Sivut

perjantai 27. helmikuuta 2015

Ensimmäinen soijarouhekokeilu: tortillapata


Tortillapata on kätevä tähderuoka ja siihen saa tuhottua niin tortillalettuja kuin juustoja ja kasviksia. Vielä kätevämpää on, jos kyseessä on lihaton versio ja pataan voi heittää jauhelihan sijaan jonkun kourallisen soijarouhetta, joka säilyy kaapissa ainakin pidempään kuin tuore liha. Tämä oli minun ensimmäinen kokeilu soijarouheesta ja hyvää oli! Ei jää pussin pohjat kaappiin pyörimään.

Tortillapata


Hienonna yksi sipuli ja yksi yksikyntinen valkosipuli. Paloittele puolikas paprika ja yksi tomaatti (ilman sisusta) ja raasta 10cm kesäkurpitsaa karkeaksi raasteeksi (purista nestettä pois). Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota sipuleita. Lisää paprika ja kesäkurpitsa ja kääntele hetki.

Lisää pannulle 2 tölkkiä tomaattimurskaa sekä tomaattikuutiot. Mausta: 1-2tl savupaprikaa, 0,5tl korianterijauhetta, 0,5tl jeeraa, cayennepippuria, ripaus sokeria, 3rkl soijakastiketta, suolaa, mustapippuria. Anna kastikkeen porista hiljalleen 15min.

Lisää kastikkeeseen 100g soijarouhetta ja anna kastikkeen olla levyllä vielä 5min. Lisää 100g ranskankermaa ja sekoita. Ota pannu pois hellalta ja kokoa pata: alimmaksi hieman kastiketta, sitten yksi tortillalettu (maissi) ja päälle taas kastiketta. Jatka neljän letun verran ja lisää päällimmäiseksi kastiketta. 

Ripottele päälle kourallinen juustoraastetta ja paista 225-asteisessa uunissa 20-30min, kunnes pinta on mukavan ruskistunut. Koristele ranskankermalla, korianterilla ja mustapippurilla.

tiistai 17. helmikuuta 2015

Hernesosekeitto pekonimurulla



Hyvää laskiaistiistaita! Hernekeitto ei ole lempiruokiani, sillä en pidä sen hajusta enkä tunkkaisesta mausta. Sen sijaan hernesosekeitto, jota ei ole keitetty tuntitolkulla ja jota on terästetty muun muassa valkoviinillä, on helppo ja herkullinen arkiruoka. Ja sopisi ihan hyvin juhlaankin! Keiton kruunaa rapea pekonimuru.

Hernesosekeitto pekonimurulla

Laita kylmälle pannulle 4 pekonisiivua. Kuumenna pannu ja paista pekonit rapeaksi. Valuta talouspaperin päällä. 

Kuutioi yksi iso tai kaksi pienempää salottisipulia sekä yksi yksikyntinen valkosipuli. Kuumenna kattilassa luraus basilikaöljyä ja kuullota sipuleita. Kaada kattilaan 2dl valkoviiniä ja anna porista hetki. Lisää 4dl kasvislientä.

Lisää kiehuvaan liemeen 400g pakasteherneitä. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Purista keiton sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää lopuksi 50g smetanaa ja sekoita tasaiseksi.

Annostele keittoa kulhoihin (tästä määrästä tulee 2-3 annosta), murustele pekonia päälle ja koristele persiljalla ja smetanalla.

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Herkullinen papuburrito


Burritot eivät ole varsinaisesti suosikkejani meksikolaisen ruuan saralla, sillä niiden makumaailma on monesti liian yksitoikkoinen ja jopa hieman tunkkainen. Burritot on usein täytetty esimerkiksi lihaa, ja papuja sisältävällä täytteellä eikä salaattia tms. raikasta ole mukana laisinkaan. 

Burritoja on varmasti erilaisia kokista ja paikasta riippuen, mutta kun lähdin tekemään papumössöä sisältäviä burritojani, halusin kylkeen ehdottomasti myös tomaattisalaattia, guacamolea, ranskankermaa ja tuoretta korianteria. Eipä enää maistu tylsälle!

Täytteessä on usein mukana riisiä, mutta itse jätin sen kokonaan pois. Sen sijaan tein maukkaan papupaistoksen, jossa oli mm. ananasta piristämässä ja makeuttamassa tomaattista pohjakastiketta. Ei muuten ole viimeinen kerta, kun teen näitä burritoja!

Papuburrito

Liota 2dl kuivattuja valkoisia papuja vähintään yön yli, huuhtele ne ja keitä niitä sitten tunnin ajan ja valuta. Pilko yksi sipuli, yksi yksikyntinen valkosipuli ja puolikas punainen paprika. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sipuleita. Lisää paprikat ja pyörittele niitä hetki. Lisää pavut, 2dl kasvislientä ja 3rkl tomaattipyreetä.

Mausta mössö savupaprikajauheella, jeeralla, mustapippurilla, chilillä ja tarvittavalla määrällä suolaa. Lisää myös purkillinen ananasmurskaa. Anna seoksen porista hiljalleen noin 15min. Lisää 3rkl ranskankermaa ja sekoita. Siirrä pois levyltä.

Jaa täyte neljän keskikokoisen/ison maissitortillan päälle ja käännä reunat päälle. Asettele burritot pieneen uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 5-10min. 

torstai 12. helmikuuta 2015

Pikainen shawarma kanasta



Shawarma on minulle tuttu Espanjasta, vaikka kyseinen herkku ei ole sieltä lähtöisin vaan Lähi-idästä. Málagassa asuessani kotitaloni alakerrassa oli herkullisia shawarmoja aina iltaisin myyvä grilli. Jonoa kertyi ja minäkin kävin silloin tällöin hakemassa herkullisen leipäkäärön, jonka liha (joka muistaakseni oli kanaa), oli hauskan makeansuolainen, hieman kanelinen.

Kaikilla lisukkeilla tilattu shawarma sisälsi myös kasviksia ja kastiketta, mutta en muista niistä muita kuin yhden, porkkanan, sillä olen sille allerginen. Opinpahan ainakin sanan zanahoria vaihtosyksyni aikana.

Hyvistä aikeistani huolimatta en ole tehnyt shawarmaa koskaan kotona (turkkilaista kebabia kylläkin). Enkä tehnyt vieläkään, mutta halusin erääksi perjantai-illaksi jotain himppusen eksoottista ja shawarman moninaiset maut muistuivat mieleeni. Tämä versio on varsin pikainen, eikä se ole edes rullalla. Lisäksi siinä on uunissa tehtyjä kirsikkatomaatteja. Ei paha tämäkään!

Pikainen shawarma kanasta

Sekoita mausteseos: 1tl sinappijauhetta, 0,5tl kanelia, ripaus muskottipähkinää, 1/4tl jeeraa, 1tl sokeria, 1 neilikka jauhettuna, 0,5tl suolaa. Leikkaa 250g kanafilettä pienemmiksi paloiksi. Paloittele/siivuta yksi pieni sipuli ja raasta kaksi valkosipulinkynttä.

Kuumenna pannulla luraus öljyä (itselläni oli sitruunalla maustettua) ja kaada mausteet pannulle. Pyörittele mausteita pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää sitten kanat ja paista kypsäksi.

Tarjoile salaatin, uunissa kypsennettyjen kirsikkatomaattien, vuohenjuustokastikkeen ja tortillan kera.

Vuohenjuustokastike

Murustele 50g vuohenjuustoa (tai käytä pehmeää) ja sekoita siihen 100g kermaviiliä. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla.

Kirsikkatomaatit

Laita haluamasi määrä kirsikkatomaatteja uunivuokaan. Pirskottele päälle hieman öljyä (minulla oli basilikalla maustettua) ja rouhaise vähän suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa keski- tai ylätasolla, kunnes tomaattien pinta on saanut hiukan väriä.

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Manteliset laskiaispullat



Laskiaista vietetään vasta viikon päästä, mutta kuten Runebergin torttujen kanssa, kuka jaksaa odottaa? Varsinkin, kun tämä on niitä harvoja kertoja, kun olen leiponut tavallista pullaa. Pulla on jotenkin sellaisenaan niin tylsä, että en koskaan valitse sitä vaikkapa kahvilassa. Mutta laskiaispulla on ihan eri asia, siinä on jo kolme eri elementtiä, jotka sulautuvat saumattomasti yhteen. Nam!



Manteliset laskiaispullat

Liota 25g hiivaa 3 desilitraan lämmintä maitoa. Sekoita joukkoon 1 kananmuna, 1,5dl sokeria, 0,5tl suolaa ja 1tl kardemummaa. Lisää vielä 4dl vehnäjauhoja ja anna seoksen tekeytyä puolisen tuntia. Ota 100g voita pehmenemään huoneenlämpöön.

Alusta taikinaan vielä 5-6dl jauhoja. Lisää lopuksi pehmeä voi ja vielä ripaus jauhoja. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo noin 18 pullaa. Anna pullien kohota pellillä, voitele ne kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista pullat 225-asteisessa uunissa noin 10min.

Halkaise pullat, kun ne ovat jäähtyneet. Täytä pullat kermavaahdolla ja mantelimassalla tai vadelmahillolla. Koristele vielä tomusokerilla.



keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Pataleipä päätyi tähänkin keittiöön



Meillä ei varsinaisesti syödä leipää kovin usein, joten ei liene kovin yllättävää, että pataleipä päätyi kokeilulistalleni vasta nyt. Muutenkin olen leivän leipomisessa todella noviisi, sillä oikeaa leipää olen tehnyt vain kahdesti: saaristolaisleipää ja viikunaleipää.

Ei sillä, etteikö itse tehty leipä olisi mielettömän hyvää. Niin myös pataleipä! Kokeilin aluksi ihan perus vehnäleipää (ohje näytti olevan monessa lähteessä hyvin samanlainen), mutta seuraavaksi testiin menee pähkinöitä ja muita extroja sisältävä leipä.

Pataleipä

Sekoita kulhossa 7dl vehnäjauhoja, 1tl kuivahiivaa ja 1-2tl suolaa. Lisää 3,5-4dl lämmintä vettä ja sekoita taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan noin vuorokaudeksi. 

Kun paistat leivän, kaada se jauhotetulle pöydälle ja käännä kaksinkerroin. Anna kohota pöydällä puolisen tuntia. Laita kannellinen (2 litran) valurautapata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteiseksi.

Nosta pata uunista, sivele sisäpinta öljyllä (itse käytin basilikalla maustettua oliiviöljyä) ja nosta taikina pataan. Laita kansi päälle ja paista leipää puolisen tuntia. Poista sitten kansi ja paista vielä 15 minuttia tai kunnes pinta on ruskea ja rapea. Nosta leipä pois padasta ja jäähdytä liinan alla.