Santo Domingon kaduilla kävellessä näki paljon pica pollo -kylttejä ravintoloissa, erityisesti chinatownin liepeillä. Öljyssä uppopaistettua kanaa oli tarjolla lähes kaikkialla, missä oli ruokaa: niin all inclusivessa, rannalla kuin kaupungillakin. Kana oli maustettu usein melko miedosti ja sen päälle puristettiin poikkeuksetta limettiä. Se jos mikä tekee rasvaisesta kanasta maukkaampaa!
Lisukkeena oli usein Dominikaaniselle tasavallalle tyypillisiä uppopaistettuja ja lytättyjä ruokabanaanin, plátanon, paloja, tostones. Ruokabanaaneja myydään Suomessakin, mutta ei ihan jokaisessa ruokakaupassa. Olin melko epäluuloinen tostonesien onnistumisen suhteen, mutta lopputulos muistutti hyvin paljon alkuperäisiä.
Pica Pollo: Leikkaa haluamasi määrä kanan rintafileitä pitkittäin kahtia, jotta niistä tulee pötkylän mallisia. Itselläni oli viisi filettä. Kaada yhdelle lautaselle 2dl jauhoja ja toiselle 3 kevyesti vatkattua kananmunaa. Laita kolmannelle lautaselle 2dl korppujauhoja, mausteita maun mukaan (minä laitoin cajun-mausteseosta noin ruokalusikallisen verran) sekä suolaa.
Kierittele kanat ensin vehnäjauhossa, sitten kanamunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista pannulla öljy- ja voitilkassa rapea ja hieman ruskea kuori. Älä paista kypsäksi. Asettele kanat uunivuokaan ja kypsennä vielä 200-asteisessa uunissa, kunnes ovat keskeltä kypsiä (tarkista välillä).
Tostones: Leikkaa kuoritusta ruokabanaanista 1,5-2cm paksuja paloja. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa noin 1l paistoöljyä 160-170 asteiseksi. Paista 5-7 banaaninpalaa kerrallaan, esimerkiksi friteeraukseen tarkoitetun siivilän avulla. Paistoaika on noin 4min tai kunnes banaanit ovat hieman ruskistuneet.
Nosta valumaan leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa. Paina lastan avulla banaanit lyttyyn. Tarjoile heti.