tiistai 10. tammikuuta 2012

Auralihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullat, ne suomalaisten entien ulkomailla kaipaamat sapuskat, joiden perässä mennään suomiravintolaan syömään jo päivänä numero kaksi? Anteeksi irvailuni, tämä oli melko ilkeä yleistys, ja sitä paitsi olenpa itsekin oikein jopa nähnyt vaivaa lihapullien eteen ulkomailla. Tosin en koskaan lomaillessa. Lomalla syödään jotain ihan muuta kuin kotona. Piste.

Ulkomailla asuessa lihapullat alkavat kuitenkin kutkuttaa jo muutaman kuukauden jälkeen. Espanjassa tein oikein 40min junamatkan, päästäkseni Málagasta Fuengirolaan suomalaiseen kauppaan ostamaan tölkkilihapullia ja jauheperunamuusia. Ja ne maistuivat niin hyville!

Eikä ne olleet yhtään pahempia Thaimaassakaan. Vaikka rakastan thaimaalaista ruokaa, niin muiden suomalaisten pakottamana lähdin hieman nyreissäni suomiravintolaan syömään lihapullia. Vain huomatakseni, että ne maistuivat taas niin hyville. Vaikkeivät olleet mitään laatupullia, sillä kyseinen ravintola halusi varmasti miellyttää paikallista suomimiesväestöä ja laatu kompensoitiin valtavalla annoksella.

Mies söi Italiassa erittäin herkullisia lihapullia tomaattikastikkeessa (siis italialaisia lihapullia, toim. huom) ja sen jälkeen olen itsekin innostunut kastikkeessa uivista lihapullista. Aikaisemmin olin vain paistanut lihapullat uunissa ja syönyt ilman mitään kastiketta. Hyviä nekin on, mutta ehkä lihapulliin kuuluu sittenkin kastike?Lihapullamassaan laitoin jauhelihan lisäksi: 2 munaa, puolikkaan punasipulin, kokonaisen yksikyntisen valkosipulin, suolaa, pippuria, valkopippuria, oreganoa ja erilaisia mausteseoksia, kuten pasta rossaa. Lihapullissa enemmän on enemmän enkä ole koskaan onnistunut maustamaan niitä liikaa.

Tomaattikastikkeeseen tulee paseerattua tomaattia, vettä, kermaa ja lihafondia. Kiehauta ainekset ja ala pyörittelemään lihapullia. Jokaisen pullan sisälle tulee pala aurajuustoa. Tipauttele lihapullat tomaattikastikkeeseen kypsymään.

Syödessä kannattaa keskittyä siihen, että näin hyviä lihapullia saa vain Suomesta (no ehkä Ruotsista, mutta sitä ei lasketa). Eli jos kaukokaipuu on tähän aikaan vuodesta noussut jopa ärsyttäviin sfääreihin, niin lihapullien avulla voi yrittää lievittää matkakuumetta ;)


4 kommenttia:

 1. Kokeilin tehä näitä lihapullia tänään ja tuli kyl aivan hurjan hyvää vaikka itse sanonkin! Meinasin tehä eka ihan tavallisia lihapullia, mut onneksi keksin tulla tänne sun blogille kattelee, että jos täällä sattuis olemaan joku vähän erikoisempi resepti lihapullille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva tehdä joskus jotain erilaisempia lihapullia, pitäiskin tehdä tässä joskus ja kokeilla jotain eri juustoa tällä kertaa. Ja tomaattikastike on tosi hyvää kans!

   Poista
 2. Se tomaattikastike oli aivan loistava!! Oisin voinu melkeempä syödä myös vaan sitä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen jälkeen ei voi enää syödä lihapullia ilman kastiketta, vaikka ennen tehtiin aina ilman (tai ainakin minä tein). Tomaattikastikkeet on muutenkin ihan parhaita :)

   Poista