keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Uusi tomaattikastikehitti kokeilussa - tietenkin!Kun aikaisemmin sosiaalisessa mediassa alkoi vilkkua Mutti-tölkkejä Henri Alenin tomaattikastikealoitteesta lähtien, en ajatellut mennä hypetykseen erityisesti mukaan. Tomaattipasta on toki maailman paras arkiruoka ja meillä ajankohtainen hyvin usein ja Muttin tomaattimurska sitä mitä ensimmäisenä etsin kaupan hyllyltä.

Menin kuitenkin googlettelemaan ohjetta, joka paljastui raaka-aineiltaan mitä tavallisimmaksi. Ainoa merkittävä ero omaan, tyypilliseen tomaattikastikkeeseni oli valmistustavassa, joka on hidastempoisempi. Oma arkipastani valmistuu niin lyhyessä ajassa kuin mahdollista.

Sipulin makeaksi kypsyttäminen alkoi kuitenkin kuulostaa niin herkulliselta ja sellaiselta, että tuohan pitäisi tehdä aina tuolla tavalla. Oma virheeni on, että pöhäytän lieden aina liian kuumaksi ja sipuli kärtsäisi muuten, jos en laittaisi tomaattimurskaa sekaan jo aikaisemmin. Nyt pidin huolen, että kattila pysyy korkeintaan keskilämmöllä ja tarkkailin tilannetta.

Tomaattikastike tulee sekoittaa pastan joukkoon heti pastan keittämisen jälkeen ja sitä ennen kastikkeeseen lisätään oliiviöljyä. Ensimmäisen teen aina, sillä pasta nyt maistuu vaan paljon paremmalle kastikkeeseen sekoitettuna kuin erikseen lautaselle lapioituna. Oliiviöljyä en ole lisännyt kastikkeeseen enää loppuvaiheessa tavallisessa tomaattikastikkeessani vaan pastaan.

Mutti-kastike: Pieni yksi pieni sipuli ja raasta kaksi valkosipulinkynttä. Lämmitä kattilassa 0,5dl oliiviöljyä keskilämpöiseksi. Lisää sipulit ja kypsennä maltillisesti kymmenen minuuttia (älä anna ruskistua). Lisää kattilaan puolikas tölkki tomaattimurskaa ja 0,5tl sokeria. Anna kiehua hiljalleen 10min.

Lisää loppu tomaattimurska ja 2dl vettä ja anna kiehua hiljalleen 15min. Lisää 0,5dl punaviiniä ja anna kiehua hiljalleen vielä sen verran, että kastike sakeutuu. Lisää suolaa ja mustapippuria ja mausta maun mukaan (itse laitoin vain basilikaa ja oreganoa).
Ota kastike pois levyltä ja lisää 0,5dl hyvälaatuista oliiviöljyä ja sekoita. Sekoita kastike keitetyn pastan joukkoon.

Ja oliko se sitten niin hyvää? En tiedä, sillä olin niin pahassa flunssassa, etten maistanut edes punaviiniä lasista. Ainakin se näytti hyvälle eikä sipulin pitkä hauduttaminen voi olla ainakan pahasta. Pakko tehdä uudestaankin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti