Sivut

maanantai 24. syyskuuta 2012

Kreikkalaiset pikapizzat



Valio jakaa nykyään(?) koteihin pientä lehtistä, jossa esitellään uutuustuotteiden ohella ruokaohjeita (joihin tietenkin käytetään näitä uutuustuotteita ja muita Valion tuotteita). Viimeksi lehdessä osui silmään kreikkalaisvivahteiset pizzat, joissa pohjana oli käytetty pitaleipää. Olen joskus käyttänyt hätätilanteessa pohjana tortillalettua, joten nämä pizzat menevät samaan arkiseen pikaosastoon. Lisäksi pizzoissa käytettiin juuston sijasta (tosin pizzoissa on fetajuustoa) kreikkalaista jugurttia, mitä oli pakko testata.

Sekoitin tomaattikastikkeen pikaisesti tomaattimurskasta ja -pyreestä (noin puolet ja puolet). Halkaise pitaleivät ja voitele ne tomaattikastikkeella. Levitä seuraavaksi tapenadea ja fetapaloja tai murusteltua fetaa. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele jokaisen pizzan päälle muutamia. Rouhaise päälle mustapippuria. Laita lopuksi vielä muutamia lusikallisia kreikkalaista jugurttia.

Paista pizzoja uunin ylätasolla 200 asteessa 5-8min. Rouhaise paistettujen pizzojen päälle vielä suolaa, valuta hieman oliiviöljyä ja koristele basilikan lehdillä.

Mikään ei tietenkään voita oikeaa pizzapohjaa, mutta pitaleipä oli kyllä varsin hyvä pikaversio. Lisäksi jugurtti sopi pizzaan oikeasti tosi hyvin eikä juustoa todellakaan kaivannut. Lisäksi jälkeenpäin sai iloita siitä, ettei tiskiä syntynyt juuri mitään. Sopii siis mainiosti arkeen!

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Karpalo-valkosuklaakeksit



Kertooko se keksien mausta jotain, että juuri kun huomaa syöneensä viimeisen yksilön, muistaa, että näitähän ei ole vielä keretty kuvata... Että uutta taikinaa kehiin ja uudet keksit uuniin! Tosin pakko huomauttaa, etteivät keksit nyt kerralla hävinneet, että mahdollisuuksia kuvaamiseen olisi ollut useaan otteeseen ;)

Keksit: Aloita pitämällä 100g voita huoneenlämmössä niin, että se on pehmeää (tai hätäisimmät voi käyttää mikrossa 30s). Vatkaa voi ja 1dl fariinisokeria ja 1dl kidesokeria. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa vielä hieman.

Lisää sen jälkeen 1/4tl suolaa, 1/2tl leivinjauhetta, 1/2tl vaniljasokeria ja 1,5-2dl jauhoja. Rouhi n. 100g valkosuklaata ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää vielä n. 70g kuivattuja karpaloita ja sekoita.

Nostele pellille leivinpaperin päälle pieniä kasoja. Voit taputella kasoja hieman, mutta keksit leviävät ja madaltuvat uunin lämmössä. Taikinasta tulee n. 18 keksiä. Paista 175 asteisessa uunissa n. 10-12min.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Intialainen jauhelihakastike



Pirkka-lehdessä on aina hyviä ja mielenkiintoisia reseptejä. Ne ovat aina toteutettavissa, sillä raaka-aineet löytyvät vähintäänkin tavallisesta marketista. Pienellä lisämaustamisella ohjeista saa varsin maukkaita juttuja! Tällä kertaa silmiin osui ruoka nimeltä jauhelihakastike itämaisittain. Lisäsin omaan versiooni enemmän mausteita ja koska mausteet olivat intialaishenkisiä, nimesin kastikkeen intialaiseksi jauhelihakastikkeeksi. On hyvää riisin kera!


Intialainen jauhelihakastike


Pilko yksi iso sipuli ja hienonna kolme valkosipulinkynttä. Kuumenna paistinpannulla 1rkl öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää pannulle 4tl chilitahnaa (sambal oelek), 1tl jeeraa, 1/2tl kurkumaa ja 2tl tandoor masala -mausteseosta. Sekoittele ja kuumenna, kunnes mausteet alkavat avautua.

Lisää pannulle 400g jauhelihaa ja ruskista. Kaada sekaan 300g paseerattua tomaattia, 1/2tl kanelia, 1rkl fariinisokeria ja suolaa maun mukaan. Anna hautua kannen alla n. 20min. 

Lisää lopuksi 1-1,5dl maustamatonta jugurttia (turkkilaista) ja sekoita. Silppua kastikkeen päälle tuoretta korianteria.