Sivut

torstai 28. maaliskuuta 2013

Korvapuustit eli örkyt


En ole oikein pullaihminen ja lisäksi pullan leipominen on ehkä hankalinta mahdollista puuhaa. Rohkaistuin kuitenkin kokeilemaan korvapuusteja, kun mies pyysi tekemään örkkyjä. Sanasta ei tule kyllä ensimmäisenä mieleen herkullinen pulla vaan ihan jotain muuta... Ilmeisesti joku oululainen ilmaisu? Minä en selvästikään ole tarpeeksi oululainen :)

Uskalsin alkaa tekemään pullaa ihan vain sen takia, että edellisen päivän sämpylät olivat onnistuneet loistavasti. Ja syy siihen, että nykyään kaikki taikinat onnistuu niin hyvin, on synttärilahjaksi saamani KitchenAid. Aiai, miten olen aikaisemmin pärjännyt ilman? Sinne vaan kone pyörittämään taikinaa ja leipominen on ollut itkupotkuraivaireiden sijaan hauskaa!

Tämä siis rohkaisuksi niille, jotka ovat mielestään huonoja leipureita. Ostakaa yleiskone, joka tekee vaikeimman ja raskaimman työn teidän puolesta! Toki hartiavoiminkin onnistuu, mutta minulla ei ole riittävästi kärsivällisyyttä.



Korvapuustit


Lämmitä 2,5dl maitoa ja liota siihen puoli palaa hiivaa. Kaada kulhoon ja lisää 1dl sokeria, 1tl vaniljasokeria, 1/2tl suolaa, 1 kananmuna ja 4dl jauhoja. Pyöräytä muutama minuutti yleiskoneella (tai käsin).

Sulata 75g voita ja lisää se taikinan sekaan. Lisää vielä n. 3dl jauhoja ja anna koneen pyörittää taikinaa niin pitkään, kunnes se ei tartu kulhon reunoihin (n. 15min). Anna taikinan kohota kulhossa puolisen tuntia.

Kaulitse taikinasta n. 30 x 60 kokoinen levy. Sivele levyn päälle 50g pehmeää voita ja ripottele sokeria ja kanelia. Rullaa levy kiinni. 

Leikkaa rullasta n. 20 hieman kolmion mallista palaa. Asettele palat niin, että leveä puoli on alhaalla ja kapea ylhäällä. Paina sormilla keskiosaa alaspäin.

Laita pullat leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota niitä puolisen tuntia. Voitele ne kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteisessa uunissa kunnes ovat pinnaltaan hieman ruskeita (ei liian, sillä ensimmäisen pellillisen pohjat pääsivät kärtsäämään!). Paistoaika on noin 8min.

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Suvun suosikkivoileipäkakku



Ystäväni suositteli minulle tätä voileipäkakkua, joka on vaatimattomalta nimeltään suvun suosikkivoileipäkakku. Mitäpä sitä muuta voisi sukulaisilleen leipoa, kuin kaikkein parasta, joten kokeilin tämän tyylistä voileipäkakkua synttäreilläni.

Muuntelin ohjetta lähinnä vain kasaamisen suhteen, sillä jätin yhden leipämurukerroksen väliin ja lisäsin paprikat päälle. Lisäksi en löytänyt omasta lähimarketista piparjuurituorejuustoa, joten tässä on käytetty ihan tavallista.

Ja oliko se sitten suvun suosikkia? Kyllä ainakin meidän suvun, sillä kaikkien mielestä voileipäkakku oli erinomainen!

Lisäys: Tein tätä voileipäkakkua uudelleen viisi vuotta myöhemmin ja päivitin samalla kuvan. Jätin tällä kertaa paprikan pois ja jätin osan suolakurkuista koristeluun. Oli vähintäänkin yhtä hyvää, ja edelleenkin sukulaisten suosikki!

Suvun suosikkivoileipäkakku


350 g sekaleipäviipaleita (esim. Real)
50 g sulatettua voita
2 rkl maitoa

300 g saunapalvikinkkua
1,5 dl hillosipuleita + lientä 0,5 dl
200 g piparjuurituorejuustoa
2 dl ranskankermaa
1 dl basilikaa
1/2 dl ruohosipulia
1/2 tl suolaa
mustapippuria
valkopippuria

6 liivatelehteä
2 dl kermaa
3 pientä suolakurkkua
paprika
persiljaa

Murustele sekaleipäviipaleet kuorineen tehosekoittimessa. Sekoita voi ja maito ja lisää murusten sekaan.

Hienonna tehosekoittimessa saunapalvikinkku tahnamaiseksi. Voit myös pieniä tehosekoittimen avulla hillosipulit (tai käsin). Säästä hillosipuleiden lientä myöhemmäksi.

Sekoita keskenään tuorejuusto, ranskankerma, kinkkutahna ja silputut hillosipulit. Lisää joukkoon vielä mausteiksi silputtu basilika ja ruohosipuli, sekä suola, mustapippuria ja valkopippuria (hieman). 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna hillosipuleiden liemi. Purista liivatteista vesi ja lisää liemen sekaan. Anna jäähtyä hieman ja lisää liivate koko ajan sekoittaen täytteen sekaan. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se täytteen joukkoon.

Kokoaminen: Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla. Painele puolet leipämuruista pohjalle ja lisää puolet täytteestä. Silppua suolakurkut ja lisää täytteen päälle.

Painele toinen kerros muruja ja lisää loput täytteet. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. Koristele ennen tarjoilua paprikasilpulla ja persiljalla.

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Peanutbutter Blondies


Blondies oli minulle vielä jokin kuukausi sitten tuntematon käsite, mutta eipä ole enää! Kokeilin loppukesästä vadelmablondieseja ja ihastuin totaalisesti. Blondiesit mahtavat olla jopa enemmän makuuni kuin browniesit.

Jokainen Amerikoissa hetkeäkään asunut on varmasti kokeillut (olosuhteiden pakosta) pähkinävoi-hilloleipiä. Oma aamupalani koostui niistä jopa melkein päivittäin muutaman kuukauden ajan, kun asuin lukioikäisenä amerikkalaisessa perheessä.

Yhdistelmä voi tuntua ällöttävälle, mutta suolainen ja makea toimivat (minulle) yhdessä aina. Siksi Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista löytynyt maapähkinäblondiesin ohje vadelmahilloineen pysäytti hiiren klikkailun hetkeksi, pakko kokeilla!

Käytin omaan versiooni vadelmahillopurkin jämät, mikä ei ollut ihan riittävä määrä mielestäni vaan suosittelen ohjeen mukaista määrää (kirjoitan sen tähän ylös). Pakastevadelmat blondiesin päällä raikastivat kivasti ja toivat myös makeutta.

Valkosuklaa pääsi ruskistumaan uunissa, joten seuraavalla kerralla laittaisin sen mukaan ehkä vasta paistamisen puolivälissä? Makua se väri ei haittaa, mutta ulkonäkö olisi raikkaampi, jos valkoinen olisi valkoista :)

Blondies: Sulata 100g voita kattilassa ja sekoita siihen 1dl pähkinävoita ja 2,5dl fariinisokeria. Ota kattila pois liedeltä ja sekoittele hetki, että ainekset sulautuvat toisiinsa. Anna seoksen jäähtyä hetki ja sekoita sitten mukaan yksi kananmuna ja 1tl vaniljauutetta. Lisää 3dl jauhoja ja ripaus suolaa ja sekoita nopeasti.

Voitele pieni uunivuoka ja vuoraa sen pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita sen pinta esim. lusikalla. Tiputtele päälle 1dl vadelmahilloa ja 1dl pehmeää pähkinävoita (lämmitä hetki mikrossa). Tasoittele pintaa ja tee halutessasi pintaan marmorointikuvioita esim. lusikalla. Koristele päällinen valkosuklaarouheella/paloilla.

Paista 175-asteisessa uunissa 20-25min. Jäähdytä kunnolla ennen leikkaamista. Tarjoile tuoreiden vadelmien kera!