Jos pizzataikinaa ei tarvitse vaivata, on se kokeilemisen arvoinen juttu.



Joulukuu: Avaa pulloa kuohuvaa ja napostele sen seurana pikkublinejä kolmella eri täytteellä. Takuuvarma juhlatunnelma!

tiistai 20. joulukuuta 2016

Makeat ja suolaiset skonssit



Vapaapäivät ovat ihan parhaita, ja aamut niiden helmiä. Onnea on pitkät pyhät tai muut lomat, kun ei ole kiire mihinkään ja kaiken vähäisenkin tarmonsa voi kohdistaa vaikkapa aamupalaan.



Skonssit ovat siitä hyvä vaihtoehto, että samoista leivonnaisista saa sekä suolaisia että makeita, täytteistä riippuen. Samaan pöytään voi kattaa ison lautasellisen skonsseja, sekä laidasta laitaan juustoja, hilloja, leikkeleitä ja niin edelleen. Ja iltapäivällä saman kuvion voi toistaa.



Makeat ja suolaiset skonssit


4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl sokeria
3/4 tl suolaa
50g voita
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1 kananmuna

tomusokeria
hilloja
kermavaahtoa
juustoa
kinkkua
kurkkua

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää pehmeä voi ja nypi. Lisää kerma ja maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Levitä taikina jauhotetun pöydän päälle ja kaulitse n. 2cm paksuksi. Leikkaa pyöreällä muotilla skonsseja. Voitele valmiit skonssit kananmunalla ja paista 225-asteisessa uunissa n. 10 min. 

Jäähdytä skonsseja hetki ja siivilöi makeiden skonssien päälle tomusokeria.


perjantai 16. joulukuuta 2016

Talvinen valkosuklaa-vadelmakakku



En ole mikään kovin ihmeellinen kakuntekijä, joten kaikki upeat viritelmät voi unohtaa heti kättelyssä. Joskus on kuitenkin kiva juhlistaa arkea tai lomaa kakulla, sillä kakku ei voi tehdä muuta kuin hyvälle tuulelle. Täytekakku vielä erityisen hyvälle.

Söin eräässä tapahtumassa odottamattoman hyvää valkosuklaa-vadelmakakkua, jonka täyte oli hieman kohmeinen (ehkä vahingossa). Vaikka itsenäisyyspäivää juhlitaan yleensä sinivalkoisin leipomuksin (muilla, ei meillä), niin tällä kertaa oli pakko saada vadelmaa.



Vadelmakakku on parhaimmillaan tuoreilla vadelmilla ja kermavaahdolla täytettynä, mutta koska keskitalvella on usein tyydyttävä pakastevadelmiin, joskus vielä ulkomaisiin, on tämä kiehautettava hyytelötäyte ihan toimiva. Valkosuklaakreemiä saattaa jäädä yli, mutta lopun voi käyttää johonkin muuhun. 

Kakun koristelun suhteen minulla oli jonkinlaisia tavoitteita, mutta lopulta olin liian kärsimätön ja tein juustohöylällä valkosuklaasta eri kokoisia paloja. Sekundäärinen visioni oli tehdä kakun päälle "lumiveistos" ja lähtökohdat huomioiden siitä tuli ihan hauska.



Valkosuklaa-vadelmakakku


3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl jauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

200 g pakastevadelmia
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
2 liivatelehteä

100 g voita
3 dl tomusokeria
100g valkosuklaata
1 dl ranskankermaa

1 dl paahdettuja mantelilastuja
50 g valkosuklaata
muita kakunkoristeita

Valmista pohja jo edellisenä päivänä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Sekoita. Kaada kakku leivinpaperilla vuorattuun pieneen irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 5 minuuttia ja sen jälkeen 160 asteessa puolisen tuntia. Kokeile tikulla onko kakku kypsä, jäähdytä ja kumoa/nosta pois vuoasta. Leikkaa pohja kahtia.

Laita vadelmat, vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua viisi minuuttia. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Purista vedet liivatteista ja sekoita kuumaan täytteeseen. Anna täytteen jäähtyä n. 20 min.

Aseta alempi pohjapala takaisin irtopohjavuokaan. Kaada jäähtynyt vadelmatäyte varovaisesti päälle ja levitä tarvittaessa. Laita vuoan päälle kelmu ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kun täyte on hyytynyt, voit nostaa päällimmäisen kakkupohjan täytteen päälle. Jätä jääkaappiin yön yli.

Vatkaa kreemiä varten pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä. Sekoita suklaa tomusokerivaahtoon ja lisää ranskankerma (huoneenlämpöinen). Vatkaa tasaiseksi kreemiksi.

Nosta kakku vuoasta ja kuorruta kreemillä esimerkiksi veitsen avulla. Koristele reunat pannulla tai uunissa paahdetuilla mantelilastuilla. Sulata loppu suklaa ja levitä se puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi leivinpaperilla päällystetyn leikkuulaudan päälle. Nosta jääkaappiin ja odota, kunnes suklaa on jähmettynyt. Vuole juustohöylällä lastuja ja koristele kakku. 

maanantai 12. joulukuuta 2016

Pikkublinit kolmella eri täytteellä



Blinit on oikea keskitalven luksusherkku, sillä niitä tulee tehtyä ehkä vain kerran, mutta pöydässä on aina samalla myös pullo kuohuvaa. Sinällään blinit on niin helppo ruoka, että ihmettelen miksi niitä ei nähdä meillä useammin. Yhdistän blinit erityisesti uuteen vuoteen, mutta koska vietämme sitä tänä vuonna palmun alla, päätin alkaa blinihommiin itsenäisyyspäivänä.



Suurin osa valmisteluista käsittää täytteiden taikomisen. Toki blineihin riittäisi mäti, punasipuli ja smetana, mutta varsinkin jos pöydässä on useampi henkilö, kannattaa täytteitä olla muutamaa erilaista. Meillä blinien seuraksi valikoitui tällä kertaa lohihyytelö, porotahna ja sienisalaatti. Ja vielä bonuksena cocktailsuolakurkut hunajalla.



Tästä määrästä taikinaa tulee noin 12 pientä bliniä. Ne riittävät kahdelle nälkäiselle pääruuaksi tai neljälle alkupaloiksi. Tein blinit tällä kertaa valmiiksi jo päivällä ja lämmitin ne uunissa illalla. Toimi hyvin, kun päällä oli leivinpaperi.


Blinit


200 g kermaviiliä
1/4 palaa hiivaa
1 dl jauhoja (vehnä tai tattari)

1 dl lämmintä maitoa
1/2 tl suolaa
1 1/4 dl vehnäjauhoja
3 rkl voita sulatettuna
1 keltuainen
1 valkuainen

voita paistamiseen

Aloita blinien valmistaminen jo edellisenä iltana. Sekoita hiiva ja kermaviili. Lisää jauhot ja peitä kulho kelmulla. Laita jääkaappiin yön yli.

Lisää seuraavana päivänä lämmin maito, suola, jauhot, sulatettu voi ja keltuainen. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää taikinaan. Paista blinit valurautaisella lettupannulla voisulan kanssa.


torstai 8. joulukuuta 2016

Porotahna



Tein itsenäisyyspäivän kunniaksi blinejä ja koska emme vietä tänä vuonna joulua, oli pakko tehdä myös perinteistä joulupöytämme kunkkua, lohihyytelöä. Koska ruokakunnan toinen osapuoli on allerginen kalalle, piti hänen blineille kehittää jotain kalatonta. Usein se on meillä ollut poroa.

Tällä kertaa hurautin porosta tahnaa, joka sopii älyttömän hyvin myös leivän päälle. Jos tahnaan tulevan kerman vaahdottaa erikseen ja sekoittaa lopuksi muiden ainesten kanssa, tullee tästä myös oivaa poromoussea. Pitää kokeilla seuraavalla kerralla.



Porotahna


100 g kylmäsavuporoleikkeletta
100 g piparjuurituorejuustoa
50 g smetanaa
2 rkl ruohosipulisilppua
mustapippuria
1,5 dl kuohukermaa

Leikkaa leikkeleet paloiksi ja laita ne tuorejuuston, smetanan, ruohosipulin ja mustapippurin kanssa korkeaan astiaan. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää kerma muutamassa erässä ja sekoita aina välillä sauvasekoittimella. 

maanantai 5. joulukuuta 2016

Kasvispihvit



Joulunpyhinä syödään perinteisesti lihaa, vähintäänkin kinkun tai kalkkunan muodossa, joten kasvispainotteisempi alkukuu voi olla ihan hyvä idea. Olen aina tykännyt kasvispihveistä, mutta niiden tekeminen on jotenkin tuskaista: hirveästi kuorimista ja raastamista ja lopulta pihvit vielä hajoavat epämääräisiksi kappaleiksi. Raastaminen ja silppuaminen onkin kasvispihvien työläin vaihe, mutta koostumukseen auttaa kummasti juusto, joka sitoo aineksia yhteen. Ja antaa tietenkin kivasti makua. Käytin pihveissä tällä kertaa lanttua, naurista, palsternakkaa, porkkanaa ja sipulia, mutta muutkin yhdistelmät sopivat kasvispihveihin mainiosti.

Kasvispihvit


1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 iso porkkana
50 g palsternakkaa
150 g lanttua
150 g naurista
1/2 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria
1 kananmuna
100 g juustoa (esim. Monterey Jack)

Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi piiperrykseksi. Raasta muut kasvikset mahdollisimman hienoksi raasteeksi. Purista ylimääräinen neste ja siirrä kulhoon. Lisää grahamjauhot, suola, mustapippuri ja kananmuna. Sekoita hyvin. Raasta juusto ja lisää vielä taikinaan.

Nostele taikinasta lusikalla kasoja leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Tasoittele pihveiksi ja paista 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut hieman.