Sivut

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Vappuherkkuja!

Hyvää tulevaa vappua, virallista kevätpäivää ja huumaavaa kesän odotuksen alkua! Vappuun kuuluvat perinteisesti sima ja munkit sekä perunasalaatit ja muut. Tässäpä siis vinkkejä vappuherkutteluihin:



- Perunasalaatissa on monia mahdollisuuksia: perinteinen, pekoninen, amerikkalainen tai vaikka chorizolla höystetty.



- Lihapullat kuuluvat vappuun olennaisesti, mutta voisiko ne tänä vuonna tehdä vaikka aasialaisina tahmaisina versioina? Varma hitti! Eikä espanjalaisittain maustetut tapas-lihapullat ole nekään hassumpia.



- Näppärää ja söpöä vappupöydän tarjottavaa ovat sliderit ja vaikkapa italialaiset leivät.



- Jos tavalliset munkit kyllästyttävät, niin espanjalaiset suklaakastikkeessa dipattavat churrot ovat vähän erilainen vaihtoehto. Ja helpot toteuttaa!



- Sima olisi pitänyt jo laittaa tekeytymään tähän mennessä, mutta näitä ihania cashew-kinuskidonitseja ehtii vielä tekemään!

maanantai 27. huhtikuuta 2015

Sitruuna-mantelijäädykekakku



Kevät tuo tullessaan lukuisat kepeät juhlat ja oli ne sitten valmistujaisia, synttäreitä tai juhlapyhiä, niin jotain kivaa tarjottavaa on aina loihdittava. Blogiringin ja Valion kampanjassa keskitytään juhlapöydän makeaan puoleen erilaisten tuorejuustojen merkeissä. Ihanien juhlatarjottavien lisäksi näitä tuorejuustoja voisi mielestäni hyvin käyttää sellaisenaan, vaikka kaurakeksin päällä nautittuna, sillä uudet Valio Viola® tuorejuustot ovat ihanan pehmeitä ja täyteläisen makuisia, tuoreesta maidosta valmistettuja. Uudistetut tuotteet ovat myös laktoosittomia ja tulevat kauppoihin 1.5. alkaen.

Minä suunnittelin kaksi erilaista makeaa herkkua keväiseen julhapöytään ja ensimmäinen niistä on sitruuna-mantelijäädykekakku. Kakussa on mantelipohjien välissä lempeän sitruunainen ja pehmeän kermainen täyte, jonka maku tulee Valio Viola Sitruuna tuorejuustosta ja valkosuklaasta. Kakun koristeena oleva rapea mantelikrokantti kruunaa kepeän juhlakakun, joka maistuu varmasti sekä lapsille että aikuisille. Kakku on parhaimmillaan hieman kohmeisena, mutta se ei valu sulaessaan vaan pysyy hyvin kasassa.


Mantelipohja

100g mantelijauhetta
1,5dl tomusokeria
4 valkuaista
0,5dl fariinisokeria
1tl raastettua sitruunankuorta

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää fariinisokeri. Sekoita valkuaisvaahto manteliseokseen ja lisää sitruunankuoriraaste.

Tästä määrästä tulee kolme pientä (halkaisija n. 16cm) tai kaksi isompaa pohjaa. Piirrä irtopohjavuoan avulla leivinpaperille hieman vuoan pohjaa pienempi ympyrä (2 tai 3 koosta riippuen). Käytä tarvittaessa kahta peltiä. Lisää mantelipohjataikina tasaisesti malliympyräin sisälle.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 15min ja anna jäähtyä.


Sitruunajäädyke

4 keltuaista
2rkl tomusokeria
100g valkosuklaata
200g Valio Viola Sitruuna tuorejuustoa
2dl kuohukermaa

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja jäähdytä. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeria vaaleankeltaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon jäähtynyt valkosuklaa ja vatkaa kevyesti. Lisää Valio Viola Sitruuna tuorejuusto ja vatkaa hetki. Vatkaa lopuksi kuohukerma omassa astiassaan ja yhdistä tuorejuustoseokseen.

Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla. Tiputa alimmaiseksi mantelipohja ja lisää sen päälle jäädykemassaa. Omassa kakussani oli kolme kerrosta, joten sama toistetaan vielä kahdesti (matalammassa/halkaisijaltaan isommassa kakussa vastaavasti vain kaksi kerrosta).

Taittele kelmun päät kakun päälle ja nosta kakku pakastimeen yön yli. Ota kakku sulamaan jääkaappiin noin viisi tuntia ennen tarjoilua. Koristele juuri ennen tarjoilua mantelikrokantilla (valmista etukäteen) ja kermavaahdolla.

Mantelikrokantti

3rkl mantelirouhetta
1,5rkl fariinisokeria

Kuumenna mantelirouhetta ja fariinisokeria pannulla. Kun sokeri on sulanut, kaada mantelirouhe leivinpaperin päälle jäähtymään. Rouhi jäähtynyt krokantti pienemmiksi muruiksi.

Koristeluun

2dl kuohukermaa
sokeria



Yhteistyössä Valio

torstai 23. huhtikuuta 2015

Vuohenjuusto-sieniraviolit salvia-voikastikkeessa



Tämä oli melkeinpä pikaruokaa, sillä käytin pois wonton-taikinalevyjä, joista olin tehnyt aikaisemmin dumplingseja (niistä lisää myöhemmin). Inspiraation lähteenä toimi viime kesän Italia ja Cremonassa syöty pasta-annos, tosin sienet olivat  oma lisä. Vuohenjuuston, sienien ja salvia-voikastikkeen yhdistelmä lienee kuitenkin aika yleinen ja ainakin todella herkullinen kombo. 

Postauksen ideana ei ole niinkään ohjeistaa raviolien tekemiseen, vaan inspiroida käyttämään tähteeksi jääneitä raaka-aineita täysin toisenlaisen keittiön ruoka-annokseen. Onnistui vallan hyvin!


Vuohenjuusto-sieniraviolit salvia-voikastikkeessa



Kuumenna pannulla nokare voita. Paista 1dl halumiasi sieniä (pilkottuja) muutaman minuutin ajan. Ota pannu pois levyltä ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä hetki ja lisää joukkoon 100-150g vuohenjuustoa pieninä paloina.

Levittele wonton-levyt leivinlaudalle (minulla oli näitä puoli pakettia eli arvion mukaan noin 16kpl). Sivele 1-2 levyä kerrallaan vedellä (reunat) ja lisää täytettä keskelle. Käännä levy kiinni kulmittain ja painele saumat. 

Valmista salvia-voikastike. Kuumenna pannulla 3rkl voita ja lisää 5 salvianlehteä. Anna kuplia muutaman minuutin ajan ja lisää sitten 1/2dl valkoviiniä. Anna kastikkeen poreilla noin viisi minuuttia, että se paksunee hieman.

Keitä raviolit suolavedessä muutaman minuutin ajan, nosta lautaselle ja valele kastiketta päälle. Käytä lisäksi halutessasi parmesanjuustoa (itse unohdin, eikä haitannut yhtään).

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Tuna Melt Sandwich



Sandwich on niin yleismaailmallinen ruoka, että sitä saa varmasti mistä päin tahansa. Jopa sellaisista paikoista, joissa ei varsinaisesti syödä leipää ainakaan samaan tahtiin kuin länsimaissa. Ja konseptikin on varsin yksinkertainen: kaksi paahtoleipää ja sitten jotain väliin.

Tonnikala on lempitäytteitäni yksinkertaisissa leivissä ja se sopii hyvin esimerkiksi lounaaksi. Näitä sulanutta juustoa tihkuvia leipiä on myös kätevä tehdä useammalla eri täytteellä: jääkaapista voi jokainen latoa leipänsä väliin haluamiaan täytteitä. Peruskuvio on kuitenkin sama.

Tuna Melt Sandwich


Kahta sandwichiä varten tarvitaan neljä paahtoleipäsiivua ja pari nokaretta voita, jotka levitetään leipien pinnalle. Ei haittaa yhtään, jos leivät ovat pakastimesta ja vielä jäisiä, sillä voin levittäminen ohuelti onnistuu silloin paremmin.

Asettele voidellut leivät leivinpaperin päälle pellille ja lisää kahden leivän päälle juustosiivuja. Paahda leipiä 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja kuplii hieman sekä leivät saaneet ruskean pinnan.

Valmista täyte leipien ollessa uunissa: sekoita hyvin 1prk tonnikalaa, 3rkl majoneesia, 1rkl kurkkusalaattia ja 1tl kokojyväsinappia. Kun leivät tulevat uunista, nosta ne heti pois pelliltä ja täytä tonnikalatäytteellä. Paina toinen leipä tiiviisti kanneksi ja leikkaa kahdeksi kolmioksi. 

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Mango Shake

Mango Shake


Hongkongin kaduilla näkee paljon Hui Lau Shan -jälkiruokaketjun ravintoloita, jotka ovat keskittyneet erilaisiin mangoherkkuihin. Vaikka bongasin kyseisen ketjun jo ensimmäisenä iltana ja pyydystin itselleni mangojuomaa yhden kokonaisen aamun, en onnistunut oikeasti kokeilemaan yhtään mangojälkkäriä. Syy oli se, että olin jetlagin vaivaamana liian aikaisin liikenteessä lauantaiaamuna, eikä yksikään paikka ollut vielä auki.

Asia jäi harmittamaan, vaikka Filippiinien puolella tulikin syötyä mm. mangopehmistä (ihanaa!). Siksipä pitikin heti kotona alkaa pirtelöhommiin, vaikka eihän se tietenkään ole ihan sama. Tässä mangopirtelössä maistuu kuitenkin ihanasti tropiikki ja jos nipistää silmät kiinni, voi mielikuvissaan matkustaa takaisin Hongkongin kaduille tai vehreään Kowloonin puistoon istuskelemaan.

Mango Shake


Laita pakastimeen kohmettumaan noin 1,5dl ananaspaloja (2 hengen annosta varten) noin tuntia aikaisemmin. Kokoa blenderiin 235g säilykemangoa (yksi tölkki) ja purista 1 limetin mehu. Lisää kohmettuneet ananakset ja hurauta mössöksi. Lisää 1-2dl kookosmaitoa makusi mukaan ja hurauta vielä lisää. Mikäli haluat pirtelöstä juoksevampaa, lisää vielä 0,5-1dl vettä ja sekoita hyvin.

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Lime-vadelmasima ja cashew-kinuskidonitsit


Ihan uskomaton fiilis, että kevät on taas täällä! Ja mistä sen tietäisi paremmin kuin vapusta, oli sää sitten mikä tahansa. Vappuun kannattaakin alkaa jo valmistautumaan piakkoin, sillä paras vappusima valmistuu viileässä lämpötilassa noin viikossa. Siman tekeminen itse on todella helppoa, joten kannattaa kokeilla!

Perinteinen vappusima tuo mieleen lapsuuden, limetillä ja vadelmilla maustettu versio taas kuplivan iloisen hetken ystävien kesken. Miksipä simaa ei voisi tarjoilla jääpalojen kera kauniista kristallilasista?



Blogiringin ja Suomen Sokerin vappukampanjassa haastettiin kokeilemaan vappusiman lisäksi Dansukker Fariinisokeria muidenkin vappuherkkujen valmistamisessa. Monet meistä käyttävät perinteisen siman valmistukseen puoli pakettia fariinisokeria, jolloin toinen puoli paketista jää helposti kovettumaan kaapin perälle.

Omaan lime-vadelmasimaohjeeseeni kuluu kokonainen paketti fariinisokeria, mutta mikäli haluat valmistaa puolikkaan erän tai korvata puolet fariinisokerista tavallisella valkoisella sokerilla (jolloin simasta tulee hieman vaaleampaa), kannattaa loput käyttää ehdottomasti kinuskidonitseihin. Limetillä maustetut ja cashewpähkinöillä koristellut pehmeät kinuskidonitsit ovat nimittäin aivan takuuvarma vappuhitti!


Lime-vadelmasima


Leikkaa kuorimaveitsen avulla kahdesta hyvin pestystä limetistä varovaisesti kuoret pois. Leikkaa sen jälkeen limetin valkoinen osa pois ja lohko hedelmäliha muutamaan palaan.

Kuumenna kattilassa 2l vettä ja kun vesi kiehuu, lisää 500g Dansukker Fariinisokeria ja ota kattila pois levyltä. Lisää 3dl vadelmia, limetin hedelmäliha ja vihreä kuoriosa sekä 2l huoneenlämpöistä vettä. Odota, että seos on kädenlämpöistä ja lisää sitten herneen kokoinen pala tuorehiivaa, joka on liotettu pieneen määrään vettä. 

Peitä kattila hyvin ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Siivilöi sima seuraavana päivänä ja pullota. Lisää jokaiseen pulloon 1tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. 

Siman valmistumisaika on viileässä noin viikko ja huoneenlämmössä muutama päivä. Tarjoile lime-vadelmasima jääpalojen, sitruunamelissan ja limelohkojen kera.




Cashew-kinuskidonitsit


Lämmitä 3dl kevytmaitoa ja liota siihen puoli palaa hiivaa. Lisää 0,5tl suolaa, 1,5dl sokeria, 1 kananmuna ja 50g voita sulatettuna. Raasta yhden limetin kuori ja lisää taikinaan. Lisää vehnäjauhoja 9-10dl ja sekoita taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Anna kohota tunnin ajan.

Jauhota alusta kevyesti ja kaulitse taikinasta 1-1,5cm paksuinen. Leikkaa sopivalla pyöreällä muotilla paloja (n. 16kpl). Anna palojen kohota puolisen tuntia.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa 1kg kookosrasvaa (tai 1l rypsiöljyä) 175-asteiseksi. Tee donitsin keskelle pieni reikä esimerkiksi varrastikulla ja isonna sormilla oikean kokoiseksi. Nosta muutama donitsi kerrallaan öljyyn kypsymään.

Kypsennä donitsit molemmin puolin. Sopiva aika on reilu minuutti per puoli. Tarkista kokeilukappaleesta kypsyys sisältä, niin tiedät sopivan kypsennysajan. Nosta valmiit donitsit talouspaperin päälle valumaan.

Tee kuorrute: Laita kattilaan 2dl Dansukker Fariinisokeria ja 2dl kuohukermaa. Kuumenna ja sekoita koko ajan. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin kymmenen minuutin ajan, kunnes seos on paksuuntunut. Lisää 3rkl voita ja sekoita hyvin. 

Dippaa donitsit välittömästi kinuskiin ja koristele rouhituilla cashewpähkinöillä.



Yhteistyössä Suomen Sokeri


tiistai 7. huhtikuuta 2015

Kanasandwich aasialaisittain



Terveiset Filippiineiltä! Olen täällä sekä Hongkongissa lomailemassa vielä loppuviikon, eli hieman erilainen pääsiäinen on ollut tällä kertaa. Istun juuri ihanassa pehmeän lämpimän merituulen hivelemässä toimistossani eli hotellin terassilla ja lepäilen hieman rantaelämästä. Rankkaa tämä lomailu!

Saavuimme tänne myöhään eilen illalla, joten minulla ei ole vielä juurikaan kokemusta paikallisesta ruuasta (aamupalaa lukuunottamatta, ja se oli melko kehno). Kuuleman mukaan filippiiniläinen ruoka on hyvin mietoa ja mausteina käytetään vain suolaa ja pippuria. Melko erikoista näin Aasian maaksi!

Kovin suuria kulinaristisia elämyksiä emme lomamme tältä osuudelta odota ja syömme varmasti suosiolla muutakin kuin perinteistä possunihrakastiketta tai muuta paikallista herkkua. Todellista herkkua sen sijaan olivat nämä aasialaisittain maustetut sandwichit, joissa oli pehmeää kanaa, tuoretta korianteria, srirachaa ja valkosipulimajoneesia. Simppeliä, mutta toimivaa!

Kanasanwich aasialaisittain


Valmista kana: Sekoita kastikkeeseen 1 limetin mehu, 3 raastettua valkosipulinkynttä, 4rkl (muskavado)siirappia, 1,5rkl chilillä maustettua öljyä, 4rkl soijakastiketta, 1tl raastettua (tai kuivattua) inkivääriä. Laita 3 isoa kanankoipea (poista nahka) uunipataan ja kaada kastike päälle.

Kypsennä kanoja 120-150 -asteisessa uunissa parisen tuntia (aluksi puoli tuntia ilman kantta, sen jälkeen kannen kanssa). Nosta pata pois uunista ja nyhdä liha irti luista ja nosta kaikki ylimääräinen pois padasta. Anna vielä lihan hautua liemessä uunissa puolisen tuntia.

torstai 2. huhtikuuta 2015

Kiinalainen arkiruoka: Ants-climb-tree



Helmikuisessa Makukellarin järjestelmässä kiinalaisen ruuan teemaillassa kokkailtiin erästä kiinalaista arkiruokaa, jolla on ehkä maailman hauskin nimi: ants-climb-tree. Nimi tulee siitä, että ruokaan käytetään suhteellisen pieni määrä jauhelihaa, joka hajoaa pienenpieniksi muruiksi, jotka näyttävät muurahaisilta. Näin köyhemmät perheet ovat syöneet liharuokaa, jonka valmistukseen riittää vain 200g jauhelihaa per kahdeksan ruokailijaa.

Ruoka on varsin vaatimattoman näköinen, mutta varsin maukas ja yleisesti ottaen myös tulinen. Vaikka ruuassa on paljon mukana vermiselliä, syödään ruoka perinteisesti riisin kera. Riisi myös vähentää tulisuutta, joten siksi se on ihan hyvä lisä. Miedommin maustettua jauhelihaseosta voisi ihan hyvin syödä sellaisenaankin.

Olen muokannut tätä ohjetta hieman ja vaihtanut kevätsipulit korianteriin, jota minulla sattui olemaan. Doubanjiang-chilitahnaa voi kysellä aasialaisia tuotteita myyvistä etnisistä kaupoista.

Ants-climb-tree, jauhelihaa kiinalaisittain


Aloita raastamalla kaksi valkosipulinkynttä ja pieni pätkä inkivääriä. Kuumenna kasarissa 2tl öljyä ja lisää siihen 5rkl kiinalaista chilitahnaa (Doubanjiang). Pyörittele tahnaa pannulla, kunnes se on lämmennyt ja haistat tahnan tuoksun. Lisää 200g sika-nautajauhelihaa ja paista kypsäksi.

Lisää pannulle valkosipulit ja inkivääri. Sekoita muutaman kerran ja lisää 5dl kiehuvaa vettä. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Mausta sitten 1rkl soijakastikkeella, 1rkl sokerilla ja 0,5tl suolalla. Lisää joukkoon 3 kerää vermiselliä.

Anna vermisellin kiehua hiljalleen kastikkeessa. Voit leikata kypsyneet vermisellit pienemmiksi paloiksi saksien avulla suoraan pannulla. Lisää lopuksi kastikkeen päälle iso kasa tuoretta korianteria ja lurauta hieman seesamöljyä mausteeksi.