perjantai 17. helmikuuta 2017

Hyggeä ruokaa

Kirja on blogin kautta saatu arvostelukappale.


Sain Readme.fi:ltä Meik Wikingin kirjoittaman Hygge - Hyvän elämän kirjan arvostelukappaleen keskelle pimeintä tammikuuta ja tartuin kirjaan oitis. Tanskalainen hygge ei liene kenellekään ihan uusi käsite, mutta itse huomasin kaipaavani hyggeilyä erityisesti viime syksynä. Jostain syystä se ilmeni aina ennen lomalle lähtöä, sillä olisin vain halunnut kyhjöttää kotona kynttilän valossa siemaillen punaviiniä ja tehden hyvää ruokaa, yhdessä miehen ja koiran kanssa. Pimeydellä taisi olla merkittävin vaikutus olotilaani.

Onnellisuustutkijana työskentelevä Meik Wiking valottaa kirjassa sekä hyggen sisintä olemusta että sen taustoja tanskalaisten keskuudessa. Itselleni päällimmäisenä jäi mieleen rauhoittavista ja lämmintä oloa luovista asioista nauttiminen. 

Olen selvästi luonnostaan hygge-ihminen, joka vetää villasukat jalkaan heti sisälle tultuaan ja käpertyy aina jossain vaiheessa iltaa sohvalle lämpimän huovan alle. Lapsuudenkodissani isä lämmitti talvella iltapäivisin takan ja kilpailimme aina lapinkoiramme kanssa lähimmästä sohvapaikasta. Takka oli luonnollisesti toivelistalla myös nykyistä kotiamme ostaessa. Ruoka liittyy hyggeen olennaisesti ja erityisen hyggeä ruokaa ovat kaikki sellaiset, jotka eivät ole liian fiinejä, vaan tuovat lämmintä oloa henkisesti ja/tai fyysisesti ilman stressaavaa työnsarkaa. Plussaa hyggeilyssä saa myös yhdessä tekemisestä. Niinpä esimerkiksi hillojen tekeminen kotona, yhdessä vaikka kavereiden kesken, on erityisen hyggeä. Samalla sekä tekemiseen että myöhemmin hillon nauttimiseen yhdistyy ihanan kesäinen muisto marjametsästä.

Itse muistan edelleen viime syksyn aurinkoiset illat, kun töiden jälkeen kävelimme koiran kanssa lähimetsään ja keräsimme aina pienen määrän puolukoita joko talven varalle tai välittömästi nautittavaksi, esimerkiksi minikokoisten palvovien päällä tai vispi- eli marjapuuronaMinulle aamupala on erityisen hyggeä, sillä teen sitä kahdesta syystä: hidas viikonloppuaamu yhdessä miehen kanssa pöydän ääressä istuen tai etätyöpäivä yksin kotona villasukat jalassa ja yöpuku päällä. Ja mikään ei ole niin hyggeä aamupalaa kuin pannukakut. Etäpäivien aamuna kaipaan taas kaikkein eniten pientä väripiristystä päivään, joten vaikkapa matcha-smoothie ja tuoreet hedelmät jugurtin kera voivat tuoda yllättävän paljon hyvää mieltä.


Kirjassa liharuuat nousivat hyggeasteikolla korkealle, ja kieltämättä itsekin poimisin esimerkiksi stroganoffin ja burgundin padan juuri tähän tunnelmaan sopiviksi talviruuiksi. Toisaalta uskon itse, että kasvisruokien asema hyggeilyssä tulee tulevina vuosina kasvamaan merkittävästi. Esimerkiksi vasta tekemäni munakoisovuoka sopii tähän teemaan loistavasti!
Kirjan mukaan tanskalaiset hyggeilevät usein kakun merkeissä. Hygge-ruokia miettiessäni mieleeni nousi heti mustikkapiirakka, johon monilla liittyy varmasti mukavia lapsuusmuistoja.Kaikista ajankohtaisin hygge-vinkki lienee laskiaispulla, jossa yhdistyvät hillo, kermavaahto, perinteinen pulla ja yleensä myös yhdessä nautiskelu, sillä pullia tulee aina kokonainen pellillinen (tai kaksi). 


Nyt pakkaan kamat ja toppatakit ja lähden mökille. Se jos mikä on hyggeä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti