Sivut

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Saganaki ja täytetyt tomaatit



Saganaki nousi herkuksi numero yksi toukokuisella Kreikan matkallamme. Tosin emme saaneet toista kertaa niin loistavaa versiota kuin ensimmäisenä iltana, joten lähdin heti kotona kokeilemaan sitä parasta. Ja hyvää siitä tulikin, jopa erinomaista! Tietääpähän mitä tekee koko kesän grilliruokien lisukkeeksi...

Täytetyt tomaatit (gemista) olivat tyypillisintä illallista muutaman vuoden takaisella Kreetan lomalla, mutta Pargassa emme päässeet syömään niitä kertaakaan. Yritimme kyllä tilata niitä kerran, mutta tarjoilija sanoi ettei tomaatit ole oikeanlaisia tähän aikaan vuodesta eikä kyseistä ruokaa valmisteta sen takia.

Veikkaan, ettei Suomen tomaatit ole koskaan oikeanlaisia täytettyjä tomaatteja varten. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta ja uhkarohkeasti kävin suht raakojen tomaattien kimppuun. Hyviä tuli niistäkin, kun grillissä kypsensi!



Saganaki: Leivitä fetajuustolaatta (omani halkesi paketista ottaessa) molemmin puolin, ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Kuumenna pannulla tai kattilassa muutama ruokalusikallinen öljyä ja paista feta kuumassa öljyssä molemmin puolin ruskeaksi.

Tarjoile sitruunan kera ja purista sitruunamehua runsaasti saganakin päälle.



Täytetyt tomaatit: Leikkaa tomaateilta lakki pois ja koverra sisus. Pilko puolikas pieni sipuli. Kuumenna kattilassa hieman oliiviöljyä ja kuullota sipulia hetki. Lisää kattilaan 3/4dl puuroriisiä (riittää 3-4 tomaattiin) ja kuullota myös riisi. Kaada kattilaan vettä, n. 2dl sekä ripaus suolaa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes riisi on pehmeää (ei puuroa). Lisää vettä tarvittaessa.

Mausta riisi mustapippurilla ja leikkaa tuoreen mintun lehdistä suikaleita riisin sekaan. Täytä tomaatit riisillä. Paista tomaatteja keskilämpöisessä grillissä, kunnes pohja on ruskistunut ja tomaatti hieman kypsentynyt.

4 kommenttia:

  1. En ole tullut koskaan paistaneeksi fetaa, vaikka halloumi tirisee pannulla aika useinkin, kesäisin ainakin. Taisimme kyllä kauan sitten Kreikan reissulla tätä syödäkin... Hyvä kun muistuttelit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minullekin ensimmäinen kerta. Oli kiva saada inspiraatiota Kreikasta :) Tulee varmasti tehtyä tätä useasti kesän aikana!

      Poista
  2. Eii, mulla on niin kova kaipuu Kreikkaan! Just eilen taas katseltiin matkakuvia ja haaveiltiin kaikista ihanista herkuista. Nam, niin ihania kuvia! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kreikkalaiset ruuat on kyllä niin ihania, niitä muistelee vielä paljon loman jälkeenkin :) Kuten myös italialaisia ruokia! Meillä kokataan taas tulevana viikonloppuna Kreikan herkkuja, kuten saganakia :)

      Poista