keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Perinteinen kaalilaatikko



Kyllä huomaa, että nyt on vuoden pimein aika. Ja että emme tule viettämään joulua perinteisin suomalaisin menoin ja herkuin. Mieleni tekee nimittäin melkein vain ja ainoastaan lämpöä tuovia perinneruokia tai vähintäänkin kaikkea lapsuudesta tuttua (kuten lindströmin pihvejä, lihapullia ja kasvisgratiinia). Ehkäpä teen vielä lanttulaatikon ennen Aasian-joululomaa?

Kaalilaatikkoa tein ainakin ja se oli niin lohdullista syötävää kaiken pimeyden ja ankeuden keskellä. Lisäksi oli hauska muistella kesän puolukkaretkiä lähimetsään, kun illallla oli vielä yllättävän lämmintä ja aurinkoista. Sieltä se kesä taas joskus tulee vuorollaan, pakko uskoa!



Perinteinen kaalilaatikko


1 kg valkokaalia
vettä
2 tl suolaa
1 iso sipuli
voita paistamiseen
1 tl meiramia
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
mustapippuria
öljyä vuoan voiteluun
1 1/4 dl puuroriisiä
1,5 rkl siirappia
2 dl kermaa
voita laatikon päälle

Suikaloi kaali pieniksi paloiksi. Lisää kaalit kattilaan ja kaada vettä niin paljon, että kaalit melkein peittyvät. Lisää suola. Keitä kaalit hieman pehmeäksi (n. 15 min) ja kaada ylimääräinen neste pois (kaalien sekaan saa kuitenkin jäädä vähän nestettä, joten kovin tarkka ei kannata olla).

Silppua sipuli. Kuumenna pannulla voita ja lisää sipulit ja meirami. Kuullota hetki ja lisää jauheliha. Paista jauheliha ruskeaksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Voitele iso uunivuoka. Lisää jauheliha ja puuroriisi, sekoita. Lisää kaalit ja sekoita vielä. Kaada kerma laatikon päälle sekä valuta siirappia. Laita viimeiseksi laatikon päälle pieniä voinokareita.

Paista kaalilaatikkoa 175-asteisessa uunissa 1,5 h. Peitä laatikko foliolla sen jälkeen, kun pinta on saanut kauniin ruskean värin. 

2 kommenttia: