Sivut

tiistai 18. joulukuuta 2012

Joulupöydän kunkku: lohihyytelö

Lohihyytelö


Meidän perheen joulupöydässä kinkku ei ole koskaan ollut kunkku. Tai ainakaan siitä lähtien, kun äiti teki ensimmäistä kertaa lohihyytelöä. Sen jälkeen lohihyytelöstä on tullut perinne, josta ei luovuta. Koskaan. Koko suku taitaa olla sitä mieltä. Lisäksi hyytelöä pitää olla riittävästi, että sitä voi napostella leivän päällä koko pyhien ajan. Voi nam!

En tiedä äitini perinteistä ohjetta, mutta tein ihan sattumalta jouluruokahimoissani hyvin samanmakuista versiota. Sopii muuten mainiosti hapankorpun päälle!

Lohimousse


Lohihyytelö

2 dl kermaa
100 g piparjuurituorejuustoa
2 dl kermaviiliä
100 g kylmäsavulohta
1/2 dl ruohosipulisilppua
1 tl suolaa
mustapippuria
4 liivatelehteä
1 sitruunan mehu
n. 100 g mätiä
mätiä, ruohosipulia tai tilliä ja sitruunanlohkoja koristeluun

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa piparjuurituorejuusto pehmeäksi ja lisää mukaan kermaviili. Mikäli seos on möykkyinen, näytä sille hieman sähkövatkainta.

Paloittele kylmäsavulohi ja lisää se kermaviiliseokseen. Lisää myös ruohosipuli, hieman suolaa ja kunnon rouhaisu mustapippurilla.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä (n. 5min). Purista sitruunan mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Sekoita liivatteet mehuun. Sekoita liivate kermaviiliseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi mäti ja kermavaahto.

Kaada seos kelmulla vuorattuun astiaan, esimerkiksi muovirasiaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia. 

Kaada hyytelö tarjoilulautaselle ja koristele.

Jouluruoka

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Raspberry Blondies


Miten nämä kaikki makeat jutut on voinutkin jäädä roikkumaan luonnoksiin koko syksyksi? Yritän tässä vaan vakuutella, että ei meillä syödä joka päivä kakkuja, kuppikakkuja tai muita leivonnaisia ;)

Näin tämän vadelmablondiesin ohjeen Inkiväärihillo-blogissa ja piti heti tarkistaa, että mikäs ihme blondie. Se on siis brownien vastakohta eli valkosuklaasta tehty leivos. Ainakin tässä ohjeessa oli mukana myös vadelmaa ja pienen googlettelun jälkeen huomasin, että se oli aika yleistä. Vadelma sopii näihin kyllä loistavasti!

Muutenkin tämä oli oikein piristävä leivonnainen ja näitähän vois tarjoilla vaikka jäätelön kera.

Sulata 150g voita ja 150g valkosuklaata. Vahdota kolme munaa ja 1,5-2dl sokeria (ihan alkuperäisessä ohjeessa on ollut 2,5dl). Sekoita voi ja suklaa keskenään ja kun ne on jäähtyneet, sekoita muna-sokeriseokseen. Lisää vielä 2dl vehnäjauhoja ja 2tl vaniljasokeria ja sekoita. Kaada taikinan sekaan 100g jäisiä vadelmia ja sekoita varovaisesti.

Vuoraa 25x30 kokoisen vuoan pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 35min.

maanantai 26. marraskuuta 2012

Pätkis-juustokakku

Pätkis kakku


Pätkis on karkkipuolella ihan parhautta. Pätkiksestä ei siis tarvitse keksimällä keksiä mitään, että siitä saisi jotain hyvää. Mutta onhan pätkis-juustokakku kuitenkin jotain överihyvää, jos tykkää minttusuklaasta ja makeasta. Mietin tätä tehdessäni, että pitäisikö juusto-osuus maustaa vielä sokerilla. No ei todellakaan pitänyt ja hyvä etten tehnyt niin. Sitten tää ois ollu ihan liian makea.

Lisäksin kakun koristeeksi flamingon, koska halusin marraskuun keskelle jotain värikästä ja hersyvää. Pätkis-juustokakku sopii kyllä mihin vuodenaikaan tahansa!

Pätkis juustokakku

Pätkis-juustokakku

1 pötkö Minttu-Dominokeksejä
25 g voita
4 dl kuohukermaa
200g Philadelpiha-juustoa
2 pussia Pätkiksiä
3 liivatelehteä
0,5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl tummaa kaakaojauhetta


Aloita pohjasta ja murustele keksit. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoka (pieni tai keskikokoinen) leivinpaperilla ja painele keksimuruseos tiiviisti pohjalle. Jos teet pienen kakun, voit tehdä keksimurua hieman vähemmänkin. Keskikokoisella vuoalla kakusta tulee piirakkamaisempi.

Valmista seuraavaksi täyte. Vatkaa 2dl kuohukermasta. Lisää Philadelphia-juusto ja vatkaa sekaisin.

Kaada kattilaan 0,5dl kuohukermaa ja 1,5 pussillista pätkiksiä (200g). Sulata suklaa miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen. Nosta jäähtymään. Kun seos on jäähtynyt, yhdistä se vähitellen kermavaahto-tuorejuustoseoksen kanssa, koko ajan sekoittaen. 

Laita liivatelehdet kylmään veteen ja anna tekeytyä 5 min. Tee sillä aikaa kaakao eli kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Purista liivatelehdet ja sekoita kuuman kaakon joukkoon. Sekoita kaakao ohuena nauhana täytteen sekaan.

Kaada täyte vuokaan ja laita kakku hyytymään jääkaappiin. Itse valmistin kakun edellisenä päivänä, sillä maku on parempi kun kakku saa tekeytyä yön yli. Irrota kakku vuoasta ja koristele kermavaahdolla, Pätkiksillä ja Domino-kekseillä.

Pätkis kakku
Pätkis kakku


sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Ranskalainen suklaakakku



Tein tätä suklaakakkua kesällä, mutta jostain syystä postaus on jäänyt roikkumaan luonnoksiin. Enpä ole tosin kirjoittanut tähän edes sanan sanaa kunnes vasta nyt. Siksipä en ihan muistakaan, että kuinka paljon mitäkin ainesta kakkuun laitoin.

Ohje on onneksi Hesarin, joten sieltähän sen näkee kätevästi. Minä tosin tein pienemmän taikinan, sillä halusin vain pienen kakun, koska arvasin tämän olevan melko täyttävää tavaraa. Ja sitä se onkin, mutta siis täyteläisen hyvää! Kertoo jo aika paljon, jos ohjeessa ei ole yhtään vehnjäjauhoja... Ei siis mikään höttökakku kyseessä!

Ranskalainen suklaakakku: Sulata kattilassa 200g suklaata (käytin "tummaa", joka oli melko vaaleaa, ehkä n. 50% vaikka ohjeessa sanotaan 70%. Kakusta tuli kuitenkin juuri sopivaa minulle.) ja 200g voita.

Vatkaa viisi keltuaista ja 1,5 dl fariinisokeria. Vatkaa viisi valkuaista kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vähitellen 1,5dl kidesokeria ja vatkaa. Sekoita voi-suklaaseos ja keltuaisvaahto. Kääntele valkuaisvaahto sekaan.

Voitele irtopohjavuoka hyvin ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla 40-50min. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

Koristele vadelmilla ja tomusokerilla ja tarjoile hyvän vanijajäätelön tai vaikkapa appelsiiniliköörijäätelön kera.


maanantai 12. marraskuuta 2012

Kukkakaalikorma ja intialainen menu



Muutamasta edellisestä postauksesta on voinut jo nähdä meidän intialaisen menun muut osaset: parippun eli linssimuhennoksen, naan-leivän ja tomaattichutneyn. Lisäksi meillä oli tarjolla riisiä, kurkkuraitaa ja kukkakaalikormaa. Löysin kukkakaalikorman Tamarind Heaven -blogista ja tiesin heti, että haluan kokeilla sitä. Tästä tuli kaiken kaikkiaan kasvisruokakokonaisuus, mikä on vain plussaa, kun kyseessä on intialainen ruoka, sillä en ole syönyt missään niin hyvää kasvisruokaa kuin Intiassa. Jos asuisin Intiassa, voisin ihan hyvin olla kasvissyöjä, sillä lihaa ei kaipaa ollenkaan niin maukkaiden ruokien äärellä, nam!

Korvasin inkivääri-valkosipulitahnan raastetulla valkosipulilla ja inkiväärillä ja jätin kookoksen kokonaan pois, koska parippussa oli sitä ja en halunnut molempien ruokien maistuvan samalta (siinä oli jo tarpeeksi, että ne olivat saman värisiä!).



Kuumenna hieman öljyä isolla pannulla ja lisää yksi iso hienonnettu sipuli. Paista sipulia keskilämmöllä kunnes se on ruskeaa. Lisää pannulle muutama raastettu valkosipulinkynsi ja n. 1cm pätkä raastettua inkivääriä. Hienonna kaksi vihreää chiliä ja lisää ne pannulle ja paista n. 5min.

Kuutioi yksi tai kaksi säilyketomaattia ja lisää ne pannulle. Paista, kunnes tomaatti on hieman kuivahtanut. Kuori ja kuutioi kaksi perunaa ja lisää ne pannulle. Paista n. 5min välillä käännellen. 

Lisää mausteet: 1/2tl kurkumaa, 1/2tl chilijauhetta, 4 neilikkaa morttelissa jauhettuna, 1/3tl jauhettua kanelia ja suolaa

Pilko yksi isohko kukkakaali ja lisää pannulle. Lisää myös 3-4dl vettä ja hauduttele kannen alla kunnes vihannekset ovat kypsiä. Kypsymisen loppuvaiheessa voi lisätä kourallisen pakasteherneitä (tuo kivasti väriä). Lisää tarvittaessa vettä.

Sekoita lopuksi joukkoon 1- 1 1/2tl korianterijauhetta (ja 2-3rkl kuivattua tai tuoretta kookosta jauhettuna).


Mun mielestä kukkakaalikorman kaveriksi sopi paremmin kuin hyvin tomaattichutney!

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Parippu eli etelä-intialainen linssimuhennos


Intialaisella ateriallamme syötiin mm. parippua eli etelä-intialaista linssimuhennosta. Minulla oli valmiina punaisia linssejä ja etsin niin sopivaa ruokalajia. Söin jokin aika sitten valtavan ihanaa linssikastiketta dal havelia, mutta en tähän hätään löytänyt kyseiselle ruokalajille mitään ohjetta. Ei se kyllä ollut edes tehty punaisista linsseistä, joten ehkä teen sitä muutenkin myöhemmin (jos löydän ohjeen, löytyskö keltään?).

Tämä parippun ohje on kirjasta Löytöretki Intian keittiöihin (h.f.ullmann) ja alkuperäiseen reseptiin nähden omasta versiostani jäi puuttumaan currynlehdet (en löytänyt äkkiseltään mistään) ja mustien sinapinsiemenien sijaan minulla oli niitä tavallisia keltaisia.

Laita 225g punaisia linssejä ja 5dl vettä paksupohjaiseen kattilaan. Lisää yksi paloiteltu sipuli, yksi kypsä paloiteltu tomaatti (minulla tölkkitomaatti), 2 1/2 dl kookosmaitoa ja kaksi vihreää chiliä pieniksi pilkottuna. Mausta seos 1/4tl jauhetulla kurkumalla, 1/2tl jeeralla ja 1/2tl jauhetulla korianterilla. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta sekoittaen välillä n. 25min. Mikäli neste haihtuu aikaisemmin, lisää sitä vähän kerrallaan.

Loppumaustamista varten kuumenna 2rkl öljyä pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää 1tl jeeran siemeniä ja 1/2tl sinapinsiemeniä. Peitä kattila kannella ja anna mausteiden poksahdella. Lisää yksi silputtu sipuli sekä mahdolliset currynlehdet (10kpl) mikäli löydät niitä ja paista miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kullanruskeaa. Kaada mausteseos linssien sekaan ja mausta ruoka suolalla. Anna hautua vielä 5min.

Syö esim. naan-leipien kera :)

perjantai 9. marraskuuta 2012

Tomaattichutney



Ostin kolmen vuoden takaisella Intian reissullani lähes ainoana ruokatuomisena tomaattichutneyta. Kaupassa oli yksi mango- ja yksi tomaattichutney ja arvoimme siskoni kanssa kumpi saa ostaa kumman. Minulle osui siis tomaatti ja kuljetin sen purkin Intiasta asti kotiini. Missä se sitten jäi hyllylle lojumaan ainakin vuodeksi. Käytin sen lopulta kastikkeen pohjana ja siitä tuli valtavan hyvää.

Muutama viikko sitten meillä haluttiin tunnelmoida mausteista ja värikästä Intiaa ja päätin valmistaa oikean intialaisen aterian. Tarjolla oli tomaattichutneyn lisäksi parippua eli linssimuhennosta, kukkakaalikormaa, naan-leipää, kurkkuraitaa ja riisiä. Homma alkoi chutneystä, jonka tein jo edellisenä päivänä ja otin varsinaisena päivänä tuntia ennen ruokailua huoneenlämpöön, jotta chutney ei olisi ihan kylmää.

Ohje on hieman muunneltu Löytöretki Intian keittiöihin -kirjasta (h.f.ullmann).

Tomaattichutney

Kuori ja pieni 4 valkosipulinkynttä sekä 2cm pala inkivääriä. Laita valkosipulit ja inkivääri tehosekoittimeen ja lisää 200g tomaattimurskaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos kattilaan ja lisää vielä 200g tomaattimurskaa, 0,5dl valkoviinietikkaa, 1dl fariinisokeria, 1,5rkl pieniksi silputtuja rusinoita sekä suolaa.

Kuumenna kiehuvaksi ja keittele miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes chutney on paksuhkoa mössöä. Mausta vielä lopuksi cayennepippurilla maun mukaan (+chilihiutaleilla mikäli haluat tulisempaa).

maanantai 5. marraskuuta 2012

Chorizo-perunasalaatti


Eilisellä brunssillamme oli ruokaisemmalta puolelta tarjolla mm. chorizolla terästettyä perunasalaattia. Ensin siitä piti tulla ihan tavallista perunasalaattia, mutta koska tapaslautasen chorizo-osastolla oli ihan tarpeeksi täytettä, päätin käyttää loput perunasalaattiin. 

Perunat kannattaa keittää edellisenä päivänä (kuorineen). Käytin tähän pienehköön kulholliseen viisi keskikokoista perunaa. Kuorin ja lohkoin perunat reilun kokoisiksi paloiksi. Lisäksi tähän pienittiin n.50g chorizoa, yksi suolakurkku ja yksi banaanisalottisipuli. Raastoin vielä sekaan yhden (tuoreen) valkosipulinkynnen.

Majoneesikastikkeeseen sekoitin n. 2rkl majoneesia, 1rkl amerikkalaista kastiketta (hampurilaiskastikkeen tyylistä, hieman mausteisempaa) ja puolikkaan limetin mehun. Sekoitin majoneesin salaattiin ja annoin tekeytyä yön yli jääkaapissa.

En lisännyt salaattiin suolaa, sillä suolakurkku ja chorizo tuovat hyvin suolaisuutta. Majoneesikastiketta tuli melko vähän ja lopputulos ei ollut kovin majoneesinen, mikä oli mielestäni hyvä. Majoneesi oli imeytynyt perunoihin ja maustoi niitä kivasti.

torstai 1. marraskuuta 2012

Barbecueribsit A La Fountain



Otsikossa pitäisi kai lukea Barbecueribsit a la La Fountain, mutta koska kirjassa josta ohjeen luin (Pomminvarmat, Mikko Takala), oli ribsit nimetty otsikon mukaisesti, päätin jatkaa samalla linjalla. Ohje on alkujaan siis Sara La Fountainin kirjasta Passion for Food (jota en harmi kyllä itse omista). Ja olivat kyllä niin herkullisia, että minusta tuli kerralla ribsifani! Ja tämä oli vieläpä ensimmäinen kerta, kun itse laitan ribsejä. Todellakin pomminvarmoja!

Aloitin poistamalla ribsilihasta (ohutta porsaankylkiriviä 1kg) kalvot luupuolelta. Sitten paloittelin ribsit yksittäispaloiksi, asettelin uunivuokaan ja rouhaisin päälle merisuolaa.

Kastikkeessa sekoitetaan kattilassa 1tl valkosipulia raastettuna, 2rkl tomaattipyreetä, 2tl tabascoa, 1tl jauhettua juustokuminaa, 1tl paprikajauhetta, yhden appelsiinin mehu, 2tl limetin mehua, 4rkl fariinisokeria ja 3rkl rypsiöljyä. Aineksen kiehautetaan ja keitetään hetki, jotta seos paksuuntuu.

Seuraavaksi ribsit valellaan kastikkeella ja laitetaan 160-asteiseen uuniin kypsymään. Ribsejä kypsytetään yhteensä kaksi tuntia ja voidellaan välillä kastikkeella. Itse kääntelin ribsit puolen tunnin välein ja samalla voitelin.

Ohjeen mukaan ribsejä olisi pitänyt suolata vielä lopuksi uudelleen, mutta itse unohdin. Ei kyllä olisi enää suolaa kaivannutkaan, sillä ribsit olivat ihanan maukkaita, karamellisoituneita ja tahmeita. Aivan täydellisiä!

Lisukkeena meillä oli perus jenkkilisukkeet, mac&cheese ja vihreitä papuja. Ovat lihan kanssa niin tyypillinen juttu Amerikassa ja itselle nostalgisia, joten oli ihan pakko valita juuri nämä :)


maanantai 24. syyskuuta 2012

Kreikkalaiset pikapizzat



Valio jakaa nykyään(?) koteihin pientä lehtistä, jossa esitellään uutuustuotteiden ohella ruokaohjeita (joihin tietenkin käytetään näitä uutuustuotteita ja muita Valion tuotteita). Viimeksi lehdessä osui silmään kreikkalaisvivahteiset pizzat, joissa pohjana oli käytetty pitaleipää. Olen joskus käyttänyt hätätilanteessa pohjana tortillalettua, joten nämä pizzat menevät samaan arkiseen pikaosastoon. Lisäksi pizzoissa käytettiin juuston sijasta (tosin pizzoissa on fetajuustoa) kreikkalaista jugurttia, mitä oli pakko testata.

Sekoitin tomaattikastikkeen pikaisesti tomaattimurskasta ja -pyreestä (noin puolet ja puolet). Halkaise pitaleivät ja voitele ne tomaattikastikkeella. Levitä seuraavaksi tapenadea ja fetapaloja tai murusteltua fetaa. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele jokaisen pizzan päälle muutamia. Rouhaise päälle mustapippuria. Laita lopuksi vielä muutamia lusikallisia kreikkalaista jugurttia.

Paista pizzoja uunin ylätasolla 200 asteessa 5-8min. Rouhaise paistettujen pizzojen päälle vielä suolaa, valuta hieman oliiviöljyä ja koristele basilikan lehdillä.

Mikään ei tietenkään voita oikeaa pizzapohjaa, mutta pitaleipä oli kyllä varsin hyvä pikaversio. Lisäksi jugurtti sopi pizzaan oikeasti tosi hyvin eikä juustoa todellakaan kaivannut. Lisäksi jälkeenpäin sai iloita siitä, ettei tiskiä syntynyt juuri mitään. Sopii siis mainiosti arkeen!

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Karpalo-valkosuklaakeksit



Kertooko se keksien mausta jotain, että juuri kun huomaa syöneensä viimeisen yksilön, muistaa, että näitähän ei ole vielä keretty kuvata... Että uutta taikinaa kehiin ja uudet keksit uuniin! Tosin pakko huomauttaa, etteivät keksit nyt kerralla hävinneet, että mahdollisuuksia kuvaamiseen olisi ollut useaan otteeseen ;)

Keksit: Aloita pitämällä 100g voita huoneenlämmössä niin, että se on pehmeää (tai hätäisimmät voi käyttää mikrossa 30s). Vatkaa voi ja 1dl fariinisokeria ja 1dl kidesokeria. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa vielä hieman.

Lisää sen jälkeen 1/4tl suolaa, 1/2tl leivinjauhetta, 1/2tl vaniljasokeria ja 1,5-2dl jauhoja. Rouhi n. 100g valkosuklaata ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää vielä n. 70g kuivattuja karpaloita ja sekoita.

Nostele pellille leivinpaperin päälle pieniä kasoja. Voit taputella kasoja hieman, mutta keksit leviävät ja madaltuvat uunin lämmössä. Taikinasta tulee n. 18 keksiä. Paista 175 asteisessa uunissa n. 10-12min.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Intialainen jauhelihakastike



Pirkka-lehdessä on aina hyviä ja mielenkiintoisia reseptejä. Ne ovat aina toteutettavissa, sillä raaka-aineet löytyvät vähintäänkin tavallisesta marketista. Pienellä lisämaustamisella ohjeista saa varsin maukkaita juttuja! Tällä kertaa silmiin osui ruoka nimeltä jauhelihakastike itämaisittain. Lisäsin omaan versiooni enemmän mausteita ja koska mausteet olivat intialaishenkisiä, nimesin kastikkeen intialaiseksi jauhelihakastikkeeksi. On hyvää riisin kera!


Intialainen jauhelihakastike


Pilko yksi iso sipuli ja hienonna kolme valkosipulinkynttä. Kuumenna paistinpannulla 1rkl öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää pannulle 4tl chilitahnaa (sambal oelek), 1tl jeeraa, 1/2tl kurkumaa ja 2tl tandoor masala -mausteseosta. Sekoittele ja kuumenna, kunnes mausteet alkavat avautua.

Lisää pannulle 400g jauhelihaa ja ruskista. Kaada sekaan 300g paseerattua tomaattia, 1/2tl kanelia, 1rkl fariinisokeria ja suolaa maun mukaan. Anna hautua kannen alla n. 20min. 

Lisää lopuksi 1-1,5dl maustamatonta jugurttia (turkkilaista) ja sekoita. Silppua kastikkeen päälle tuoretta korianteria.



lauantai 12. toukokuuta 2012

Omenajuustokakku



Tässä helppo tuorejuustokakku vaikka äitienpäiväksi (kannattaa tehdä edellisenä päivänä, jotta ehtii hyytyä). Tähän voi samalla käyttää pakastimesta viime syksyn satoa, kuten itsellä oli vielä rasiallinen äitin tekemää omenamarmeladia. Koska marmeladissa oli jo sokeria, en lisännyt sitä täytteeseen erikseen. Jos teet kakun omenasoseesta, kannattanee makeuttaa jollakin lisäksi.

Pohjana on ensi kertaa pähkinäinen versio, jonka bongasin täältä.

Pohja: 100g manteleita ja 100g maapähkinöitä, 75g voita. Hienonna pähkinät ja mantelit esim sauvasekoittimella. Sulata voi ja sekoita pähkinämurskan joukkoon. Painele irtopohjavuoan pohjalle (laita alle leivinpaperi). Paista 225 asteessa noin 5min.

Täyte: Vatkaa 2,5dl flora vanillaa vaahdoksi ja lisää 1 prk philadelphia tuorejuustoa. Sekoita joukkoon vielä 2-3dl makeaa omenasosetta. Laita 4 liivatelehteä kylmään veteen tarvittavaksi ajaksi ja liota ne sen jälkeen kiehuvaan veteen 1-2rkl. Sekoita liivate täytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle (vuoraa leivinpaperilla reunat) ja anna tekeytyä jääkaapissa vuorokauden.

Tarjoile kinuskikastikkeen kanssa, jos haluat överimakean luksusversion :)

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Kasvispatongit



Olen aikaisemminkin hyödyntänyt yläasteen kotitaloustunnilla oppimiani reseptejä ja tässä tulee seuraava. Kasvispatonkeja leivottiin hyvin pitkälti tällä ohjeella, olen lisännyt siihen vain hieman mausteita.

Taikina: Sekoita 2,5dl lämmintä vettä ja 25g hiivaa. Lisää joukkoon 1rkl sokeria ja 1tl suolaa. Alusta mukaan 5dl jauhoja ja 1dl leseitä (minulla ei ollut leseitä, joten laitoin vain jauhoja ja niitäkin vain tuon 5dl, joista osa oli sämpyläjauhoja). Lisää vielä 0,5dl öljyä ja kohota taikina.

Täyte: Raasta yksi porkkana, pilko puolikas paprika ja muutama pieni (kevät)sipuli. Paista vihanneksia pannulla ja mausta yrttisuolalla, valkosipulijauheella ja inkiväärijauheella

Kaulitse taikina neliöksi, lisää kasvikset päälle ja ripottele juustoraastetta. Kääri nurkasta nurkkaan rullalle ja tee viiltoja päälle. Paista 225 asteessa noin 15-20min.

keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Chimichurri ja BBQ-possu



Kastike tekee kaikesta aina paremman makuista. Erityisen ihania ovat yrttiset kastikkeet, joihin yhdistyy paprikaa tai tomaattia. Olen syönyt joskus hampurilaisen, jonka välissä oli chimichurri-kastiketta, joka lienee kotoisin Argentiinasta. Se oli todella hyvä hampurilainen.

Olin tehnyt chimichurria jo ennen hampurilaiskokemustakin ja nyt yritin muistella, miten tein kastikkeen viimeksi. Mitä todennäköisimmin katsoin mallia täältä, joten myös tämä kastike on tehty kyseistä ohjetta suurin piirtein noudattaen. Kastikkeen seurana piti toki olla jotain muutakin, joten tein myös bbq-possua ja kuorellisia lohkoperunoita.

Chimichurri

Mutta kastike kannattaa tehdä ensin ja sen on hyvä tekeytyä tunteja. Aloita paistamalla punainen parika neljään osaan halkaistuna pellillä ja laita samaan yhteyteen noin 6 valkosipulin kynttä. Paista grillivastuksen alla 250 asteessa, kunnes paprikan kuori on hieman mustunut. Jäähdytä hieman ja kuori paprikat sekä silppua pienenpieneksi silpuksi. Tee sama valkosipuleille.

Pilko joukkoon vielä muutama valkosipulinkynsi, ruukullinen lehtipersiljaa ja hieman jeeraa (alle 0,5tl). Sekoita joukkoon 1dl oliiviöljyä ja 2rkl valkoviinietikkaa. Mausta vielä paprikajauheella (0,5rkl), oreganolla (1tl), suolalla ja tabascolla.




BBQ-marinadiPurista yhden mandariinin mehut ja sekoita joukkoon 1rkl soijakastiketta, 0,5dl American BBQ -kastiketta ja 1dl paseerattua tomaattia. Sivele porsaan filepihvejä (itse teen aina puolikkaita ja nuijin ne ohuemmaksi) molemmin puolin marinadilla ja rouhaise suolaa myllystä. Paista öljyn kera paistinpannulla. Itse laitoin fileet uunivuokaan ja sivelin vielä marinadin lopulla ja laitoin uuniin vielä kypsymään perunoiden valmistumisen ajaksi.



Lohkoperunat

Perunat on yksinkertaisesti pesty hyvin, lohkottu kuorineen ja aseteltu pellille. Perunoiden päälle laitoin öljyä ja heitin suolaa myllystä aimo annoksen (koska suurin osa menee ohi). Paistoin uunissa 225 asteessa kypsäksi, noin 20 minuuttia taisi mennä näin pieneen määrään (4 perunaa).



sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Aasialaiset kaalikääryleet



Otsikko voisi olla pikemminkin aasialaistyyliset kaalikääryleet, kun en yhtään tiedä, tarjoillaanko Aasian alueella missään ihan tällaisia kääryleitä. Nimi tulee lähinnä mausteista, joita tipauttelin jauhelihataikinaan.

Eli jauhelihatäytteen tein seuraavasti: sekoitin keskenään 400g porsaan jauhelihaa, soijakastiketta, makeaa chilikastiketta, inkiväärijauhetta, chilihiutaleita, suolaa, valko- ja mustapippuria sekä yhden kananmunan.

Irroitin kiinankaalista kokonaisia lehtiä (9kpl) ja keitin niitä 10min lihaliemessä. Sen jälkeen nostin lehtiä aina muutaman kappaleen erissä jäähtymään leikkuulaudalle ja poistin hieman valkoista kantaosaa (koska en tykkää siitä).

Sitten lusikoin jauhelihataikinaa köntin lehdelle ja käärin lehden kiinni. Ladoin kääryleet uunivuokaan ja ripottelin päälle hieman seesamöljyä sekä valelin soija-siirappi-chilikastike-vesi liuoksella. Paistoin kääryleet uunissa 200 asteessa kypsäksi (välillä voi valella uudelleen).

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Appelsiinisuklaa Cupcakes


Magnolian ihanat kuppikakut on mun ehdotonta lempparia, mutta tulin siihen tulokseen, että voisi kai sitä joskus kokeilla muitakin kuppikakkuja. Siis sillä ehdolla, että lime+valkosuklaa versioita tehdään sitten taas seuraavaksi, on ne niin ihania!

Resepti on sovellettu samasta ohjeesta, hieman vaan aineksia (ja joitain määriä) muutettu:

Sulata 75g voita ja anna jäähtyä. Raasta yhden appelsiinin kuori ja purista mehut. Vatkaa vaahdoksi 3dl sokeria ja 3 kananmunaa. Sekoita joukkoon voi ja appelsiinin kuori ja mehu.

Sekoita keskenään 1,5tl leivinjauhetta ja 3,5dl vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Laita väriksi myös 2tl tummaa kaakaojauhetta. Lisää viimeiseksi 200g maustamatonta jugurttia.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Valmista kuorrute: sulata vesihauteessa noin 150g tummaa suklaata ja sekoita se rasialliseen maustamatonta tuorejuustoa (esim philadelphia).

Voi olla, että tähän sopis myös jos vähentäis suklaan määrää ja laittaisi lisäksi tomusokeria, kuorrotteesta tuli nimittäin melko tymäkkää ja olisin ehkä kaivannut hieman lisää makeutta. Täytyy kokeilla seuraavalla kerralla!

Koristeeksi ei ollut oikein muuta, kuin raastettua appelsiinin kuorta, joten jäivät aika synkän näköisiksi. Jotenkin kuppikakkujen kuuluisi näyttää pirteiltä barbie-herkuilta. No ehkä nämä menee tälleen synkän ja pimeän talven keskellä...

maanantai 23. tammikuuta 2012

Crispy Chicken ja tomaatti-tartar -kastike



Tässäkin ruuassa on käytetty hyväksi juhlien rääppeitä. Nimittäin sipsejä. En ole kovin usein tehnyt paneroitua kanaa, mutta sipsit innoitti kokeilemaan, tuleeko siitä samankaltaista kuin KFC:n pikaruokakanasta.

Tartar: Sekoita keskenään 1prk kermaviiliä tai turkkilaista jugurttia, 2rkl valkosipulimajoneesia, 2rkl ketsuppia, 1 hyvin pieni sipuli hyvin pieneksi pilkottuna, 2rkl kurkkusalaattia ja mustapippuria. Mikäli haluat pientä tulisuutta, niin sekoita joukkoon vielä hieman chilikastiketta.

Kana: Halkaise ohuet kanafileet pitkittäissuunnassa kahtia ja mikäli fileet eivät ole aivan ohuen ohuita, nuiji niitä hieman. Pyörittele fileet sen jälkeen 1) vehnäjauho + suola -seoksessa, 2) kananmunassa (vatkaa rakenne rikki), 3) sipsisilpussa (rusikoi spisit pieniksi paloiksi esim. muovipussissa). 

Paista paneroidut fileet voissa pannulla nopeasti kummaltakin puolelta ja laita vielä uuniin kypsymään, noin 200 asteeseen ja 8-10 minuuttia on yleensä ihan passeli.

Kyllä nämä kanat ovat paljon parempia kuin KFC:n ja muiden pikaruokaloiden uppopaistetut versiot!