torstai 19. tammikuuta 2012

Iskender kebab


Oulussa löytyy lähes jokaisesta korttelista vähintään yksi pizza+kebab -paikka ja varsinkin kesäisin kaduilla tuoksuu ihanasti ruualle, mikä tuo mieleen ulkomaat. Nyt, kun paistoin itse kebabia uunissa tuntitolkulla, tuoksui myös talvisessa lähiössä tavallisuudesta poikkeava, hieman makea tuoksu.

Kebab maistuu mielestäni parhaalta joko pitaleivän välissä, iskender kebabina tai kuten Turkissa (ja joskus Kuopion torilla valomerkin jälkeen) tuli monta kertaa syötyä, patongin välissä. 

Kebabia ei tule juuri koskaan tehtyä itse (eikä sitä kyllä tule syötyäkään kuin kerran kesässä). Tällä kertaa aloin kuitenkin väsäämään itse kebabia ihan lihan paistamisestä lähtien. Lihan ohje perustuu hyvin pitkälti tähän ohjeeseen.

Kubab: Ostin varrasta varten 500g karitsan+naudan jauhelihaa, jonka möyhensin massaksi käsin. Sekaan laitoin 1tl suolaa, 1tl sokeria, 1tl mustapippuria, vajaa 1tl jeeraa ja noin 1,5 rkl paprikamaustetta. Möyhensin vielä lisää ja tein taikinasta kebab-varrasta muistuttavan pötkylän, jonka kiedoin folioon.

Paistoin pötkylää 100 asteisessa uunissa 2,5 tuntia. Annoin lihan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Pötkylästä tuli ihmeen kiinteä ja siitä oli helppo vuolla siivuja, jotka lämmitin paistinpannulla. Maistui muuten tosi hyville!

Iskenderin jugurttikastikeosuuden tein valmiista kebab-kastike -pussista ja bulgarian jugurtista. Samoin pitaleivät olivat tällä kertaa valmiita, vaikka niiden leipominen ei ole kovin hankalaa.

Kastike: Kebabin kastike syntyi paseeratusta tomaatista (chili), kokiksesta, ketsupista, mustapippurista, suolasta, chilimausteesta ja valkosipulijauheesta.

Kasaa kebab aloittaen salaatista, sitten päälle sipulia ja tomaattia sekä jugurttikastiketta. Salatin päälle lihaa ja kebabkastiketta ja päälimmäiseksi pannulla rapeksi paistettuja pitaleivän palasia.


2 kommenttia:

  1. Ei miten ihmeessä sä jaksat tehä kebabia alusta loppuun asti itse?! Huh, mä en kyllä sais itsestäni niin isoa hommaa irti:0 Mut kylläpä näyttää herkulliselta ja kuulostaa aivan ihanalta! :)

    VastaaPoista
  2. No kun ei siinä periaatteessa tehdä muuta kuin sekoiteta jauheliha ja mausteet ja laitetaan uuniin :) Ja sitten seuraavana päivänä syödään. Tuli kyllä tosi hyvää!

    VastaaPoista