Sivut
▼
sunnuntai 29. syyskuuta 2013
Peruna-fondant Cono Surin kilpailussa
Näin syksyllä kaikki blogikilpailutkin ovat palanneet kesälomiltaan ja ruokabloggareille on järjestetty useampikin hauska kilpailu. Osallistuin tällä varsin vaatimattoman näköisellä peruna-fondantilla Cono Surin kilpailuun, viime vuonna sentään olin satsannut väreihin pohjoisen punajuuripizzan muodossa.
Haasteena oli pohjoismainen resepti, jonka pääraaka-aine olisi joko lohi, lammas, omena tai peruna. Valitsin itse perunan, sillä arvelin sen olevan kaikkein epäsuosituin. Ja lisäksi ihmisten nykyinen perunakammo on hauska haaste perunan tylsän ulkonäön lisäksi.
Peruna-fondant sopii alkuruuaksi tai pääruuan lisukkeeksi. Maistui loistavalle ainakin salvialla ryyditetyn villisian alkuruokana ja lisukkeenakin. Peruna-fondantia pääsee äänestämään tästä ja muita kilpakumppaneita ja upeita reseptejä kurkkimaan tästä.
Äänestäneiden kesken Cono Sur arpoo kirjapalkintoja ja äänestyksessä parhaiten pärjännyt blogi pääsee esittelemään taitojaan Tukholmassa järjestettävään finaaliin, jossa on osallistujia Suomen lisäksi Ruotsista ja Norjasta. Koko kilpailun voittaja pääsee matkustamaan Chileen ja tutustumaan Cono Surin viinitilaan. Palkinto on aivan mieletön!
4 keskikokoista puikulaperunaa
3/4dl täysmaitoa
1rkl voita
ripaus suolaa
50g parmesania
4 siivua pekonia
2 keltuaista
200g pinaattia
2 valkosipulinkynttä
1,5rkl voita
1,5rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Peruna-fondant: Kuori perunat ja paloittele muutamaan osaan. Keitä perunat kypsäksi ja muussaa. Lisää 1rkl voita ja 3/4dl täysmaitoa ja sekoita muussiksi. Mausta ripauksella suolaa.
Paista pekonit rapeahkoiksi. Voit pilkkoa pekonit ennen paistamista tai murustella paistamisen jälkeen. Kaikkein pienintä ja samankokoista silppua saat, kun pakastat pekonit ja paloittelet jäisenä.
Sekoita pekonit muussin joukkoon. Raasta parmesan-juusto ja sekoita myös se muussin joukkoon. Lisää vielä kaksi keltuaista ja sekoita.
Annostele muussi neljään metallirengasmuottiin leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15min, kunnes pinta on ruskistunut ja muussi kohonnut hieman.
Anna jäähtyä hetki ja irroita metallirenkaat varovaisesti veitsen avulla.
Paistettu pinaatti: Raasta valkosipulinkynnet. Lämmitä pannulla voi ja oliiviöljy. Kuullota valkosipulit nopeasti ja lisää pinaatit. Kääntele pinaatteja muutama minuutti. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Viinisuosituksena annoksellani on Cono Sur Bicicleta Riesling.
lauantai 21. syyskuuta 2013
Aura-korvasienipiirakka
Olen ollut aikuisiällä vain kerran sienestämässä ja se oli korvasienimetsässä. En löytänyt yhtään. Pahuksen sienet olivat niin maaston värisiä, etten huomannut niitä ollenkaan (tai sitten haaveilin liikaa). Nämä sienet ovat äitin ja isän keräämiä ja käsittelemiä. Minä olen poiminut ne vain pakkasesta.
Pohja: Sekoita 100g pehmennyttä voita pieninä paloina, 2,5dl vehnäjauhoja ja ripaus suolaa. Nypi tasaiseksi taikinaksi. Lisää vielä n. 1rkl vettä ja sekoita taikinaksi.
Täyte: Huuhdo 2,5dl käsiteltyjä korvasieniä. Pulko puolikas punasipuli. Kuumenna pannulla nokare voita ja kuullota sipulit. Lisää korvasienen palat ja kypsennä pannulla niin pitkään kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita 100g smetanaa, 2,5dl täysmaitoa ja 2 kananmunaa. Painele piirakkataikina vuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Kaada sieni täyte ja neste pohjan päälle. Murustele päälle vielä 50g aurajuustoa. Paista vielä n. 25 minuuttia.
perjantai 13. syyskuuta 2013
Tacos de Carnitas
Carnitas, meksikolainen pulled pork, tuli tutuksi länsirannikon road tripillä. Pienet lihapalat ovat tyypillistä tacojen täytettä. Mieleen tulee kotoinen karjalanpaisti, mutta hieman eri mausteilla. Ohjeessa oleva vaahterasiirappi ei varmasti ole niitä perinteisimpiä carnitasin ainesosia, mutta tuo kivasti makeutta.
Tarjoa carnitas esimerkiksi pehmeiden maissitortillojen, pico de gallon, avokadolohkojen, chilikastikkeen ja ranskankerman kera.
Carnitas: Paloittele 500-700g porsaan kassleria keskikokoisiksi paloiksi. Pilko 1-2 chilipalkoa ja 5 valkosipulinkynttä. Lämmitä pannulla öljyä ja lisää lihat pannulle. Kääntele lihoja hetki, kunnes niiden pinta on saanut hieman ruskeaa väriä. Lisää chilit ja valkosipulit ja paista hetki. Kaada pannulle lihojen päälle 2-3rkl vaahterasiirappia ja paista 1-2min.
Kaada uunivuoan pohjalle 1/2-3/4dl soijakastiketta sekä 1-1,5dl vettä, sekoita. Kaada lihat liemineen uunivuokaan. Paista 150-asteisessa uunissa muutaman tunnin ajan. Mikäli käytät kantta (tai foliota vuon päällä), eivät lihat kuivu.
Kun lihat ovat murean kypsiä, nosta pois uunista. Riko lihat haarukalla pieniksi paloiksi uunivuoassa. Peitä vuoka kannella/foliolla ja anna tekeytyä n. 20min. Liha imee lientä ja saa makua.
keskiviikko 11. syyskuuta 2013
Pico de Gallo
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Minulle korianterinen tomaattisalsa on ollut pebreä siitä lähtien kun asustin muutaman kuukauden Espanjassa chileläisten kämppisten kera. Sitä ennen olisin nimittänyt sitä tomaattisalsaksi. Meksikolaisittain kyseinen tomaattilisuke on pico de gallo. Valmistustapa ja -ainekset lienevät kaikissa tapauksissa suurin piirtein samat. Ja jos sitä on jossain tarjolla, sitä on saatava, aina. Tomaatti, korianteri ja lime on ihan parasta!
Pico de Gallo
Poista puolikkaasta (punaisesta) chilistä siemenet ja pilko pieniksi paloiksi. Pilko yksi banaanisalottisipuli. Lisää chilit ja sipulit kulhoon ja purista päälle yhden limetin mehu. Pilko puoli nippua korianteria ja lisää kulhoon.
Puolita rasiallinen (250g) luumukirsikkatomaatteja ja poista siemenet. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää kulhoon. Ripottele päälle 1tl sokeria. Rouhaise suolaa ja sekoita salaatti. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.
torstai 5. syyskuuta 2013
Caramel Apple Crisp
Caramel apple crisp on suosittu amerikkalainen jälkiruoka ja meillä kotoisammin kaura-omenapaistos. Jälkiruokien olennainen ero lienee siinä, että amerikkalainen versio on makeampi ja rasvaisempi (ylläri). Testasimme caramel apple crispiä Denny'sin diner-hengessä ja siitä tuli kerralla yksi lempijälkkäreistä.
Omenat: Kuori ja lohko/siivuta kaksi Granny Smith -omenaa ja laita ne kulhoon. Purista päälle hieman sitruunamehua. Lisää 1rkl sokeria, 0,5rkl jauhoja ja 0,5tl kanelia. Sekoita ja lado omenat uunivuokaan.
Kuorrute: Sekoita 0,5dl jauhoja, 0,5dl fariinisokeria, 0,5dl kaurahiutaleita ja 0,5dl sulatettua voita. Levittele omenoiden päälle.
Kastike: Lämmitä kattilassa 4rkl kinuskia (dulce de lecheä). Kun kinuski alkaa löystymään, sekoita joukkoon 2-3rkl maitoa. Lämmitä seosta sen aikaa että se sulautuu tasaiseksi. Valele lusikan avulla 2/3 kastikkeesta paistoksen päälle ja säästä loput koristeluun.