Sivut

tiistai 25. marraskuuta 2014

Meksikolainen uunikanapata


Joskus pitää päästä helpolla, ja varsinkin arkena. Uunissa tehtävä kanapata ei ole pikaruokaa, mutta kaikki kypsyy kätevästi samassa astiassa. Tästä annoksesta syö kaksi henkeä useampaankin otteeseen, joten riittänee myös isolle perheelle. 

Meksikolainen uunikanapata

Sekoita kastikkeen ainekset: yhden appelsiinin ja yhden limetin mehu, 1 yksikyntinen valkosipuli raastettuna, 150g ranskankermaa, maun mukaan srirachaa, 3rkl tomaattipyreetä, ripaus cayennepippuria, 0,5tl jeeraa ja 0,5tl suolaa.

Kaada uunivuoan pohjalle 2,5dl riisiä. Pilko 2 banaanisalottisipulia ja nosta riisien päälle. Lisää pataan vielä 300g kidneypapuja ja kaada 2,5-3dl kasvis- (tai kana)lientä. Lisää tarvittaessa suolaa, jos kasvisliemi ei ole suolaista.

Pilko 400g kanafileitä pienehköiksi annospaloiksi ja nosta riisin päälle. Levitä päällimmäiseksi kastike. Kypsennä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 45min, tai kunnes kanat ja riisi on kypsää. Tarjoa limettien, korianterin ja avokadon kera.

torstai 20. marraskuuta 2014

Mie Goreng ja Chicken Sate


Balilla syömämme herkulliset kanavartaat ja aina toimiva paistetut nuudelit eli mie goreng oli pakko saada lautaselle myös kotikeittiössä. Ja voi, kyllä olikin hyvä illallinen kasassa! Onnekseni hamstrasin paikallisesta kaupasta purkin jos toisenkin niin chilitahnoja (sambal asli) kuin indonesialaista makeaa soijakastiketta (kecap manis). Näillä eväillä herkutellaan vielä pitkään!

Chicken Sate

Tee ensin kastike: sekoita 2rkl ruskeaa sokeria, 1,5rkl soijaa, 1 limetin mehu, 3rkl pähkinävoita (notkista ensin hieman), 0,5tl valkosipulijauhetta ja 0,5tl inkiväärijauhetta. Sekoita kastiketta lusikalla sinnikkäästi, vaikka se näyttääkin aluksi sille, että ainekset eivät sulaudu toisiinsa. Lisää lopuksi hieman vettä kastikkeen notkistamiseksi. Nosta jääkaappiin tekeytymään.

Vartaiden marinadi: raasta yksi yksikyntinen valkosipuli. Sekoita valkosipuliraaste ja 1,5rkl seesamöljyä, 1,5rl ruskeaa sokeria, 0,5tl inkivääriä (jauhetta), 3rkl soijaa ja maun mukaan chilijauhetta. Leikkaa kolme kanafilettä kuutioiksi ja laita marinadiin tekeytymään noin tunniksi.

Töki kanapalat varrastikkuihin ja nosta uunivuokaan joka toinen toisinpäin (kaikki saavat paremmin väriä). Sivele pintaan vielä marinadia, jos sitä on jäänyt astian pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on hieman ruskistunut ja kana on sisältä kypsää. Nosta tarjoiluastiaan ja valuta hieman kastiketta päälle.



Mie Goreng

Pilko kaksi banaanisalottisipulia, puolikas yksikyntinen valkosipuli ja pieni pala kaalia. Kuumenna kattilassa vettä ja kypsennä kaksi annosta munanuudeleita noin minuutin ajan. Valuta nuudelit ja huuhtele kylmällä vedellä. 

Sekoita kananmuna ja 1rkl vettä. Lämmitä wokkipannulla luraus seesamöljyä ja kuullota sipuleita ja kaalisuikaleita. Nosta nuudelit pannulle ja mausta 1rkl kecap manista (tai muuta makeahkoa soijaa), 1rkl tavallista soijaa ja 1rkl chilitahnaa, kuten sambal asli.

Kääntele nuudeleita hetki ja lisää kananmunaseos. Kääntele vielä niin pitkään kunnes kananmuna on hyytynyt nuudeleiden sekaan tasaisesti. Koristele punaisella chilillä ja korianterilla.


tiistai 11. marraskuuta 2014

Kuhaa intialaisittain leivän välissä


Söin Oulun ensimmäisessä nepalilaisessa ravintolassa (erinomainen Sauraha) kerran lounaaksi kala masalaa. Se oli niin hyvää, että en muista vähään aikaan syöneeni yhtä herkullista lounasta. Ja tietty ne kaikki leivät ja lisäkastikkeet kruunasi kaiken. Yritin kotioloissa matkia annosta parhaani mukaan, tosin riisin sijaan iskin kalan leivän väliin. Kalan lisäksi pitan väliin tuli raita-kastiketta, josta tein normaalia hieman makeamman version.

Kuhaa intialaisittain

Sekoita mausteseos: 1tl savupaprikaa, 0,5tl jauhettua korianteria, 0,5tl jeeraa, 0,5tl kanelia, 1/4tl cayennepippuria, 0,5tl inkivääriä, 0,5tl mustia sinapinsiemeniä ja 1,5rkl ruskeaa sokeria. Leikkaa rasiallinen kirsikkatomaatteja ja 1-2 banaanisalottisipulia pieniksi paloiksi. Raasta yksi yksikyntinen valkosipuli.

Kaada mausteseos, tomaatit ja sipulit uunipataan. Purista joukkoon yhden appelsiinin mehut ja sekoita. Leikkaa yksi kuhafile annospaloiksi, ripottele suolaa pintaan ja laita pataan. Paista 225-asteisessa uunissa noin 40min. Halkaise leipä ja täytä tomaattikastikkeisella kalalla, makeahkolla raita-kastikkeella, silputulla lehtipersiljalla ja rouhitulla cashew-pähkinällä.

torstai 6. marraskuuta 2014

Intialainen kikhernepata



Singaporen ja Balin reissulla minuun iski taas aasialaisen ruuan buumi. Olkoonkin, että se on jäänyt itselläni muutaman vuoden ajan hieman paitsiolle kotikeittiössä. Nyt se on tehnyt paluun ja himoitsen yhtä lailla vanhoja tuttuja ruokia Thaimaan ajoilta kuin Singaporen ja Balin herkkuja, niin intialaista ruokaa kuin sushiakin. 

Olenkin viime aikoina tehnyt useita erilaisia Aasia-henkisiä ruokia ja ne ovat kertyneet blogin luonnoksiin odottamaan kirjoitusvaihetta. Aletaan purkamaan sumaa tästä helposta ja arkisesta kasvisruuasta. Intiasta saa parasta kasvisruokaa ikinä ja sitä voi vain yrittää matkia kotona. Hyvää tämäkin on, jos ei Intiaan asti pääse ihan joka mielitekoon!

Intialainen kikhernepata

Paloittele neljä tomaattia, kaksi banaanisalottisipulia ja yksi vihreä paprika pieniksi kuutioiksi. Raasta 2cm pätkä inkivääriä ja yksi yksikyntinen valkosipuli.

Sekoita 3dl vettä, 0,5dl tomaattipyrettä, 1tl suolaa ja 1rkl ruskeaa sokeria. Sekoita joukkoon oma intialainen mausteseoksesi (1,5rkl) tai käytä jotain valmista, esim. masalaa. Laita maustekastike, kaikki kasvikset sekä 2dl pikakikherneitä uunipataan.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa kannen alla noin 45 minuuttia. Syö riisin, korianterin ja ranskankerman kera. 

maanantai 3. marraskuuta 2014

Brownie pelastaa päivän


Browniet on minun mielestä perushyviä, mutta jokseenkin niin tylsän näköisiä, että en juuri koskaan valitse kahvilassa brownieta. Ravintolassa tilanne on eri, sillä brownie-jälkiruokaan tulee ainakin Jenkeissä pallo vaniljajäätelöä ja suklaakastiketta. Nam! Ja miksi kotona ei voisi syödä browniet nimenomaan kaikkien härpäkkeiden kera?

Paitsi että oikeasti browniet ovat niin hyviä, että niitä napsii jääkaapista ihan sellaisenaan! Pelastaako maanantaita mikään muu paremmin kuin se, että jääkaapista löytyy viikonlopun jäljiltä brownien jämät?

Pähkinäinen brownie

Sulata kattilassa 150g tummaa suklaata ja 150g voita. Jäähdytä Vatkaa 3 kananmunaa ja 2dl sokeria vaahdoksi. Sekoita suklaavoiseos vaahtoon. Lisää taikinaan sihtaamalla 0,5dl tummaa kaakaojauhetta, 1,5tl leivinjauhetta ja 2dl vehnäjauhoja. Rouhi kevyesti 1dl pähkinäsekoitusta (minulla saksan-,  pekaani- ja cashew-pähkinöitä) ja lisää taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun uunivuokaan (pieneen/keskikokoiseen). Paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia riippuen toivotusta kosteusasteesta ja brownien paksuudesta. Minä pidin 25 minuuttia ja olisi voinut olla vähemmänkin. Tosin tämän ohjeen mukaan ei ole tarkoitus tullakaan todella kosteita mutakakkumaisia brownieita.