sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Lihaton lokakuu, miten meni eka viikko?

Vuosittaista lihatonta lokakuuta on vietetty nyt ensimmäinen kokonainen viikko. Kaksi edellistä vuotta jäi minulta kokonaan välistä, syystä tai toisesta, joten tänä vuonna halusin edes jossain määrin ryhdistäytyä. Tosin myönnettäköön heti alkuun, että a) olen syönyt lihaa ja b) tulen syyslomaviikolla elämään ihan "normaalisti". Tarkoituksenani ei olekaan viettää oikeasti täysin lihatonta kuukautta, vaan pohtia omia kulutustottumuksiani ja kokeilla jotain vaihtoehtoista.



Hauskaa tässä viikossa on se, että ruokapöydän toisella puolella istuva perheenjäsen ei ole kertaakaan maininnut, että niin olikos se nyt lihaton lokakuu alkanut. Tämä kertoo varmasti siitä, että meillä syödään muutenkin jo ihan huomaamatta usein kasvisruokaa. Ilman, että sitä siis mietitään, että nyt on kasvisruokaa. Arkisin lempiruokiamme ovat helposti valmistuvat tomaattipasta ja -keitto. Ja kun puhutaan lihattomasta ruuasta, ei vegaanisesta, niin syömme myös usein munakkaita (ilman lihaa).



Tällä viikolla helpointa on ollutkin kotona, sillä olemme syöneet lihaa vain muutaman leikkelesiivun merkeissä. Käytännössä sekin oli ihan turhaa, sillä pidän kaikkein eniten avokadosta ja tomaatista leivän päällä, pehmeä raejuusto sopii hyvin myös. Periaatteessa voisin itse luopua leikkeleistä kokonaan. Lisäksi syömme aika harvoin leipää.



Kodin ulkopuolella syödyt lounaat olivat hankalimpia, mutta mahdollisuuksia syödä lihattomasti oli kyllä annettu. Työpaikan ruokalassa oli onnekseni falafeleja, joten viikko lähti mainiosti käyntiin. Valitettavasti sushiannosta valittaessa päädyin enempää miettimättä kalaan ja äyriäisiin, vaikka kasvisvaihtoehtokin oli tarjolla. Samoin turkkilaisessa buffetissa sorruin ottamaan pienen määrän kanaa, vaikka lautanen täyttyikin vähintään 80% kasvisruuista. 



Kotona kokkailtiin alkuviikosta ruusukaalipastaa, joka on aina ihan superhyvää. Paistoin ruusukaalit ohjeen vastaisesti lohkottuna pannulla (keitin ensin hieman) ja käytin homejuustoa vain vähän (koska sitä oli pieni jämäpala). Jääkaapin jämiä käytettiin myös nopeissa juurespihveissä. Niitä pitää tehdä uudemmankin kerran ja tällä kertaa kirjata jotain ylös, olivat niin hyviä mustapippurilla maustettujen lohkoperunoiden kera.

Pääsin tällä viikolla kokeilemaan ensimmäistä kertaa Härkistä ja päätin lisätä sitä tomaattikastikkeeseen. Kokemus oli todella positiivinen ja tuote tulee jäämään vakiokäyttöömme ehdottomasti. Mitä kaikkea te olette tehneet Härkiksestä? Voiko siitä tehdä esim. pihvejä tms.?



Viikonloppuisin panostamme sekä aamupalaan että päivälliseen, eikä siitä poikettu mitenkään. Aamupala on helppo tehdä lihattomana, mutta kananmunat kuuluvat tyypillisesti viikonloppuihimme. Avokadoleipä uppomunalla on aika vakio, samoin pannukakut mustikoilla, tai tällä hetkellä myös omenahillolla. Lihaa ei kyllä kaipaa missään kohti. 

Päivällisen idea lähti taas kerran kaappeja tutkimalla, sillä huomasin, että minulla on kolme avattua kikhernepussia. Liottelin herneitä yön yli ja keitin seuraavana päivänä, ja lopulta tein ison kasan ihania falafeleja. Lisukkeena oli maustettua riisiä, punakaalisalaattia, vuohenjuustoa ja valkosipulista jugurttitahnaa. Voi että oli hyvä kokonaisuus! Onneksi näitä riittää syödä vielä myöhemminkin.



Mitähän ensi viikolla keksisi? Haaveilen ainakin bataatista. Ja ruusukaaleista. Ja jääkaappi näyttää siltä, että rasia valmiita tapas-tomaatteja on saavuttanut eräpäivänsä jo tällä viikolla, eli ne saattavat päätyä (taas) tomaattipastaan. Saiskohan jo tällä viikolla nyhtökauraa ilman erikoistemppuja? 

2 kommenttia:

  1. Hieno juttu ja kiva blogi! Lihansyöntiä olen itsekin vähentänyt huomattavasti viime vuosina. Sitä piti sanomani, että soijarouhe, härkis ja nyhtökaura ovat kyllä hienoja tuotteita, muttei lautaselta ole pakko aina löytää lihankorvikkeita. Erilaiset kasvispihvit/-pullat, tempe, tofu, kasvikset yleensä auttavat jo itsessään rakentamaan hyviä ja monipuolisia aterioita. Ja sitten on koko ihana currymaailma. Esimerkiksi kukkakaalicurry on ehdpotonta herkkuani ja miksei myös palak paner. Käy vilkaisemassa blogiani, sieltä saat lisävinkkejä. Esim. syyspäivän kasvispata on maistuvaa ja sitä kannattaa tehdä parille päivälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Polkkapossu! Ihan totta, että lihankorvikkeet eivät ole ollenkaan välttämättömiä, toki tuovat ruokaan täyttävyyttä. Kukkakaalicurry on ihan mielettömän hyvää ja intialaisesta keittiöstä löytyy paljon herkullisia kasvisruokia. Paneer-juusto sisältävistä ruuista oma lempparini on shahi :)

      Poista