Sivut

lauantai 27. elokuuta 2016

Helpot Marianne-leivokset



Soppasunnuntauina tarjottiin myös jälkiruokakahvit, nekin melko perinteisen kääretortun kera. Paitsi että palat leikattiin valmiiksi ja koristeltiin, joten niistä saatiin astetta näyttävämpiä leivoksia. Helppoa kuin mikä!

Tosin kääretortun tekeminen ei näytä koskaan olevan niin helppoa kuin sen kuvittelisi. Kerran olen unohtanut taikinasta leivinjauheen, joten ripottelin sen pellille ja sekoittelin taikinan vielä kertaalleen siinä. Onnistui. Tällä kertaa epätoivon hetkiä aiheutti rullaaminen, sillä torttupohja on pehmeä ja täyte valuvaa. Onneksi jääkaappi tekee ihmeitä ja lopulta pöydässä oli kauniit ja kuohkeat mutta tarpeeksi jämäkät leivokset.


Marianne-leivokset


Tee pohja jo edellisenä päivänä. Vatkaa 4 munaa ja 1,5dl sokeria vaahdoksi. Sekoita keskenään 1dl jauhoja, 0,5dl perunajauhoja, 3rkl kaakaojauhetta ja 2tl leivinjauhetta. Siivilöi taikinaan, sekoita ja levitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa n. 8min ja kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.

Vatkaa täytteeseen 2dl kermaa jämäkäksi vaahdoksi. Lisää 150g rahkaa, 4rkl sokeria, 1tl vaniljasokeria ja 3/4 pussia Marianne Crushia. Sekoita ja levitä täyte kääretorttupohjan päälle. Kääri torttu ja kiedo tiiviisti leivinpaperiin ja rullaa päät. Nosta jääkaappiin yön yli.

Leikkaa tortusta leivospaloja ja nosta ne kierrepuoli ylöspäin. Koristele kermavaahdolla, mansikoilla, mintunlehdillä ja lopulla Marianne Crushilla.
TallennaTallenna

tiistai 23. elokuuta 2016

Soppasunnuntain ruis- ja vehnärieskat



Viime sunnuntaina päivällisellämme oli teemana perinteinen suomalainen ruoka, sillä päivällisvieraamme oli lähdössä useammaksi kuukaudeksi etelän lämpöön. Vaikka olenkin aina ihan superinnoissani uusista ruokakokemuksista ja kaiken maailman ruuasta, niin tiedän kyllä miltä tuntuu, kun iskee kotiruuan kaipuu. Sellaisten kuin kala- ja lihakeitto. Tai lihapullat ja makaronilaatikko. 

Päätin lyödä kaksi keittoa yhdellä iskulla ja ostin kasan porkkanoita, perunoita, lanttua, sipulia ja palsternakkaa sekä muutaman muun kasviksen. Sitten lihaa, kalaa, yrttejä ja kermaa. Siitäpä syntyi sekä perinteinen lihakeitto että kermainen lohikeitto



Huomasin K-Ruoka -lehdestä ruisrieskojen ohjeen ja mikä sopisikaan paremmin keiton kylkeen kuin itse tehty leipä. Ruisversioiden lisäksi tein samalla ohjeella vehnärieskoja, niistäkin tuli varsin hyviä. Ruisrieskat olivat hauskasti hieman sitkeitä, eivätkä kovin rieskamaisia. Mutta helppoja, kauniita ja maukkaita!


Ruisrieskat


Sekoita 200g maustamatonta jugurttia ja 1rkl öljyä. Lisää 0,5tl suolaa, 0,5rkl sokeria ja 0,5tl ruokasoodaa ja sekoita. Lisää vielä 2dl ruisjauhoja ja sekoita taikinaksi.

Nosta pellille leivinpaperin päälle lusikan avulla 6-7 kasaa. Tasoittele kasat ohuiksi littanoiksi (vehnä)jauhoitetuin käsin ja pistele haarukalla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15min.



Vehnärieskat


Sekoita 200g maustamatonta jugurttia ja 1rkl öljyä. Lisää 0,5tl suolaa, 0,5rkl sokeria ja 0,5tl ruokasoodaa ja sekoita. Lisää vielä 2dl vehnäjauhoja ja sekoita taikinaksi.

Nosta pellille leivinpaperin päälle lusikan avulla 6-7 kasaa. Tasoittele kasat ohuiksi littanoiksi jauhoitetuin käsin ja pistele haarukalla. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15min.


lauantai 20. elokuuta 2016

Perjantai-fiesta: nachoja mustapavuilla



Perjantaina on aina oma hilpeä fiiliksensä ja se vaatii jotain rentoa syötävää. Oli se sitten pizza- tai pastaperjantai, tai vaikkapa jaettava lautasellinen nachoja. Avokadokastikkeen ja tomaattisalsan voi tehdä jo ennakkoon, joten jäljelle jää vain papujen nopea pyöräyttäminen pannulla, 5min uunissa ja täytteiden kasaaminen. Helppoa!


Nachoja mustapavuilla


Tee ensin avokadokastike: laita korkeaan astiaan 1 iso avokado, 2 reilua lusikallista ranskankermaa, puolikkaan limetin mehu sekä ripaus chiliä, sokeria ja suolaa. Hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Nosta jääkaappiin tekeytymään.

Tomaattisalsa: silppua yksi sipuli pieniksi paloiksi ja nosta kuppiin. Purista päälle puolikkaan limetin mehu. Pilko 2 tomaattia pieniksi paloiksi ja lisää. Mausta vielä ripauksella suolaa ja sokeria. Silppua puoli nippua korianteria ja sekoita salsan joukkoon. 

Mustapaputäyte: valuta ja huuhtele n. 200g mustapapuja (tarjoiluvalmiita). Raasta 1-2 valkosipulinkynttä. Kuumenna pannulla 1tl öljyä keskilämpöiseksi ja lisää valkosipuli. Lisää heti perään pavut ja paista niitä muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet: 1/4tl jeeraa, ripaus cayennepippuria, 1/4tl savupaprikajauhetta, mustapippuria, ripaus suolaa. Paista papuja vielä muutama minuutti.

Levitä uuninkestävälle lautaselle nachoja (noin puoli pussillista). Ripottele pavut niiden päälle. Raasta haluamaasi juustoa n. 2dl verran ja lisää nachojen päälle. Paista uunissa keskitasolla 225 asteessa niin pitkään, kunnes juusto on sulanut (n. 5min). Nosta nachot uunista ja lisää päälle avokadokastike ja tomaattisalsa. Tarjoile heti.



lauantai 13. elokuuta 2016

Köyhät ritarit



Leivon todella harvoin pullaa ja vieläkin harvemmin meillä syödään sitä. Siis perus vehnäpullaa. Tai oikeastaan mitään muutakaan pullaa. Laskiaispulla on tässä poikkeus, niitä on pakko saada muutama. Mutta mitä niille lopuille sitten? Meillä ne menee pakastimeen, mihin ne unohtuvat niin pitkäksi aikaa että kuivuvat. 

Tänäkin vuonna uhkasi käydä niin. Sitten tuli tarve tehdä tilaa mustikoille ja mansikoille, joten käynnistin pienen pakastimen tyhjennysoperaation. Ja mitä silmiini heti ensimmäiseksi osuikaan, pullapussi tietenkin. 



Lapsuuteni köyhät ritarit tehtiin aina pullapitkosta ja ulkomailla syödyt aamupalojen french toastit paahtoleivästä. Mutta kyllä pyöreistä pullapalleroista saa myös erittäin hyvät tarjottavat! Pakko tehdä ensi vuonnakin muutama ylimääräinen pulla ja kuivattaa niitä pakkasessa.


Köyhät ritarit


Halkaise 5-6 pullaa. Sekoita lautasella 1 kevyesti vatkattu kananmuna, 3/4dl maitoa, pieni ripaus suolaa ja 0,5tl vaniljasokeria. Lämmitä paistinpannulla nokare voita ja kasta pullanpuolikkaat molemmin puolin munamaitoseokseen. Paista kummaltakin puolelta, kunnes pinta on ruskea.

Koristele pullat tomusokerilla ja tarjoile kermavaahdon, hillon ja tuoreiden marjojen kera.



Ihanaa, kun tässä vaiheessa kesää on mahdollista napsia muutama mansikka pihamaalta ja kerätä kourallinen mustikoita iltalenkillä. Pulla, kermavaahto ja tuoreet marjat on vastustamaton yhdistelmä! Mikä on muuten sun lempipulla?

torstai 11. elokuuta 2016

Helppo kanapasta



Nyt eletään sitä vaihetta elokuusta, kun arki alkaa väkisinkin tuppaamaan mukaan kuvioihin. Edes loman loppuminen heinäkuussa ei vielä tehnyt kovin vahvaa arkisuutta elämään, mutta syksyinen fiilis ja työpaikalla entistä enemmän lisääntyvä hälinä tekevät juuri näistä elokuun päivistä selvästi astetta arkisempia. 

On siis aika palata arkisiin ruokiin, niihin jotka syntyvät helposti, mutta ovat edes jossain määrin lohdullisia ja tuovat mielihyvää. Ja kanapasta on yleensä sellainen, ettei sitä saa pilattua millään. Hommaa helpottaa kummasti se, että ostaa kokonaisena grillatun broilerin. Tein siitä kahdelle hengelle kolmekin eri ruokaa (salaattia, frittataa ja viimeisenä tätä kermaista pastaa) ja lisäksi söin sellaisenaan lounaaksi. Koirakin sai omat rippeensä ja oli varsin tyytyväinen.



Helppo kanapasta kahdelle


Pilko 150-200g kypsennettyä kanaa kuutioiksi. Pieni myös 1 kevätsipuli varsineen ja 2 valkosipulinkynttä. Kuumenna pannulla pieni tilkka öljyä ja kuullota sipuleita (säästä vihreät osat). Lisää kanat ja ruskista hieman pintaa.

Lisää pannulle 150g ranskankermaa, 2rkl tomaattipyreetä tai ketsuppia, kunnon rouhaisu mustapippuria sekä maun mukaan suolaa. Anna muhia miedolla lämmöllä sen aikaa, että pilkot kuutioiksi yhden tomaatin (ilman siemeniä). 

Kaada pannulle keitettyä pastaa ja sekoita kastikkeen kanssa. Lisää tomaatit ja kevätsipulin varret ja sekoita. 

torstai 4. elokuuta 2016

Kanttarellirisotto



Risotot ovat olleet tänä vuonna erityisessä suosiossani, sillä niiden tekeminen ei vaadi useinkaan kauppareissua ja toisaalta arki-illat saavat niiden myötä pientä juhlan tuntua. Ainakin, jos annokseen yhdistää lasin viiniä ja kattaa kauniit astiat. Kahden hengen risottoon menee niin vähän riisiä, että samasta paketista ollaan syöty jo monta eri risottoa ja vielä olisi jyviä jäljellä ehkä yhteen. Mitähän tekisi seuraavaksi, mikä on teidän suosikki?


Kanttarellirisotto

5 dl kanttarelleja
1 kevätsipuli
2 valkosipulinkynttä
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
1,5 dl risottoriisiä
muutama oksa timjamia
3/4 dl valkoviiniä
5 dl kiehuvaa kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna
mustapippuria

Puhdista ja leikkaa kanttarellit pienempiin osiin. Pilko kevätsipuli ja valkosipulinkynnet. Lämmitä pannulla nokare voita ja tilkka öljyä ja paista sieniä niin pitkään, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Siirrä sienet lautaselle ja ripottele niiden päälle hieman suolaa.

Lisää pannulle 1rkl voita ja 1rkl öljyä. Lisää risottoriisi, kevätsipuli, valkosipuli ja pari pientä oksaa timjamia. Kuullota niin pitkään kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna porista hiljalleen.

Lisää risottoon kasvislientä, noin 0,5 dl kerrallaan. Hämmennä risottoa välillä ja anna nesteen haihtua vähemmäksi ennen uuden liemierän lisäämistä. Lisää valmiiseen risottoon parmesaniraaste sekä rouhaisu mustapippuria ja ripaus suolaa. Lisää kantarellit ja sekoita.



tiistai 2. elokuuta 2016

Piirakka party



Menneenä viikonloppuna juhlimme kaksi päivää Qstockissa ja samalla sain myös majoittaa muutaman festarivieraan. Koska aikaa ja energiaa ruuanlaittamiseen ei juuri ollut ja tiedostin sen jo etukäteen, päätin ratkaista asian leipomalla kasan erilaisia piirakoita. Piirakathan käyvät niin ilta- kuin aamupalasta ja säilyvät jääkaapissa loistavasti. Käytännössä tein piirakat jo muutamaa päivää aikaisemmin.



Tein kaikki piirakat kertakäyttövuokiin, joita minulla oli jäljellä erinäinen kasa isompia ja pienempiä. Määrällisesti ne kattoivat neljä normaalia (isoa) piirakkaa, joten päätin tehdä kaksi makeaa ja kaksi suolaista. Makeisiin piirakoihin tuli kaurakeksipohja ja suolaisiin perinteinen piirakkapohja. Lopulta keittiöstä tuli suorastaan piirakkatehdas, mutta olin tyytyväinen lopputulokseen, ja jäähdyttyään piirakat pystyi myös latomaan jääkaappiin päällekkäin. 

Suolaiset piirakat voi lämmittää uunissa ennen tarjoilua ja niiden päälle voi lisätä esim. yrttejä. Limettipiirakan päälle voi haöutessaan vatkata kermavaahtoa tai tehdä marengin.



Jauhelihapiirakka


Tee taikina suolaisia piirakoita varten: nypi 150g pehmeää voita ja 4,5dl jauhoja. Lisää 3/4tl suolaa ja 3-5rkl vettä, niin että saat taikinasta kiinteämpää. Levitä taikina kahteen piirakkavuokaan ohuesti pohjalle ja reunoille.

Jauhelihatäyte: Paista pannulla 150g jauhelihaa öljytilkassa. Lisää loppuvaiheessa 0,5tl balsamicoa, 1/4tl aniksen siemeniä, 0,5tl sokeria, 0,5tl oreganoa ja 0,5tl valkosipulijauhetta. Mausta lopuksi vielä suolalla ja mustapippurilla.

Kaada jauhelihatäyte piirakan pohjalle. Lisää pieni nippu rukolaa. Leikkaa 6-7 kirsikkatomaattia halki ja lisää leikkauspinta ylöspäin piirakan päälle. Sekoita 1,5dl kermaa ja 1 kananmuna ja kaada piirakan päälle. Leikkaa puolikas pallo mozzarellaa siivuiksi ja lisää päällimmäiseksi. Rouhaise vielä mustapippuria ja paista 175-asteisessa uunissa n. 25min.



Kasvispiirakka


Kasvistäyte: Leikkaa puolikkaasta munakoisosta paksuhkoja siivuja (4-5 kpl). Itketä munakoisot ja leikkaa isohkoiksi kuutioiksi. Leikkaa puolikkaasta keltaisesta paprikasta reiluja paloja. Paista munakoisot ja paprika pienessä öljytilkassa kuumalla pannulla, kunnes pinta on hieman mustunut/ruskistunut. 

Levitä munakoiso ja paprika piirakan päälle. Lisää 1dl aurinkokuivattua tomaattia pienittynä, sekä muutamia basilikan lehtiä. Murustele 50g feta/vuohenjuustoa ja lisää piirakkaan. Sekoita 1,5dl kermaa, 1 kananmuna, mustapippuria, 0,5tl valkosipulijauhetta ja 0,5tl paprikajauhetta ja lisää. Ripottele päällimmäiseksi vielä 2dl juustoraastetta ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 25min.


Limettipiirakka


Tee makeita piirakoita varten pohja: Murustele 200g kaurakeksejä ja aja tasaiseksi esim. tehosekoittimessa. Sulata 100g voita ja sekoita keksipohjaan. Siirrä muutama ruokalusikallinen keksipohjaa syrjään. Painele pohja tiiviisti kahden normaalin (ison) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 175-asteisessa uunissa 5min.

Limettitäyte: Vatkaa kevyesti 4 keltuaisesta rakenne rikki. Lisää 1 prk kondensoitua maitoa, 1,25dl limetin mehua sekä 1tl kuoriraastetta. Vatkaa hetki, kunnes seos paksunee hieman. Lisää piirakkapohjan päälle ja paista 175-asteisessa uunissa 10-15min.

Mikäli haluat, niin voit tehdä ylijääneistä valkuaisista marengin piirakan päälle. Vaihtoehtoisesti piirakan voi koristella kermavaahdolla ennen tarjoilua.



Valkosuklaa-mustikkapiirakka


Sekoita 200g vaniljarahkaa ja 1 kananmuna ja lisää piirakkapohjan päälle. Sekoita 3dl (jäisiä) mustikoita ja 1rkl perunajauhoja. Nostele mustikat piirakan päälle. Ripottele päälle muutama ruokalusikallinen keksimurupohjaa ja rouhi muutama pala valkosuklaata reiluiksi paloiksi ja lisää piirakan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa n. 20min.