Sivut

perjantai 22. marraskuuta 2013

Mieletön Bourbon Bacon Burger



Tästä ei juuri hampurilainen parane: pekonia, herkkusieniä ja viskikastiketta, josta tuli helposti niin hyvää, että teen tätä jatkossa muutoinkin. Mies söi viime kesänä road tripillä Denny´sissä bourbon bacon burgerin, jolloin oma valintani (avokadoburgeri, joka oli kyllä sinällään hyvä sekin) alkoi aiheuttaa annoskateutta omalta suunnaltani. Maistoin tietenkin hampurilaista ja kateus sen kuin lisääntyi.

Mutta pääsinpäs minäkin pekoniburgerin makuun, kun itse sellaisen tein. Pihvin, pekonin ja viskillä ryyditetyn sienipaistoksen lisäksi hampurilaisissa oli valkosipulimajoneesia, salaattia ja tomaattia. Sämpylät leivoin myös itse, mutta epähuomiossa ne jäivät hieman raaoiksi ja vain kaksi yksilöä kelpasi syötäväksi asti. Onneksi se oli ihan riittävästi.

Viskikastike

Raasta kaksi valkosipulinkynttä ja purista yhden appelsiinin mehu. Lämmitä kattilassa hieman öljyä ja kuullota valkosipuliraastetta. Lisää appelsiinimehu sekä 3rkl bbq-kastiketta, 2rkl ketsuppia, 2rkl muskavadosokeria, 2rkl viskiä sekä ripaus suolaa. Keittele kasaan 10-15min.

Pihvit

Ota jauheliha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen pihvien paistamista. Sekoita jauhelihan (300-400g) 1 kananmuna, 1tl pimentonia, mustapippuria ja suolaa. Paista pihvit pannulla pekoneista jääneessä rasvassa.

Pekonit

Laita kylmälle pannulle pekonisiivuja (2kpl per hampurilainen) ja kuumenna pannu. Paista molemmin puolin rapeiksi ja valuta rasvat pannulle. Nosta pekonit talouspaperin päälle jäähtymään. Paista pihvit pekoneista jääneessä rasvassa.

Sienet

Leikkaa (ruskeita) herkkusieniä siivuiksi. Siivuta myös kasa makeaa sipulia. Paista sienet ja sipulit pannulla pihvien jälkeen. Lisää pannulle rasvaa tarpeen mukaan. Mausta hieman suolalla. Kun sienet ja sipulit ovat paistuneet, lisää viskikastike ja anna muhia muutama minuutti.


lauantai 16. marraskuuta 2013

Kasvisgratiini


Kasvisgratiini on helppo, värikäs, maukas, tuhti ja sopii monenlaiseksi lisukkeeksi tai syötäväksi sellaisenaan. Varsin monipuolinen hävikkiruoka siis. Käytä kaikki jääkaapin pohjalla olevat kasvikset sekä kerman ja juustojen jämät. 

Kasvisgratiini

1/2 pieni kukkakaali
1/2 pieni parsakaali
2 tomaattia
1/2 kesäkurpitsa
suolaa
mustapippuria
2 dl maitoa
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 rasia raejuustoa
100 g mozzarella-juustoraastetta


Pilko kukkakaali ja parsakaali. Poista tomaateista sisukset ja lohko paloiksi. Pilko myös  kesäkurpitsa. Lado kasvikset pieneen uunivuokaan ja rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Sekoita.

Sekoita maito, kerma, kananmuna ja raejuustoa. Kaada seos kasvisten päälle ja sekoita hieman, jotta raejuusto ei jää pelkästään pinnalle. Ripottele päälle mozzarella-juustoraastetta. Paista 180-asteisessa uunissa noin tunnin verran.

torstai 7. marraskuuta 2013

Lammas-kaalikeitto



Ihana, syksyinen lammas-kaalikeitto on jäänyt roikkumaan postauksissa luvattoman pitkäksi aikaa. Kaalikeitto on ehkä maailman rumimpien ruokien joukossa, kuten kaikki pitkään haudutettavat kaaliruoat, mutta mielettömän hyvää se ainakin on. Käytin keittoon varhaiskaalta ja savojinkaalta, mutta muutkin kaalit sopii varmasti hyvin.
 
Lammas-kaalikeitto: Kuumenna kattilassa 1l vettä ja mausta se 1,5tl suolalla, kolmella laakerinlehdellä ja 15 maustepippurilla. Lisää kiehuvaan liemeen lampaanlihat. Itselläni oli noin 500g luullista lampaan keittolihaa. Keitä hiljalleen 2,5h. Ja nosta sivuun.
 
Pilko yksi makea sipuli ja10cm pätkä purjoa sekä suikaloi noin 500g kaalta (itse käytin varhaiskaalta ja savojinkaalta). Lämmitä kattilassa 2rkl voita ja kuullota sipuli ja purjo. Lisää kaalit ja kuullota nekin. Lisää kattilaan 5dl vettä ja muutama ripaus kuivattua timjamia. Keitä kunnes kaalit ovat kypsyneet.
 
Yhdistä liha- ja kaalikeitto (voit siivilöidä lihakeiton liemen) ja anna tekeytyä vielä hetki yhdessä. Silppua keiton päälle tuoretta persiljaa.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Feta-oliivipiirakka


Olen leiponut tätä samaa tomaattista feta-oliivipiirakkaa jo vuosia, joten kun minun piti keksiä helppoa ja nopeaa leivottavaa isommalle porukalle niin, että leipomukset olisi myös helppo kuljettaa muutaman tunnin matka autolla, päädyin taas tähän samaan. Lisäksi tein mustikkapiirakkaa. Kaupaksi meni kaikki neljä.


Feta-oliivipiirakka


Pohja: Pehmennä vatkaimella 75g huoneenlämpöistä voita. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa hieman. Lisää 0,5tl suolaa ja 0,5tl leivinjauhetta. Sekoita joukkoon vielä 0,5dl ruisjauhoja ja 1,5-2dl vehnäjauhoja ja muotoile taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tee täyte.

Valuta purkillinen tomaattimurskaa ja mausta suolalla, ripauksella sokeria, mustapippurilla, valkosipulijauheella, oreganolla ja ripauksella chiliä tai muutamalla tipalla tabascoa. Pilko kourallinen mustia oliiveja renkaiksi ja murustele 100g fetajuustoa.

Levitä tomaattitäyte piirakkapohjan päälle. Lisää oliivit ja fetajuusto. Sekoita 1dl kermaa ja 1 kanamuna ja kaada piirakan päälle. Rouhaise päälle mustapippuria ja ripottele kourallinen emmental-juustoraastetta.

Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa 20-25min, kunnes pinta on hieman ruskistunut.