maanantai 9. heinäkuuta 2012

Berliinin kebap-taivas

Mitä Berliinistä tulee mieleen ensimmäisenä? Nähtävyydet? Aamupalat? Kebap? Odotan lomamatkoilta melkein kaikkein eniten ruokakokemuksia, joten minulle tulee eri paikoista helposti mieleen niiden suosikkiruuat. Berliinin tapauksessa siis kebap (kuten se kyseisessä kaupungissa kirjoitetaan, ilmeisesti turkkilaisella tavalla).

En kotona syö kebapia kovinkaan usein, tyypillisesti kerran vuodessa (kesällä). Syy on lähinnä se, että kun on kerran tai kaksi maistanut hyvää kebapia, ei Suomi-tyyliset versiot oikein kelpaa. Herkullista kebapia olen syönyt Turkin lisäksi Espanjassa. Ja nyt myöhemmin Berliinissä.

Lupasin ennen matkaa syöväni kebapia joka päivä. Kolmen päivän reissun aikana ehdinkin kokeilemaan kolmea eri kebapia. Tosin ne kaikki olivat Döner im Brot, mutta jokainen paikka tekee omanlaisensa version. Ja kastikkeilla on tietenkin suuri vaikutus makuun. Leipä oli usein ihanan rapeaa, mutta kerran myös pehmeää durumjauhoilla leivottua, rullamaista versiota.

Ensimmäinen döner nautittiin syvällä Itä-Berliinin uumenissa kämäisessä ostoskeskuksessa (olimme Itä-Berliinin ratikkakierroksella). Döner+juoma maksoi 3,5e ja näin ollen luulimme annoksen olevan todella pieni. No ei ollut, hintataso on vaan niin matala! Ensimmäinen döner maistui todella herkulliselle ja vahvisti vain päätöstä kokeilla döneriä joka päivä.Seuraavana päivänä menimme dönerin alkulähteille Kreuzbergiin. Sää oli ikävän sateinen, joten ravintolan etsimisessä kriteerinä oli sisätilat pöytineen ja tuoleineen ja metroaseman läheinen sijainti. Löysimmekin sopivan paikan ja tilasimme jälleen samat dönerit. Tässä versiossa leipä oli samanlainen rapea kuin ensimmäisessäkin, mutta liha maistui erilaiselle ja oli todennäköisesti lammasta. Hyvää! Hinta oli juoman kanssa noin 4e.Kolmas kebap syötiin Friedrichshainissa ja se oli durumrullaversio. Vaikka Berliinin joka kulma on täynnä kebap-paikkoja, oli Friedrichshainista hankalampi löytää kyseisen ruuan edustajaa. Sen sijaan muita ravintoloita (ja viehättäviä sellaisia) löytyi paljon. Pysyimme kuitenkin päätöksessämme syödä kebapia ja se kannatti, sillä tässä kolmannessa versiossa oli sen pehmeän leivän lisäksi myös todella hyvä chilikastike. Tämä oli miehen suosikkiversio, mutta minä en osaa laittaa näitä järjestykseen, sillä pidin kaikista, vaikka kaikki maistuivat erilaisille. Hinta oli samaa luokkaa eli halpa.
Nyt tekisi mieli käydä täällä Oulussa testaamassa, että eikö täältä tosiaan löydy mitään vastaavaa. Pari uutta paikkaa on ilmeisesti ilmestynyt katukuvaan viime aikoina, joten pitäisi varmaan antaa niille mahdollisuus... Kenelläkään kokemuksia, mistä saa Oulun parhaat kebapit? :)

4 kommenttia:

 1. En tiedä parhaista, mutta TOSIHYVÄÄ saa Tuirasta Hadiasta. Annokset ovat jättimäisiä, ainakin olivat viimeksi kun haimme (siitä on kyllä melkoisesti aikaa), ja liha ja kastikkeet hyviä. Harvoin meilläkin tulee kebapia syötyä, joten vähän huono olen arvioita esittämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Enpä ole koskaan kyseisessä paikassa käynytkään, joten pitää ehdottomasti testata sitten kun tässä tulee kebapin vuoro taas (nyt maistuu vähän aikaa ihan perus perunamuussit kun tulee reissusta takaisin). Pitäisi kyllä kokeilla eri kebap-paikkoja laajemmin ennen kuin menee laukomaan, ettei Oulusta (Suomesta) saa tarpeeksi hyvää :)

   Poista
 2. Mitä nämä kebabit pitivät sisällään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otimme aina samaa versiota eli kebapia leivällä. Leipä oli ihanan rapeaksi paistettu ja lihan lisäksi sisältä löytyi yleensä vihersalaattia, punakaalta, tomaattia ja sipulia. Niin ja tietenkin kastike valinnan mukaan :)

   Poista