keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Saaristolaisleivät, vihdoinkin!Tartuin juhannuksen alla härkää sarvista ja aloin leipomaan saaristolaisleipää. Monen mielestä kyseisen leivän tekeminen on helppoa kuin mikä, mutta minulla oli karvaita epäonnistumisia taustalla. Jostain syystä leipäni ovat aina jääneet keskeltä raaoiksi ja hieman littanoiksi. Tein reilu vuosi sitten kaksi kertaa kolmen leivän satsin ja pilalle meni kaikki, paistoajasta huolimatta!

Siksi hieman jännitti tehdä leipää juhannustuomisiksi mökille, mutta koska nimenomaan saaristolaisleipä sopi tunnelmaan kaikkein parhaiten (ja lisäksi sen voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä), päätin ottaa riskin. Hätävaraksi leivoin lisäksi karpalo-valkosuklaakeksejä, jotka ei voi mennä koskaan vikaan.

Tällä kertaa leivästä tuli erittäin hyvää ja koostumus oli suorastaan täydellinen. Ohjekin oli oma mukaelma muista ohjeista, joten olisin voinut epäonnistumisesta syyttää vain itseäni. Tuurilla varmaan meni, mutta tästä ohjeesta tulleet kaksi leipää olivat molemmat siis onnistuneita. Jes!

Saaristolaisleipä

Lämmitä kädenlämpöiseksi 5dl piimää ja sekoita siihen 3/4 palaa hiivaa, 1,5dl siirappia ja 0,5rkl suolaa. Sekoita joukkoon 2dl maltaita, 5dl hiivaleipäjauhoja ja 3dl ruisjauhoja. Omalla kohdallani ruisjauhojen ja hiivaleipäjauhojen välissä oli noin puoli tuntia, sillä ruisjauhot piti käydä tässä välissä ostamassa kaupasta! En tiedä onko sillä merkitystä onnistumisen kannalta...

Voitele kaksi leipävuokaa ja kaada taikina vuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5h ja voitele leipiä viimeisen puolen tunnin aikana muutaman kerran vesi-siirappiseoksella (puolet ja puolet). Anna leipien jäähtyä ja ota vasta sitten pois vuoasta.

2 kommenttia:

  1. Mullakin on aikanaan mennyt muutamia satseja roskikseen, syynä etteivät millään kypsyneet tarpeeksi. Nyt on yksi luotto-ohje millä teen silloin kun on äärimmäinen pakko onnistua. Muuten voi kokeilla jotain uuttakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole siis ainoa! Hyvä, siis siinä mielessä, että ehkä vika on sitten jossain muussa kuin leipojassa ;) Luotto-ohjeet pelastaa kyllä monia tilanteita!

      Poista