perjantai 13. toukokuuta 2016

Italialaisen ruuan ikäväAina kun kesä lähenee, tulee minulle mieleen ihanat kesälomareissumme Italiaan. Olemme vierailleet siellä kolmesti (Sisiliassa, Roomassa sekä automatkalla Pohjois-Italiassa) ja tulemme varmasti tekemään vielä useamman reissun sille suunnalle. Tosin tänä kesänä suuntaamme muualle (mutta ei kuitenkaan Jenkkeihin tällä kertaa), joten Italia saa vielä odottaa.

Italian lomilla pääosaa näyttelee tunnelman ja maisemien lisäksi ruoka. Emme syö koskaan hienoissa tai kalliissa ravintoloissa ja kaikkein mieluiten istumme kadulle pystytetyssä pöydässä. Bellagiossa otimme jopa sen riskin, että ukkonen ja sade yllättävät meidät kesken ruokailun, kuten tarjoilija ennusti, mutta se oli ainoa keino saada pöytä ravintolasta, johonka olimme tykästyneet listoja tutkimalla.Lopulta ensimmäiset pisarat tippuivat nenälle viimeisten pastahaarukallisten kohdalla ja me maksoimme nopeasti laskun ja juoksimme autollemme, joka oli kylläkin reilun kilometrin päässä. Kastuimme aivan läpimäräksi rankkasateessa eikä pienen Fiatimme laseista meinannut nähdä läpi, kun lähdimme ajamaan kohti ylärinteellä olevaa majataloamme. Aamupalalla meitä jo hieman nauratti, vaikka ainoat pitkät paitamme ja housumme olivat edelleen likomärät. Lopulta vaatteet kuivatettiin auton lämmityslaitteen avulla, ajellen ympäri Como-järveä.


Mutta se ruoka. Syömme siis aina edullisesti ja lemppareita ovat usein hyvin yksinkertaiset pizzat ja pastat. Ja jos totta puhutaan, niin valitsen yleensä enemmän kuin yhden kerran tomaattipastaa ja margherita pizzan. Koska ne toimii yleensä aina. Olemme muuten kerran syöneet paikassa, jonka hintataso oli selvästi korkeampi kuin yleensä (söimme siellä tilannesyistä), ja se on kyllä huonoin ateria minkä olen Italiassa syönyt. Ei siis kannata yhtään vältellä edullisia ruokapaikkoja.


Ja vielä yksi vinkki: aperitivo. Kerran sattui myös niin Reggio Emiliassa, että etsimme nälkäisinä auki olevaa ruokapaikkaa - kello viisi iltapäivällä. Eli ihan liian aikaisin. Kaikki paikat olivat kiinni, nälkä kurni ja jotain oli keksittävä. Menimme satunnaiseen baariin ja tilasimme lasit proseccoa (3e per lasi). Olimme aivan unohtaneet, että aperitivi-aikaan juoman mukana tulee jotain pientä syötävää, tässä tapauksessa iso lautanen sipuli-focacciaa. Ahmimme koko lautasellisen.


Jälkiruokapuolelta parasta on tietenkin jäätelö (ja tiramisu!). Sanoin joskus, etten syö enää jäätelöä muualla kuin Italiassa. Se on hieman liioittelua, mutta kertoo jotain siitä, miten voi ihastua jäätelöön. Kesäkuumalla gelato onkin ihan pakollinen juttu, muuten olo tuntuu suorastaan sulaneelle, ainakin heinäkuisessa Roomassa (välttäkää).


Mites te muut, oletteko yhtä ihastuneita Italiaan?

9 kommenttia:

 1. Italia on kyllä yksi suurimmista ruokasuosikkimaistani ja nimenomaan ne yksinkertaiset ruoat. Se on vähän välimuoto Ranskan ja Espanjan välillä, ei niin piperrystä kuin ranskalainen ruoka (voi olla sekin tietty rustiikkia) tai niin rentoa kuin espanjalainen :D Nyt meillä on taas Italia-viikot menossa, tänään vuorossa valkoista pizzaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, yksi ehdottomista suosikeista :) Pitäisiköhän minunkin alkaa pitämään Italia-viikkoja, kuulostaa herkulliselle. Ja pizza näytti mielettömän hyvälle, näin sen Instassa!

   Poista
  2. Niin ja hyvä huomio tuo Ranskan ja Espanjan ruuan välimaasto, juuri noinhan se taitaa mennä!

   Poista
  3. Kävin Espanjanreissuni loppuun muutaman päivän Portugalissa juuri ja ihastuin sen ruokaan myös, se oli myös hyvin yksinkertaista ja maistuvaa, eikä kyllä ollut piiperrystä. Ennen kaikkea maistuvaa.

   Italiaviikot ovat näin keväisin ehkä se suosikein näistä kolmesta vuotuisesta haasteestani, helpoin toteuttaa. :)

   Poista
  4. Portugalilainen ruoka onkin mulle aika tuntematonta, kun en ole siellä koskaan käynyt, haaveissa kyllä on! Pitääkin käydä katsomassa, mitä kaikkea olet Italia-teemalla tehnyt :)

   Poista
 2. Kylläkylläkyllä! Italia ja italialainen ruoka viehättävät kovasti. Elämäni parasta pizzaa olen saanut Sisiliassa, ja jäätelö... uuh ja aah, aina hyvää Italiassa! Vähintään yksi päivässä menee kevyesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pizza on kyllä mielettömän hyvää, harvoin on tarvinnut pettyä (jos koskaan). Ja aidon italialaisen pizzan myötä olen huomannut, että minimaaliset täytteet tekevät parhaimman pizzan, pelkkä tomaatti ja juusto on todella herkullista!

   Poista
 3. Ihana postaus ja veden kielelle saavat kuvat. :)
  Italia ja italialainen ruoka ovat todellakin vieneet mennessään, meillä kotona ja siten mulla blogissa (http://pizziamo1.blogspot.fi/) ei oikeastaan muuta tehdäkään kuin italialaista. :)
  Ja tosiaan tuo jäätelö...Mulla kanssa käynyt niin, ettei Italiassa vietettyjen vuosien jälkeen jätski muualla oikein enää ole maistunut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, pitääkin heti käydä tsekkaamassa sun blogi! Ja ymmärrän kyllä, että kun on noinkin pitkän ajan herkutellut gelatolla, ei voi enää vaihtaa muuhun :)

   Poista