perjantai 29. huhtikuuta 2016

Vaniljaiset rahkamunkitOlen munkkien leipomisessa aika noviisi, mutta yhden munkki- ja muutaman donitsikokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että seuraavat käytännön vinkit kannattaa laittaa korvan taakse:

- Munkkien tulee olla joko tosi pieniä, tai sitten niiden keskellä pitää olla reikä (=munkkirinkiä), muuten ne jäävät raa'aksi keskeltä.
- Paras paistorasva on kookosrasva.
- Rasvan pitää olla tarpeeksi kuumaa (180-asteista), tai muuten taikina imee rasvaa ja munkeista tulee ihan kamalan makuisia.
- Rasvan kuumuutta kannattaa tarkkailla koko ajan.
- Kattilan kansi (ja mielellään sammutuspeitto) tulee olla käden ulottuvilla siltä varalta, että rasva kuumenee liikaa ja syttyy palamaan.
- Liesituuletin ei saa olla päällä, tai se voi vetäistä palon sattuessa liekit sisäänsä.

Sain vappupostaukseeni vinkin vanilja(jugurtti)munkeista ja ne alkoivat kiinnostaa minua heti. Toisaalta en ollut koskaan tehnyt perinteisiä rahkamunkkeja ja halusin kokeilla molempia, joten lopputulos oli vaniljaiset rahkamunkit. Superhyviä! Tosin yhden paistoerän onnistuin sössimään, kun induktioliesi ei ole vielä niin tuttu, että osaisin sopivasti säätää. 


Vaniljaiset rahkamunkit


Lämmitä 200g vaniljarahkaa mikrossa 30 sekuntia. Sekoita joukkoon 25g hiivaa. Lisää taikinaan 1dl sokeria, 1tl vaniljasokeria, 3/4tl suolaa, 1 kananmuna ja 50g sulatettua voita. Alusta lopuksi vehnäjauhot, noin 5dl yhteensä. Kohota kelmun alla kaksi tuntia.

Leivo taikinasta (vähintään) 20 pikkupullaa. Nosta kohoamaan puoleksi tunniksi. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa 1kg kookosrasvaa 180-asteiseksi. Kypsennä munkit molemmin puolin, noin muutaman minuutin per puoli. 

Nosta munkit reikäkauhan avulla valuttumaan talouspaperin päälle ja pyörittele sokerissa, kun munkit ovat vielä kuumia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti