Sivut

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Amerikkalaiset mustikka-valkosuklaamuffinit



Elokuussa leivotaan varmasti jokaisessa keittiössä mustikkapiirakkaa ja -muffineita. Pitäähän niitä tehdä ainakin kerran vuodessa. Ja perinteistä mustikkakukkoa eli rättänää toki myös! Tällä kertaa muffinit saivat amerikkalaishenkisen muhkean muodon sekä valkosuklaahippuja täydentämään makunautintoa. Kävi kaupaksi kahvipöydässä!

Amerikkalaiset mustikka-valkosuklaamuffinit


Sekoita kulhossa 3dl jauhoja, 1tl leivinjauhetta, 0,5tl soodaa ja 0,5tl suolaa. Sekoita toisessa kulhossa  1dl sokeria, 50g sulatettua voita, 1tl vaniljasokeria, 1 muna ja 150g ranskankermaa. Sekoita jauhoseos kosteiden aineiden joukkoon. Sekoita kolmannessa astiassa 2dl mustikoita sekä 1rkl vehnäjauhoja ja paloittele 50g valkosuklaata. Sekoita mustikat ja valkosuklaa varovaisesti taikinaan.

Laita muffinssipellin koloihin paperivuoat (tästä määrästä tulee 7-8 isoa muffinia). Jaa taikina vuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa n. 25min. Kokeile tikulla, ovatko muffinit kypsiä.

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Hot Dog -kastike ja nopea grilliperjantai



Joskus grillaaminen tuntuu hieman vaivalloiselle. Sen lisäksi, että ruoka pitää paloitella ja marinoida jne. pitää grilli vielä putsata jälkeenpäin tai mielellään jo ennen kuin alkaa syömään. Mutta, on olemassa ainakin yksi ruoka, missä grilli pysyy lähes puhtaana ja jonka eteen ei tarvitse tehdä kovin suuria valmisteluja. Tai jos haluaa, niin valmistelut voi tehdä jo edellisenä iltana ja sitten kun tulee töistä pöhäyttää vaan grillin tulille.

Hodarit on mielestäni yksi parhaista einesruuista. Jos siihen kylkeen tekee oman tuorekurkkusalaatin ja kastikkeen ketsuppia korvaamaan, tuskin edes huomaa syövänsä puoliksi valmisruokaa. Tykkään lähikaupastamme (K-market Ritaharju) monestakin syystä, mutta yksi niistä on se, että tarjolla on luomu- ja lähiruokavaihtoehtoja. Bongasin jo keväällä lähileipomon (Kuivaksen Leipomo) todella pehmeän näköiset hodarisämpylät ja aloin odottamaan sopivaa hetkeä helpolle grilliruualle.

Sellainen tuli eteen perjantaina ja innoittajana toimi Atrialta testiin saadut uutuustuotteet, joista yksi oli kuoreton iso nakki. Siis juuri sopiva hodareihin! Kipaisin lähikaupasta ne ihanat hodarisämpylät, tein pikaversion tuorekurkkusalaatista ja keittelin hetkessä kastikkeen. Sitten vielä majoneesia ja amerikkalaista sinappia, niin kylläpä oli herkut! Aina ei tarvitse hifistellä.



Kastike hodareille


Sekoita kattilassa 140g tomaattipyreetä, 2dl Dr Pepperiä, 0,5tl valkosipulijauhetta, 0,5tl savupaprikajauhetta ja kunnon rouhaisu mustapippuria. Kuumenna seosta ja anna kiehua hiljalleen noin 15min. Mausta kastike 1rkl worcesterkatsikkeella ja srirachalla maun mukaan. Lisää vielä ripaus suolaa. Itse lisäsin vielä 2-3rkl ketsuppia, mutta se ei ole välttämätöntä. Käytä hodareihin lämpimänä.

tiistai 11. elokuuta 2015

Vuohenjuustolasagne



Yhtenä (sateisena) päivänä teki mieli hieman tuhdimpaa ruokaa, jotain lämmintä ja täyteläistä. Olin taas lukenut jotain kirjaa ja silmissäni oli vilahtanut sana vuohenjuustolasagne ja se kuulosti juuri sellaiselta ruualta, mitä tekisi mieli juuri nyt. Ja plussaa lihattomuudesta, sillä grilliin on tänä kesänä eksynyt huomattavasti enemmän lihaa ja kanaa kuin kasviksia. Tosin grillaussaldokin on laskettavissa yhden käden sormilla.



Vuohenjuustolasagne


Valmista ensin tomaattikastike: silppua yksi sipuli ja kaksi valkosipulinkynttä. Pilko yksi porkkana ja yksi varsisellerin varsi. Kuumenna kattilassa reilu tilkka öljyä ja kuullota kasvikset. Lisää 1dl puna/valkoviiniä ja anna kiehua muutaman minuutin.

Lisää 1 tölkki tomaattimurskaa ja mausta ripauksella oreganoa ja chiliä. Anna kiehua niin pitkään, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja pehmeitä (n. 20min). Hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta 1tl suolalla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa kastikkeeseen vettä, jotta siitä tulee notkeampaa.

Leikkaa 200g vuohenjuustoa ja 3-4 tomaattia siivuiksi. Silppua erilaisia tuoreita yrttejä (minulla oli basilikaa, oreganoa ja rukolaa) yhteensä parin desin verran. Raasta 1-1,5dl juustoraastetta

Kokoa lasagne pieneen uunivuokaan (2-3 levyn kokoiseen). Laita pohjalle hieman tomaattikastiketta ja lado sen päälle kerros lasagnelevyjä (koko lasagneen menee yhteensä 6-9 levyä). Laita levyjen päälle tomaattikastiketta, tomaattiviipaleita, vuohenjuustoviipaleita sekä yrttejä.

Toista toinen ja kolmas kerros samalla tavalla. Lisää lasagnen päälle juustoraaste ja rouhaise mustapippuria. Paista 180-asteisessa uunissa puolisen tuntia (lasagnelevyjen kypsymisestä riippuen) ja anna vetäytyä 10-15min.


perjantai 7. elokuuta 2015

Maalaisperunasalaatti ja papumössö Texasin tyyliin



Kuten kirjoitin aikaisemmin, söimme Texasissa bbq-ribsejä ja full rackin lisäksi annokseen kuului cole slawta, country style perunasalaattia sekä refried beans (frijoles refritos). En ole useinkaan ollut papumössöjen ystävä, mutta nämä pavut olivat hauskan makeahkoja, joten päätin kokeilla niitä myös kotona, ripauksella sokeria tietenkin. Maalaistyylisestä perunasalaatista tuli myös varsin hyvää ja saman makuista kuin aito texasilainen versio. Liekö vaikutusta myös sillä, että kurkkurelissimme on ostettu Jenkeistä?

Ja sitten pieni ostosvinkki Amerikkaan matkustaville: Pork Barrel BBQ -kastike. Ostimme paikallisittain hieman hinnakkaampaa soosia yhden pullon mukaan, sillä se oli ainakin etiketin mukaan saanut kunniamainintoja. Ja olihan se hyvää ja ei-valmiskastikkeen makuista. Täytyy hamstrata tätä lisää seuraavalla reissulla.



Ribseistä vielä sen verran, että kypsensin niitä muutaman tunnin ensin uunissa (170 asteessa) ja valelin välillä kastikkeella (suolasin ennen paistamista). Sen jälkeen jäähdyttelin ribsit folion alla ja laitoin ne yön yli jääkaappiin. Seuraavana päivänä annoin niiden olla hetken uunissa jälkilämmössä (folion alla) ja loppusilauksen tein grillissä, edelleen kastikkeella valellen. Herkullisia!

Maalaisperunasalaatti


Tee perunasalaatti jo edellisenä päivänä. Keitä n. 700g (kiinteitä) perunoita. Anna perunoiden jäähtyä ja pidä niitä muutama tunti jääkaapissa. Kuori perunat ja kuutioi ne reilun kokoisiksi paloiksi. Silppua pieniksi kuutioiksi yksi varsiselleri ja yksi kevätsipuli varsineen.

Sekoita kastike: 1dl majoneesia, 1dl maustamatonta jugurttia, 1rkl (amerikkalaista) sinappia, 2,5rkl kurkkurelissiä (makeaa kurkkusalaattia), 1tl suolaa, ripaus sokeria ja mustapippuria. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin yön yli.

Seuraavana päivän keitä kaksi kananmunaa ja lohko ne salaatin sekaan. Mikäli salaatti on imenyt kaiken kastikkeen, lisää siihen hieman majoneesi+sinappi+kurkkurelissi -seosta juuri ennen tarjoilua. Maista on suolan määrä hyvä ja lisää tarvittaessa. Koristele salaatti paprikajauheella.



Papumössö


Kuutioi yksi pieni sipuli ja raasta kaksi valkosipulinkynttä. Huuhtele 230g ruskeita papuja (kypsiä). Kuumenna kattilassa luraus öljyä ja kuullota sipuleita keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää sipuleiden päälle 1tl sokeria ja kuullota vielä hetki. Lisää pavut.

Kaada papujen joukkoon 3/4-1dl kasvis/lihalientä. Mausta suolalla, pippurilla ja maun mukaan chilillä. Anna papujen kiehua noin 5min ilman kantta. Muussaa papuja peruna- tms. nuijalla. Osa pavuista voi jäädä kokonaisiksi. Koristele mössö tuoreella korianterilla