Leikkasin erään kerran tomaattia siivuiksi vanhempieni keittiössä ja ihmettelin, kuinka kauniita siivuja sainkaan aikaan. Ihmetystä herätti se, että oma samanlainen veitseni ei suostunut yhtä hyvään yhteistyöhön. Niin, äitinini totesi, se veitsi on teroitettu säännöllisesti.
Luulisi, että tällainen ruokaharrastaja osaisi pitää veitsensä terävänä, mutta totuus on, että vaikka olenkin todella kiinnostunut ruuasta, olen yleisesti
kitchen managementissa todella huono. Veitsieni suhteen olen tehnyt varmasti kolme suurinta virhettä: 1) pessyt veitsiä pesukoneessa, 2) säilyttänyt niitä laatikossa yhdessä muiden veitsien ja metalliesineiden kera ja 3) jättänyt veitset teroittamatta lähes kokonaan (vaikka omistan veitsenteroittimen).
Sain
Blogiringin ja
Fiskarsin Functional Form -yhteistyökampanjassa mainion leikkuulaudan ja veitsisetin lisäksi myös kitchen managementissa tarvittavia apulaisia, kuten veitsitukin veitsien säilyttämiseen ja veitsenteroittimen. Veitsenteroitinhan ei ole mitenkään hankala käyttää, sen kun vetäisee veitsen teroittimen läpi edestakaisin muutamia kertoja, mielellään kerran kuussa eikä kerran vuodessa! Ja veitsitukissa veitset ovat hyvässä säilössä eivätkä kolise toisia veitsiä vasten, kuten laatikossa (ja lisäksi on huomattavasti helpompi löytää oikea veitsi tukista kuin laatikosta satuttamatta käsiään!).
Testasin suurta kokinveistä ja pienempää kuorimaveistä ensimmäistä kertaa tehdessäni minestronekeittoa. Tuo italialainen, kasviksia runsaasti sisältävä keittohan vaatii aika paljon pilkkomistyötä, vaikka valmistuukin suhteellisen nopeasti. Ja kaikki pilkkomistyö kyllä palkitaan, sillä keitto on mielettömän maukas yhdistelmä erilaisia kasviksia ja toisaalta suolaista pekonia (tai pancettaa). Ehdoton syyskeitto!
Minestronekeitto
Pilko aluksi kaikki keitossa tarvittavat ainekset: puolikas pieni (varhais)
kaali, yksi
porkkana, yksi
sipuli, kolme
valkosipulinkynttä, yksi
paprika, kaksi
varsiselleriä, 10cm pätkä
purjoa ja 200g
pekonia tai
pancettaa.
Kuumenna kattilassa keskilämpöiseksi reilu tilkka
oliiviöljyä. Lisää kaali, porkkana, varsiselleri, sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia noin viisi minuuttia. Lisää pekoni ja paista muutama minuutti.
Lisää sitten tölkillinen
kuorittuja tomaatteja (kannattaa hieman pilkkoa niitä ennen lisäämistä) ja 2rkl
tomaattipyreetä. Anna muhia kannen alla noin 10min. Lisää sitten 1,5 litraa
kasvislientä sekä purjo ja paprika. Mausta keittoa hieman
mustapippurilla, 1tl
sokerilla ja tarvittavalla määrällä
suolaa.
Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Lisää sitten vielä 1,5dl
pientä makaronia ja keitä noin viisi minuuttia (jos pasta on isompaa tai kypsyy hitaasti niin hieman pidempään). Leikkaa vielä kourallinen lehtipersiljaa ja sekoita keiton joukkoon.