sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Poimintoja Thaimaan katukeittiöistä

Olen aina sanonut, että voisin matkustaa Thaimaahan pelkästään syödäkseni. Tietäisin heti lukuisia ruokia, joilla haluaisin herkutella, eikä uudet kokeilutkaan olisi pahasta. Kaikkein parhaimmalta ruoka maistuu katukeittiöissä, ja niitä onkin Bangkokissa runsaasti tarjolla. Lasken katukeittiöihin myös ne, joilla on jonkinlainen avoin sisätila, sillä ruoka valmistetaan kuitenkin siinä tutussa kärryssä, ei missään takakeittiössä.

Tavoitteenamme oli syödä mahdollisimman useasti, joten jaoimme kaikki annokset, ettemme vetäisisi kerralla loppupäivän kestävää ähkyä. Onneksi annoskoot ovat muutenkin usein suht maltillisia, sillä tarkoituksena on tilata ainakin muutamia muiden kanssa jaettavia ruokia. Näin ainakin opin aikoinaan thaimaalaisilta työkavereiltani. He osasivat muuten valita aina ne tulisimmat ruuat!


Pad Thai ja Khao Pad 


Thaimaalaisittain paistetut nuudelit ja paistettu riisi on ehkä helpoin tapa aloittaa thaimaalaisen ruuan parissa. Muistelen syöneeni parhaimman pad thai -annokseni vuosia sitten Khaosanilla, mutta kyllä tämä hotellimme lähistöltä löytynyt versiokin oli hyvä. Paistettu riisi oli sitä vastoin erinomainen, sillä osa maustaa sitä hieman enemmän kuin toiset. Voisin syödä paistettua riisiä lähes joka aterialla.


Crispy Pork


Rapeaksi paistettu possu makeahkolla kastikkeella on myös helppo ja herkullinen ruoka, sillä se ei ole yhtään tulinen. Mukana tuli myös kippo pippurista lientä, mikä sopii aina riisiruokien kylkeen. Janoa sammutimme vain hieman liian makeilla jääteillä.Hainanese Chicken Rise


Nyt tulee kehiin kolmas miedosti maustettu ruoka, vaikka tulisuutta saakin itse lisäämällä chilikastiketta kupista. Hainanilainen kana ja riisi on todella simppeli ruoka, mutta kana on usein uskomattoman pehmeää, riisi maukasta ja liemi sekä chilikastikkeet täydentävät kokemusta. Hyvä lounas.


Nuudelikeitot


Keittoja myydään ihan joka kulmalla ja nuudelikeitto valinnaisilla pallukoilla (kalaa, possua, kanaa) toimii aina. Peruskeitto on usein miedohko ja mausteita lisätään oman maun mukaan.


Som Tam


Vihreä papaijasalaatti on yksi lempisalaateistani. Autenttisena versiona se on usein melko tulinen, mutta turisteille tuodaan helposti omaan makuuni vähän liiankin mietoa. Som tam on kuitenkin todella maukasta!


Massaman Curry 


Erilaiset mausteiset kastikkeet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ja yksi suosituimmista on massaman curry, joka sisältää valinnaisen lihan lisäksi mm. perunaa. Ruoka ei ole kovin tulista, vaikka onkin mausteista.


Tofua tai katkarapuja uppopaistettuna


Thaimaassa tykätään uppopaistamisesta ja alkuruokana saattaa useinkin olla tarjolla vaikkapa kevätrullia, friteerattua tofua tai uppopaistettuja katkarapuja, joita dippaillaan sweetchilikastikkeeseen. Maistuu erityisesti kylmän oluen kera!


Tom Yum


Kokeilkaapa yhdistelmää kuuma Bangkokin yö ja pienellä liekillä varustettu kattilallinen tulista tom yum -keittoa. Voin luvata, että tulee hiki. Mutta hitsi, että on hyvää! Lempikeittoni, edelleen!Khanom Buang


Thaimaalaisia lettuja paistellaan lähes joka kadunkulmassa ja niiden makun on hauskan marenkinen. Kannattaa kokeilla!Sticky Rice with Mango


Kookoskermaista tahmeaa riisiä ja ihanaa, tuoretta makeaa mangoa on mielettömän hyvä yhdistelmä. Tällä reissulla maistoin perinteisen annoksen lisäksi sundae-versiota. Se oli hieman hassu, sillä en ihan heti yhdistäisi riisiä ja jäätelöä.2 kommenttia: