Sivut

maanantai 30. marraskuuta 2015

Lohihyytelö ja muita jouluherkkuja

Kun joulukuu alkaa lähestyä, huomaan blogiini tulevan liikenteen hakusanoissa selvän piikin yhden ruokalajin kohdalla: lohihyytelö. Joten olkaapa hyvät, tässähän se! Ohje löytyy täältä.



Lohihyytelö on ollut oman lapsuudenperheeni ehdoton jouluherkku numero yksi ja se on mennyt joulupöydässä aina muiden ohitse. Enkä ihmettele, sillä kyllähän se maistuu sekä sellaisenaan että lisukkeena ja lisäksi leivän päällä seuraavana päivänä. Joulupäivän pahimmat pohdintatehtävät ovatkin yleensä luokkaa kumman leivän söisin eka, kinkkuleivän paksulla sinappikerroksella vai lohihyytelöllä päällystetyn? Yleensä syön joka tapauksessa molemmat!


Joulupöytään kannattaa varata myös jotain salaattia (muutakin kuin sienisalaattia, joka sattuu olemaan perheemme suosikki numero kaksi). Piparkakkumuoteilla saa leikattua hauskoja kuvioita ja granaattiomenan siemenet tuo väriä.


Leipäpuolella on kokeiltu niin jouluista viikunaleipää kuin perinteistä saaristolaisleipää.


Makealta puolelta tuli mieleeni, että esimerkiksi valkosuklaiset rocky roadit voisivat olla aika hauska piristys joulupöydässä.


Mitä teidän joulupöydässä odotetaan eniten?



lauantai 28. marraskuuta 2015

Smoke Shack -hampurilaiset


Shake Shackin hampurilaiset ovat osoittautuneet pikaruokapuolella kaikkien aikojen lemppareiksini In-N-Outin lisäksi), sillä yksinkertaiset, hyvin valmistetut burgerit ovat mielestäni kaikkein parhaita. Tässä lajissa Shack Burger on melko lailla voittamaton, joten hieman tulinen ja kevyesti savuinen Smoke Shack jää minulta usein maistamatta. Mutta sen verran olen miehen purilaisesta puraissut, että pystyin tekemään vastaavanlaisia kotona. Suosittelen testaamaan!

Smoke Shack -hampurilaiset


Sekoita hampurilaiskastike: 5rkl majoneesia, 2rkl ketsuppia, 1tl (keltaista) sinappia, 0,5tl valkosipulijauhetta and 1/4tl savupaprikajauhetta, ripaus cayennepippuria, suolaa ja sokeria. Lisää vielä 0,5tl viinietikkaa ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Pilko paprikarelissiä varten 1 suippopaprika ja 3-4 punaista chiliä (ilman siemeniä). Raasta 1-2 valkosipulinkynttä. Siirrä ainekset kattilaan ja lisää vielä 3rkl viinietikkaa, 3rkl hillosokeria ja 1/2tl suolaa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes neste on haihtunut lähes kokonaan (n. 15min). Anna jäähtyä.

Valmista jauhelihataikina: sekoita 400g naudan jauhelihaa, 2 kananmunaa, 1tl suolaa ja reilusti mustapippuria. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia. Tästä määrästä tulee 4-5 pihviä.

Paista pannulla 1-2 savupekonisiivua per hampurilainen. Nosta ruskistuneet pekonit talouspaperin päälle valumaan. 

Muotoile pannulle 2 jauhelihapihviä kerrallaan ja paista ne pekonirasvassa. Kun käännät pihvin, lisää paistuneelle pinnalle siivu cheddar-juustoa. Leikkaa sillä aikaa perunasämpylöitä halki ja lisää pohjapalan päälle kastiketta. Nosta pihvit päälle ja lisää pekonit ja paprikarelissi.

perjantai 27. marraskuuta 2015

Chilaquiles, lounassuosikki!


Chilaquiles on oikea hävikkiruokien kuningatar (vai oliskohan meksikotar?): kuivuneita tortillalettuja, kananmunia ja kaikkea muuta hyvää, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Käsittääkseni tässäkin ruuassa pätee, että niin monta erilaista annosta kuin kokkia. Eli toteuttamiseen on täysin vapaat kädet!

Tästä tulee mieleen aikaisemmin tekemäni meksikolainen omeletti, paitsi että tässä on niitä tortillalettuja. Voin lämpimästi suositella molempia! Tein tämän annoksen lounaaksi, joten se on vain yhdelle.


Chilaquiles


Paahda pannulla kaksi pientä/yksi normaalikokoinen tortillalettu (mielellään maissi) rapeaksi. Nosta jäähtymään ja leikkaa pieniksi kolmioiksi.

Sekoita kulhossa 2 kananmunaa, 2rkl maitoa ja ripaus suolaa. Lämmitä pannulla pieni luraus öljyä ja kaada munaseos miedolle/keskilämpimälle pannulle. Paista munat kokkeliksi ja lisää sekaan tortillaletut. Kaada koko komeus lautaselle.

Leikkaa annoksen päälle tomaattia, punasipulia, avokadoa ja tuoretta korinateria. Lisää päälle lusikallienn ranskankermaa sekä jotain chilikastiketta, esim. Tapatilloa. Limetin lohkot kruunaa annoksen.

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Tahmea seesam-kana

Yhteistyössä Jyväbroiler



Käymme lähes jokaisella New Yorkin reissullamme syömässä Chinatownissa. Tilaamme kaksi tai kolme eri annosta jaettavaksi, riippuen onko lounas- vai illallisaika. Ruokaa on aina liikaa, mutta sitä on hankala olla tilaamatta niin paljon, kun kaikki on yleensä niin hyvää. Viimeksi valitsimme kasvis-dumplingseja sekä herkullisen tahmeaa seesam-kanaa, joka tarjoiltiin rapsakoiden parsakaalien kera. Annos ei ole ihan yhtä makea, kuin take away -boksien klassikko orange chicken, mutta makua siinä on ihan yhtä lailla ja seesaminsiemenet kruunaavat kokonaisuuden. 

Blogiringin ja Jyväbroilerin kampanjassa lähtökohtana olivat lisä- ja säilöntäaineettomat tuotteet, jotka ovat joko naturelleja tai pintamaustettuja. Näin kotikokkina olen tyytyväinen myös siihen, että esimerkiksi broilerin fileessä on mukana sekä siipiluu että nahka. Mieleeni tulee heti herkullisia reseptejä eri maailman kolkista, joihin tällainen broileri sopii hyvin. Tällä kertaa valinta osui seesam-kanaan, mutta tulen myöhemmin kokeilemaan ainakin paprikakanaa, joka jäi syksyn Budapestin reissulla harmittavasti väliin.


Seesam-kanan ohje ei ole yhtään hankala, mutta siinä pitää nähdä hieman vaivaa. Ruoka sopii siis hyvin vähän spesiaalimpiin tilaisuuksiin, kuten vaikka kaveriporukan rentoon illanviettoon. Kanan voi marinoida valmiiksi ja paistaa kypsäksi sitten, kun tarjoiluhetki lähestyy.


Tahmea seesam-kana


Ota Jyväbroiler Naturelli Broilerin Filee Siipiluulla (n.700g) huoneenlämpöön ja nosta fileet leikkuulaudalle. Poista nahka ja luu ja leikkaa fileet 6-8 osaan annospaloiksi. Sekoita kulhossa marinadi: 2rkl soijakastiketta, 1tl seesamöljyä, 2rkl jauhoja, 2rkl maissitärkkelystä, 2rkl vettä, 0,5tl leivinjauhetta ja 1/4tl suolaa. Lisää kanapalat marinadiin ja anna tekeytyä vähintään puoli tuntia.

Valmista seuraavaksi kastike. Lämmitä kattilassa 1rkl seesamöljyä ja lisää 0,5rkl raastettua valkosipulia ja 0,5rkl raastettua inkivääriä. Kuullota nopeasti ja lisää sitten 1,5dl kanalientä, 1rkl riisiviinietikkaa, 2rkl soijakastiketta, 1/2dl fariinisokeria ja ripaus chiliä. Keitä kastiketta kasaa noin 10min. Sekoita 2rkl kylmää vettä ja 1,5rkl maissitärkkelystä. Lisää seos kastikkeeseen ja anna kiehua vielä muutaman minuutin, kunnes kastike on sakeutunut. Nosta kastike sivuun.

Kuumenna paksupohjaisessa wokkipannussa tai kattilassa 1l öljyä 175-asteiseksi. Nosta 4-5 kanapalaa kerrallaan öljyyn kypsentymään. Kypsennä kanoja n. 4 minuuttia, palojen koosta riippuen (paloja kannattaa myös kääntää välillä). Nosta reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valuttumaan. Jos teet kanaa isomman annoksen kerralla, kannattaa palat nostaa kuumaan uuniin, jotta ne eivät jäähdy odotellessa.

Laita paistetut kanat kulhoon, kaada kastike päälle ja sekoita. Lisää 1rkl seesaminsiemeniä, sekoita ja tarjoile parsakaalin ja riisin kera.



Lisää herkullisia Jyväbroiler-ohjeita voit selata täältä

Yhteistyössä Jyväbroiler.


perjantai 20. marraskuuta 2015

Dirty Frites, ranut ja vähän ekstraa


Yksi New Yorkin reissun uusista kokeiluista oli erinomainen Mighty Quinns, jossa söimme sekä brisket sandwichin että dirty frites -annoksen. Emme olleet ihan varmoja, mitä tulisimme saamaan annoksen nimen perusteella, mutta käytännössä kyse oli erittäin runsain höystein kuorrutetuista ranskalaisista. Ja annos kyllä toimi kaiken kaikkiaan: siinä oli pieni määrä lihaa, sopivan kirpeän tulista kastiketta sekä hyviä, itsetehtyjä ranuja.

Koska meillä oli kotona pieni määrä yli jäänyttä kypsennettyä lihaa, päätin kokeilla annosta itsekin. Tällä tyylillä saa muuten tehtyä isommallekin porukalle ruokaa, vaikka varsinaista lihaa olisi vähän. Siis jos jaksaa väkertää perunoiden kanssa.


Dirty Frites


Aloita pesemällä hyvin 8 rosamundaperunaa. Leikkaa perunoista suorakaiteen muotoisia (samalla osa kuorista leikkautuu pois) ja leikkaa ne edelleen keskipaksuisiksi tikuiksi. Nosta ranskalaiset kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon.

Tee kastike: laita kattilaan 4rkl tomaattipyreetä, 2rkl vettä, 1,5 limetin mehua, 1,5rkl fariinisokeria, 0,5tl suolaa, mustapippuria, maun mukaan srirachaa ja ripaus savupaprikajauhetta. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kuplia muutaman minuutin. Lisää 3/4dl hyvin pieneksi pilkottua, valmiiksi kypsennettyä lihaa. Nosta kattila pois liedeltä/pidä lämpimänä miedolla lämmöllä. 

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa 1l öljyä 150-asteiseksi. Nosta perunat kylmästä vedestä ja kuivaa mahdollisimman hyvin. Kypsennä ranskalaisia muutamassa erässä n.5min ja nosta esim. talouspaperin päälle. Nosta öljyn lämpötila 185-asteeseen ja kypsennä uudelleen noin kaksi minuuttia. Suolaa ranskalaiset.

Lado ranskalaisten päälle kastiketta, marinoitua punasipulia ja kevätsipulia. Tarjoile heti.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Street foodia ja dan dan -nuudeleita

Kirja saatu blogin kautta



Rakkauteni katuruokaan alkoi viimeistään silloin, kun asuin pienen pätkän Thaimaassa. Huomasin nopeasti, että herkullisimmat annokset myytiin muovituolein ja myyntikärryin varustetuissa katukeittiöissä tai iltatoreilla, missä ruoka pakattiin pieniin muovipusseihin. Ruokabudjettini ei ollut usein yhtä euroakaan, sillä edullisimmillaan söin hainanilaista kanaa riisillä ja kuumalla liemellä vain muutamalla kymmenellä sentillä. Oi niitä ruokamuistoja!

Aasian katukeittiöt ovat ehkä suurin ruokahimotukseni, jos pitää valita vain yksi. Toinen onkin sitten Yhdysvaltojen food truckit ja muu katukeittiökulttuuri. Tacot ja muut nopeat, käsin syötävät jutut ovat olleet lähes poikkeuksetta sekä edullisia että herkullisia. Tästä johtuen olemme käyneet todella vähän syömässä varsinaisissa ravintoloissa ja silloinkin valinta osuu yleensä street food -tyyppistä syömistä tarjoaviin rentoihin paikkoihin.



Ei ole kovin yllättävää, että hypin riemusta, kun posti toi arvotelukappaleen uudesta Street food -kirjasta (Mikko Takala). Eipä voisi enää ruokakirja sopia paremmin minulle kuin tämä! Pläräsin kirjaa läpi bongaten heti ainakin kolmekymmentä kokeiltavaa ohjetta. Osa tuttuja ja osa itselle uusia. Luen myös myöhemmin mielenkiinnolla läpi pienet tarinat ja alustukset, jotka johdattelevat katukeittiöiden tunnelmalliseen maailmaan eri puolilla maapalloa. 

Ensimmäiseksi kokeiltavaksi ruuaksi valitsin dan dan -nuudelit, jotka ovat Sichuanin maakunnan (Kiina) edustajana kirjassa. Metsästin jokusen kauppareissun verran sichuanin pippuria, joka reseptiin kuuluu tietenkin olennaisesti, mutta onneksi pääsin lopulta kunnon Aasia-kauppaan ja sain pippurin lisäksi ostettua annokseen kuuluvat udon-nuudelit. Ja tästä ruuasta tuli kyllä kerta heitolla suosikkini! Helppo, nopea ja maukas. Enkä olisi itse hoksannut maustaa jauhelihaa mm. tahinilla.


Dan dan -nuudelit



Keitä 300g udon-nuudeleita al denteksi, valuta ja jäädytä jäävedessä. Lämmitä pannulla 3rkl kasvisöljyä ja ruskista 400g possunjauhelihaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää 3rkl raastettua inkivääriä ja paista vielä muutama minuutti. 

Lisää pannulle 2,5dl kanalientä, 2rkl chiliöljyä (itse laitoin vain puolet), 2rkl punaviinietikkaa, 2rkl soijakastiketta, 5rkl tahinia, 1tl sichuaninpippuria ja ripaus sokeria. Jatka paistamista, kunnes kastike on tiivistynyt (7-10min). 

Tein itse niin, että kippasin lopussa nuudelit jauhelihan sekaan pannulle ja sekoitin. Annoksen päälle tulee vielä 2rkl paahdettuja maapähkinöitä murskattuna sekä kevätsipulia ja punaista chiliä.


lauantai 14. marraskuuta 2015

Teriyaki-lohi Sriracha-majoneesilla



Yksi tämän syksyn lempilounaitani on ollut Cafe Roosterin teriyaki-lohi riisillä. Meillä tehdään harvoin kalaruokia ja silloin kun jaksan tehdä niitä vain itselleni, olen aina hieman hukassa, että mitä muuta lohesta voikaan tehdä, kuin tavallista uunilohta (tai vaikka ihanaa lohikeittoa tai -pastaa). Teriyaki-lohi oli siinäkin mielessä hyvä kokeilu, että tein yhden kastikkeen, johon paistoin toiselle lohta ja toiselle kanaa. Sopii siis allergisten perheeseen!

Kastike on varsin tujua, siis sekä suolaista että makeaa, joten sitä ei tarvitse kovinkaan paljoa yhteen annokseen. Lisänä maistuu raikas kurkku, tai vaikka avokado. Sriracha-majoneesi tuo annokseen vielä asteen tulisuutta ja kirpeyttä, mutta kyllä pelkkä teriyakikin riittää.


Teriyaki-lohi


Laita kattilaan 1dl soijakastiketta, 3/4dl vettä, 0,5dl sakea, 0,5dl sokeria, 1rkl fariinisokeria, 0,5tl inkiväärijauhetta, 0,5tl valkosipulijauhetta. Jos haluat, niin voit tehdä kastikkeen myös tuoreesta valkosipulista ja inkivääristä, mutta silloin kastike kannattaa siivilöidä myöhemmin. Kuumenna ja keitä hiljalleen 10min. Siirrä liemestä n. 0,5dl syrjään.

Sekoita 2rkl kylmää vettä ja 1rkl perunajauhoja ja sekoita liemeen. Kiehauta vielä muutaman minuutin verran, että kastike paksunee.

Ripottele 500g lohifileen päälle hieman suolaa ja leikkaa neljään annospalaan. Paista lohi kypsäksi pannulla ja sivele sen pintaan teriyaki-lientä. Tarjoile keitetyn riisin kera.


Sriracha-majoneesi


Sekoita 5rkl majoneesia ja puolikkaan limetin mehu. Lisää Sriracha-kastiketta makusi mukaan (itse laitoin n. 1tl).

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Paahdettu paprika-tomaattikeitto



Sataa, on pimeää ja koleaa. Marraskuun räntävaihetta odotellessa! Töiden jälkeen mieli tekee lähinnä käpertyä sohvannurkkaan, laittaa villasukat jalkaan ja syödä jotain lämmintä. Paahteinen maku ei ole pahitteeksi sekään. Laitoin lautaselle paprika-tomaattikeiton sekaan puolikkaan avokadon, eikä se ollut yhtään hullumpi yhdistelmä.


Paahdettu paprika-tomaattikeitto



Ota 2 suippopaprikaa ja 6 tomaattia, poista niistä siemenet/keskustat ja leikkaa puoliksi/muutamaan palaan. Leikkaa yksi punasipuli muutamaksi lohkoksi ja kuori 4-5 valkosipulinkynttä. Laita kaikki leivinpaperilla vuoratulle pellille kuoripuoli ylöspäin ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa niin pitkään, kunnes pinta on hieman tummunut ja kasvikset ovat kypsyneet (20-30min). Halutessasi voit poistaa paprika- ja tomaattipalojen kuoret paistamisen jälkeen.

Siirrä kaikki kattilaan ja kaada sekaan 5dl kuuma kasvislientä, 1,5dl valkoviiniä ja pieni purkillinen tomaattipyreetä. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen 5-10min. Mausta mustapippurilla, savupaprikajauheella ja chilillä. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa suolaa.

tiistai 3. marraskuuta 2015

Takuuhyvä paistettu kana



Kaiken syysloman aikaisen (ja jälkeisen) sokerihöttö-, bbq-, burgeri- ja taco-hommien jälkeen teki mieli jotain perusruokaa. Kroppa suorastaan vaati parsakaalia, nuudeleita ja kanaa, joten kyllähän sille piti sellaista antaa. Mistä puutostilasta sekin viestii, jos tekee hirveästi mieli parsakaalia? Uskon, että näitä mielitekoja kannattaa toteuttaa.

Ihan tylsälle linjalle en kuitenkaan lähtenyt, vaan marinoin kanan nopeasti ennen paistamista. Perunajauhojen lisääminen marinadiin kannattaa, sillä niiden muodostama pinta vähentää kanan kuivumista. Perunajauhoja voi käyttää vähemmänkin, kuin ohjeessa oleva 1,5rkl. Lopputuloksena on mehevä kana, joka ei kaipaa mitään kastiketta. Nuudelien sekaan kaadoin hieman seesam- ja chiliöljyä.

Takuuhyvä paistettu kana


Sekoita marinadi: 1,5rkl perunajauhoa, 2rkl soijakastiketta, 1,5rkl öljyä, 0,5tl kuivattua inkivääriä (jauheena). Lisää 4-6 kanafilettä marinadin sekaan ja anna tekeytyä puolisen tuntia.

Kuumenna kannellisessa kasarissa/pannussa pieni tilkka öljyä ja nosta kanafileet kuumalle pannulle. Paista nopeasti toiselle puolelle ruskea pinta ja käännä kanat. Laske lämpötilaa miedommaksi ja nosta kansi päälle. Paista kannen alla niin pitkään, kunnes ovat paksuimmasta kohdista kypsiä (tarkista veitsellä). Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.