Sivut

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Double double kotona!


Mihin sitä grilliään käyttäisikään jos ei hampurilaispihvien paistamiseen. Tulee todella hyviä! Kuten myös apinoimalla In-n-Outin yhtä maailman parhaimmista hampurilaisista, double doublea (kaksi pihviä ja kaksi juustosiivua).

Ghetto Gourmet oli myös ihastunut In-n-Outin hampurilaisiin ja erityisesti animal style -lisällä. Koska Ghettolassa tehdään vain hyvä ruokaa, oli pakko katsoa heidän esimerkkiään mm. hampurilaiskastikkeen tekemisessä. Pihvit olivat heillä hieman pidemmän kaavan mukaan tehtyjä kuin itsellä, kun en omista lihamyllyä. Onneksi Makkarakaupasta saa hyvää, tuoretta jauhelihaa.

Hampurilaissämpylöiden ohje seuraa perässä, ranskalaiset on tehty tällä ohjeella :)


Pikkelöidyt kurkut


Siivuta puolikas kurkku ohuiksi siivuiksi ja laita kulhoon. Ripottele kurkkusiivujen päälle n. 1tl sokeria ja 1/2tl suolaa. Anna tekeytyä 10min. Purista enimmät vedet pois. Kaada sekaan 1-2tl viinietikkaa, puoli kourallista tuoretta tilliä sekä ripaus sinapinsiemeniä (sekä halutessasi korianterin siemeniä). Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.


Hampurilaiskastike

Pilko muutama pikkelöity kurkkusiivu pieniksi paloiksi. Sekoita 1,5dl majoneesia, 1rkl ketsuppia ja 1rkl amerikkalaista keltaista sinappia. Mausta 0,5tl paprikajauheella, 0,5tl valkosipulijauheella ja ripauksella cayennepippuria. Lisää kurkut sekaan. Anna tekeytyä.

Hampurilaispihvit

Sekoita 600g sika-nautajauhelihaa, 2 kananmunaa, 1-1,5tl suolaa ja 1-1,5tl mustapippuria. Riko jauhelihan rakenne käsin ja möyhi taikinaa. Sekoita taikinaa lopuksi vielä esim. puulusikalla, jotta se kuohkeutuu. Anna maustua jääkaapissa.

Ota jauhelihataikina huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista. Kuumenna grilli ja leikkaa valmiiksi siivuja cheddar-juustosta (oikeasta cheddarista, ei siitä sulatejuustosta). Taputtele taikinasta ohuita pihvejä öljytyin käsin ja nosta grilliin parilan päälle. Paista muutama minuutti ja käännä. Lisää paistetulle puolelle juustosiivu.

Paista halkaistuja hampurilaissämpylöitä grillin ylätasolla samalla kun grillaat pihvit.

Kokoa hampurilaiset

Alimman sämpylän päälle tulee hampurilaiskastiketta, kurkkuja, tomaattisiivu(ja) sekä salaatinlehti. Sen jälkeen yksi pihvi, sipulirenkaita (makeasta sipulista) ja toinen pihvi päälle. Sitten enää lakki ja omnom!


keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Maailman parhaat hampurilaiset?

Amerikassa osataan tehdä ainakin jotain oikein, nimittäin hampurilaiset. En muista vielä koskaan syöneeni kyseisessä maassa huonoa hampurilaista, sillä ilmeisesti burgerinpaistaminen on perustaito, joka on kaikilla. Niin tai näin, niin tähän mennessä maailman parhaimmat hampurilaiset olen syönyt Amerikassa. Tosin ykkössijaa jakaa kaksi aivan loistavaa ketjua: pääasiassa itärannikolla majaileva Shake Shack, jo muutaman vuoden ajan ollut ehdoton suosikkimme sekä kalifornialainen In-n-Out, joka tuli meillä mukaan uutena haastajana.

Shake Shack on täälläkin blogissa mainittu ainakin muutamaan otteeseen, sillä olemme syöneet hampurilaisia sekä alkuperäisessä ulkoilmaravintolassa New Yorkin Madison Square Parkissa, että Miamissa että Dubaissa, jossa siihen aikaan oli ainoita Jenkkilän ulkopuolisia Shake Shackeja. Ilmeisesti uusimman avaukset ovat Lontoo ja Istanbul, joten jos siellä päin liikutte ja hampurilaishammasta kolottaa, niin suosittelen kokeilemaan.

Oma suosikkini on paikan perushampurilainen, shack burger. Se todellakin on perushampurilainen eikä siinä ole mitään ylimääräistä tai ylipäätään kikkailua. Raaka-aineet ovat hyvät ja valmistus kaukana teollisesta (kuten ulkonäkökin on hauskan rosoinen). Sämpylä on ihanan tahmea, sellaista en ole syönyt missään muualla. Enkä osaa tehdä itse! Hampurilaisella on hintaa alle 5 dollaria eli alle 4e, joten mistään kalliista luksusherkusta ei ole kyse. Luksusherkkua tämä kyllä on, ainakin kun vertaa kotimaan pikaruokapaikkoihin. Tilaamme myös aina juustoranskalaisia ja nämä ovat myös siinä lajissa olleet parhaimmat.



Madison Square Parkissa asiaan kuuluu jonottaminen, sillä emme ole ainoat, jotka pitävät hampurilaisia ehkä maailman parhaina. Jonottaessa voi hakea odotusjuomaa grillin toisesta "juomaluukusta", missä myydään virvokkeiden lisäksi kaljaa ja viiniä. Mikäli haluaa jäädä syömään paikan päälle, joutuu ainakin kesällä hieman taktikoimaan vapaan pöydän saamiseksi. Mutta tunnelma on ihanan rento ja ajoittaisesta ihmispaljoudesta huolimatta viihtyisä. Illalla kaiken kruunaa pienet valot!



Näillä eväillä lähdimme valloittamaan länsirannikkoa, missä oli tarkoitus testata useampikin hampurilainen. Tässä esitellään vain todellinen haastaja, In-n-Outin double double. Olimme kuulleet luotettavista lähteistä, että In-n-Outin double double animal style on maailman paras. Vaikka oma kokeilumme meni hieman pieleen tämän animal stylen osalta, voimme olla ainakin siitä samaa mieltä, että hampurilainen nousi kirkkaasti suoraan jaetulle ykkössijalle. 

In-n-Outeja tavataan ilmeisesti lähinnä vain Kaliforniassa (Las Vegasista löytyi kyllä myös). Lounas- ja ilta-aikaan paikka pursuilee ruokailijoita, joten kannattaa varata hieman aikaa jonottamiseen (oikeastaan ihmettelen, miksi kukaan söisi Kaliforniassa muita hampurilaisia kuin In-n-Outin alle 3e maksavia luksusburgereita?). Menu on ihanan lyhyt: tarjolla on kolme hampurilaista (double double, juustohampurilainen ja tavallinen hampurilainen) ja ranskalaiset. 



Hieman jännitystä tilaamiseen tuo menun lisäksi not-so-secret menu, josta voit saada pieniä muunnelmia valitsemaasi perushampurilaiseen. Koska tämä ilmeisestikin jossain vaiheessa ollut salainen menu on nykyään myös netissä, kävin katsomassa mitä tämä mystinen animal style tarkoittaa. Reissun päällä olin jo unohtanut asian ja kun tilasimme double doublet ja myyjä kysyi otammeko ne sipulilla (otimme tietenkin), muistelin sen olleen se animal style -lisä enkä pyytänyt sitä erikseen. No sipulista animal stylessä olikin kyse, mutta grillatusta sellaisesta ja lisäksi pihvi on sinappigrillattu ja välissä on myös suolakurkkua.

Meillä jäi siis epähuomiossa kokeilematta kuuluisa animal style, mutta ilman sitäkin double double (kaksi pihviä ja kaksi siivua juustoa) oli loistava hampurilainen. Yksinkertainen, mutta hyvä. Ja välissä oli kiitettävästi salaattia, mistä tykkäsin erityisesti. Ranskalaiset eivät olleet mitenkään erikoiset, mutta paremmat kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.


Lopuksi todettakoon vielä, että miehen mielestä shack burger on edelleen parempi kuin double double, tosin vain hieman. Minä en osaa päättää. Yhdestä asiasta olemme varmoja (ja samaa mieltä): Shake Shack tekee itärannikon parhaat burgerit, In-n-Out lännen. Ja koska Amerikassa on empiirisen tutkimuksemme mukaan maailman parhaat hampurilaiset, ovat nämä kaksi hampurilaista ne maailman parhaimmat :)

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Pekoni-perunasalaatti


Koska grillikausi on vielä parhaimmillaan, julkaistaan tähän väliin perunasalaatti, jota tein heti reissusta tultuamme (road tripiltä riittää vielä paljon ruokajuttuja, palataan niihin asap). En enää edes muista mitä söimme tämän salaatin kanssa, mutta ainakin söimme sitä jääkaapista suoraan kulhosta ;) Oli varsin hyvää ja sopii varmasti grilliruokien kera.

Kastike: Sekoita hyvin 3/4dl oliiviöljyä, 1rkl viinietikkaa, 1tl dijon-sinappia, 1tl sokeria, 1/2tl suolaa sekä kunnon rouhaisu mustapippuria

Salaatti: Keitä 1kg uusia perunoita. Jäähdytä yön ylijääkaapissa. Leikkaa jäähtyneet perunat siivuiksi. Silppua puolikas pieni punasipuli sekä kevätsipulin varsi(a). Sekoita perunat, sipulit ja kastike. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Paista pannulla paketillinen pekonia rapeaksi. Itse laitan pekonit kylmälle pannulle ja pannun kuumenemaan täysillä. Valuta rapeat pekonit talouspaperin päällä. Murustele pekonit salaattiin ja sekoita. 

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kinkku-parmesan skonssit ja yrttilevite



Olen leiponut kinkku-parmesan skonsseja ruokabloggaajien kesäpiknikin lisäksi aikaisemminkin ja tehnyt aiheesta jonkinlaisen postauksen, jossa oli vain linkki alkuperäiseen ohjeeseen (Sara la Fountain). Kirjoittelen siksi uuden postauksen, että ohje jää varmasti itsellekin muistiin ja voin palata siihen myöhemmin.

Tästä määrästä tuli noin 20 skonssia, muistelisin. Riippuu tietenkin skonssien koosta, mutta itse otin paloja pienellä/keskikokoisella muotilla, sillä ne sopivat paremmin ruokapiknikille kuin isot. Tein tähän vielä lisäksi yrittilevitettä skonssien väliin/päälle laitettavaksi, mutta nämä maistuu kyllä muilla täytteillä (kuten suosikillani tuorekurkulla) ja ihan ilman täytteitäkin.


Kinkku-parmesan skonssit

180 g voita
7,5 dl jauhoja
1,5 rkl leivinjauhetta
2 tl sokeria
1-1,5 tl suolaa
150 g kinkkua
70 g parmesaania raastettuna
puoli nippua ruohosipulia silputtuna
1,5 dl kermaa
1,5 dl maitoa
1 kananmuna

Ota voi huoneenlämpöön ja pilko pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää voikuutiot ja nypi taikina tasaiseksi muruksi. 

Paloittele kinkku pieniksi paloiksi. Sekoita kinkut, juusto ja ruohosipuli jauhoseokseen.

Lisää taikinaan kerma ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi ja mikäli se on tahmeaa, lisää vielä ripaus jauhoja.

Taputtele skonssitaikina tasaiseksi, n. 3cm paksuiseksi levyksi. Painele muotilla skonsseja ja nosta ne uunipellille. Voitele skonssit kananmunalla ja paista 170-asteisessa kiertoilmauunissa n. 20-25min.



Yrttilevite 

50 g voita
kourallinen yrttejä (esim. ruohosipulia, persiljaa, basilikaa)
ripaus suolaa
mustapippuria
1 prk maitorahkaa

Ota voi huoneenlämpöön. Silppua yrtit. Sekoita yrtit, voi ja pieni ripaus suolaa sekä mustapippuria. Sekoita voi-yrttiseokseen maitorahka. Halutessasi voit sekoittaa lisäksi raejuustoa. Anna tekeytyä jääkaapissa. 

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Jack Daniel's ribsit


Eilen uhosin tekeväni Jack Daniel's -kastikkeella siveltyjä ribsejä TGI Fridaysin tyyliin ja niin teinkin! Kastikkeen tekemiseen meni hetki jos toinenkin, mutta kastikkeesta tuli kieltämättä todella hyvää. Ohje on sovellus muutamasta satunnaisesti googlettelemalla löytyneestä reseptistä, joissa kommenttien mukaan oli kaikissa hyvää ja huonoa. Mielestäni kastike oli hyvin samantyylistä kuin TGIF:n kastike, mutta tietenkään se ei voi täsmälleen samalle maistua. 

Annoksessa oli lisukkeina samat kuin TGIF:n annoksessa: seasoned fries ja lime-inkivääri cole salw. Näiden ohjeet seuraa perässä!

Jack Daniel's kastike: Ota yksi kokonainen valkosipuli ja leikkaa siltä "lakki" pois, noin sentin verran, että kynsien sisus tulee hieman näkyviin. Laita valkosipuli uunivuokaan ja pirskottele sen päälle oliiviöljyä. Paista valkosipulia folion alla 200-asteessa noin 50min. Anna jäähtyä hieman.

Sekoita kattilassa 1,5dl vettä, 2dl ananasmehua, 1/2dl teriyaki-kastiketta, 2dl fariinisokeria ja 1rkl worcester-kastiketta. Kuumenna seosta ja kun se kiehuu, vähennä hieman lämpöä.

Purista valkosipulista paahtunutta sisusmössöä vähintään 1rkl verran ja lisää kastikkeeseen. Lisää vielä 1 sitruunan mehu, 1 kevätsipulin valkoinen osa pieneksi pilkottuna, 1rkl ananasmurskaa, 2rkl Jack Daniel'sia sekä ripaus cayennepippuria.

Keittele kastiketta kokoon noin tunnin ajan, kunnes se on vähentynyt noin puolella ja on paksuuntunut. Laita osa kastikkeesta erilliseen kulhoon ja tarjoile valmiiden ribsien dippinä.



Ribsit: Leikkaa ribsit haluamasi kokoisiksi paloiksi ja asettele uunivuokaan. Rouhaise molemmin puolin suolaa. Valele ribsit kastikkeella ja paista 180-asteisessa (tai vähemmässä) uunissa parisen tuntia. Käännä ribsejä noin puolen tunnin välein ja sivele lisää kastiketta.

Mikäli pinta ruskistuu liikaa, laita päälle folio. Halutessasi voit tehdä viimeisen silauksen grillaamalla ribsejä hetken molemmin puolin.