sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Vinkkejä loppuvuoden juhliin

Vietimme viime joulun Hongkongissa ja Vietnamissa, joten perinteiset jouluruuat jäivät melko lailla väliin. Sen sijaan nautimme aaton aterian Turkish Airlinesin koneessa (sentään parhaasta päästä olevat lentokonesapuskat) ja joulupäivän illallisen satunnaisessa, paikallisessa kansankuppilassa Hongkongin Centralissa. Siitä syystä odotan tätä joulua kovasti, ja meillä pidättäydytäänkin todella perinteisissä vaihtoehdoissa, poislukien kaikki graavikalat ja muut ihanat, raskaana olevilta kielletyt jutut. No, ensi vuonna sitten!

Joulun ja uuden vuoden pyhiin sopii vaikka millainen ruoka, eikä niissä perinteissä kannata roikkua jos mieli tekee jotain muuta. Tässä muutamia ohjeita, jotka sopivat talvisiin joulupyhiin. Osa perinteisiä, osa jotain muuta.


Aloitetaan joulusta, ja heti kärkeen sieltä makeasta päästä. Pienet, kinuskiset puolukkapavlovat sopisivat makunsa ja värinsä puolesta jouluun erinomaisesti.





Vadelma-suklaakakku sopii mihin vuodenaikaan tahansa.



Itsenäisyyspäiväksi tekemiäni mustikkamocktaileja nähdään meillä myös joulupöydässä.



Perinteisistä joululeivonnaisista rahkavoitaikinaan tehdyt tortut ovat ihan ehdottomia! Olen jo leiponut tortut raakapakasteiksi ja aattona lisään vain hillon ja voitelun ja nakkaan uuniin.



Ja perinteistä puhuttaessa ensimmäisenä mieleeni tulee lohihyytelö, jota meillä nähdään joulupöydässä joka ikinen vuosi (paitsi nyt, nyyh). Superherkkua!



Blinit sopivat mielestäni tosi hyvin kaikkiin talviajan juhliin. Lohihyytelön lisäksi meillä on usein täytteinä sienisalaattia (joka on myös ehdoton joulupöydässä) sekä savuporotahnaa.

Jos perinteinen karjalanpaisti kyllästyttää, mutta tekee mieli lihaa, niin burgundin pata voisi olla sopiva vaihtoehto.


Siirrytäänkö jo uuden vuoden puolelle? Sushi on varmasti viime vuosina ollut aika tuttu juhlavieras monissakin pöydissä, mutta jos ei jaksa väkertää kymmenittäin pieniä paloja, voi aina tehdä värikkäät sushikulhot


Perinteisempää uuden vuoden linjaa (ainakin meillä) edustaa meksikolainen ruoka, vaikkapa helpot quesadillat nyhtökaurasta.


Ja mustapavuilla täytetty nacholautanen sopii ihan takuulla viikonloppujen lisäksi myös rentoihin juhliin.


Aasialaisista ruuista satay-vartaat ja nuudelisalaatti saattavat ihan hyvin olla meidän omassa uuden vuoden menussa.


Isommissa juhlissa voisi toimia hot dog -buffet.


Meillä on usein uutena vuotena jotain kakkua, ja pätkis-juustokakku lienee sellainen, että se maistuu kaikille.


Uuden vuoden aamuun olisi kiva herätä brunssin merkeissä (ehkäpä laitan brunssivinkkejä myöhemmin), mutta laiskuuden iskiessä huevos rancheros voisi toimia myös!

Mitä teillä syödään perinteisesti jouluna ja uutena vuotena? Entä meinasitko kokeilla tänä vuonna jotain uutta?

2 kommenttia:

  1. Herkkua on monenlaista, kaikki varmasti maistuvia. Noi satay-vartaat voisi todellakin olla kivaa uudenvuoden syötävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla tehty noita vartaita pitkään aikaan, ne on kyllä tosi hyviä ja niitä tuli syötyä häämatkalla Balilla. Siksikin voisi tehdä niitä taas jossain välissä tässä, kivoja muistoja :)

      Poista