tiistai 18. marraskuuta 2014

Uutta ja perinteistä Madridissa

Pieni blogihiljaisuus ei ole ollut tahallista ja sinä aikana minä olen kunnostautunut ainakin syömällä hyvin. Tarkemmin ottean kävin minilomalla Madridissa, joka on yksi ehdoton suosikkikaupunkini Euroopassa. Minilomalla ehtii tekemään yllättävän paljon parissakin päivässä, mutta suosittelen keskittymään lyhyillä lomilla syömiseen ja paikallisen elämän tarkkailuun aukiolle tai viehättävälle kadulle asetellusta ravintolapöydästä käsin. Sillä teemalla mentiin tämä reissu!

Ensimmäisen illan pikainen ruokapaikan etsintä tuotti tulosta hyvin perinteisen espanjalaisen kansankuppilan muodossa: täpötäysi alakerta churroilla herkuttelevia vanhuksia ja kolkko salonki yläkerrassa ei-yhteensopivine sisustuksineen. Menu jäi selaamatta, sillä ensimmäisellä sivulla ollut "päivän tarjous" houkutti meitä perinteisillä espanjalaisilla vaihtoehdoilla, vaikka kieltämättä edes minun auttavan kielitaitoni myötä meillä ei ollut oikein hajuakaan mitä kyseisissä ruokalajeissa tulisi olemaan.Hintaan 12e sai yllättävän paljon: isohkon alkuruuan, pääruuan, jälkiruuan, leipää, pullon(!) viiniä, vettä ja snapsin. Minä valitsin alkupalaksi keiton (olisiko ollut katalonialainen?), pääruuaksi kania tomaattikastikkeessa ja jälkiruuaksi flanin. Ystäväni valikoi merellisen paellan, pääruuaksi lohta ja jälkiruuaksi jonkun kiisselimäisen jutun. 

Ruuat saapuivat pöytään melko vauhdikkaalla temmolla ja sinällään se sopi meille, koska olimme jo tosi nälkäisiä koko päivän matkustamisen jälkeen. Ruoka ei saanut periaatteessa meitä huokaisemaan ihastuksesta, vaan ennemminkin muistin, miksi en ole koskaan ollut kovin kiinnostunut espanjalaisesta ruokakulttuurista: periaatteessa kaikki on ihan hyvää (tai no ok, keittoni osoittautui liemeksi jossa oli pehmennyttä sämpylää, hieman sitkasta kinkkua ja raaka kananmuna, ei oikein ollut minun juttu!), mutta harva ruoka jää mieleen sen kummemmin. Tomaattikastikkeessa ollut kani oli kuitenkin sellainen, joka herättää ruokahalun edelleen, herkullista! Ja onneksi annosten ranskalaiset perunat olivat tehty itse.Seuraavana päivänä perinteinen teema jatkui tapaksien ja cavan muodossa. Valikoimme neljän hengen seurueellemme neljä eri tapasta, koska olimme "vain lounaalla": manchegoa, patatas bravas, minihampurilaiset ja kinkkukroketit. Minihampurilaisia lukuunottamatta tyypillisimpiä tapaksia siis ja kaikki oli juuri sen makuisia, kuin ne yleensäkin ovat. Sliderit olivat hauska lisä ja maistuivat nähtävästi paikallisillekin. Illalla jatkoimme tapaksilla, mutta tällä kertaa paikkana toimi ruokalistaltaan hieman modernimpi, pieni taverna, jonka puolivalmiin tapas-menun kahdelle valitsimme sangria-kannun kera. Annoksessa oli kolme tapasta, joiden lisäksi saimme molemmat valita itsellemme kolme "omaa" tapasta. Valikoimassa näkyi niin perinteisiä kuin hieman uudempiakin ja lopulta valikoimme hieman kumpiakin. Aloitimme kanipateella, jatkoimme seafood cocktaililla ja siirryimme tikun nokassa keikkuviin rapeisiin kanapaloihin ja katkarapuihin. Lisäksi annoksessamme oli mm. taikinoituja vihannestikkuja hieman tulisella mangokastikkeella ja teriyakikanaa. Olimme erittäin tyytyväisiä valintaamme ja modernimmat tapakset olivat piristävä kokemus!


Loput ruokailumme olivatkin napostelua siellä täällä: edullista kahvileipää ja kahvia ostosten lomassa (Suomessa ei taida usein saada edes kahvia 1,80e hintaan, saati vielä pullankin siihen kylkeen), tryffelipizzapalat iltamyöhäisellä pystybaarissa, överimakeat leivokset sunnuntai-illan ratoksi viimeisen päälle laittautuneiden paikallisten mummeleiden keskellä, churroja suklaakastikkeen kera ja 1e tacoja nuorten suosimassa meksikolaisessa ravintolassa hotellimme kulmilla. Niin, ja pakollinen sushi-lounas, sitä ei sovi tällä kertaa unohtaa, sillä valikoin annokseeni mm. membrillo-hillolla ja brie-juustolla täytettyjä makeja. En vielä tiedä mitä mieltä olen niistä, mutta tulipahan kokeiltua.Ennen lähtöämme söimme fast menut Helsinki-Vantaalla ja annos oli yllättävän piristävä kokonaisuus: raikasta salaattia, siikaa perunamuusilla ja valkosuklaista pannacottaa marjoilla. Annos on varmasti monen mielestä melko pieni, mutta sopii hyvin lounaaksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti