keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Perjantai-ilta ja Suupaloja

Kirja saatu blogin kautta




Viime perjantaina uudessa kodissamme kilisteltiin maljoja ensimmäistä kertaa ja tokihan sellaiseen tilaisuuteen kuuluu jotain pientä syötävää. Ystäväni Kokit ja Potit -blogin Hannele Hyvärinen julkaisi keväällä juuri tähän tilanteeseen sopivan kirjan Suupaloja! Pikkuruokia ja naposteltavaa maailmalta ja sain vihdoin muutto- ja remontointipuuhien jälkeen kaivaa sen esille tosimielessä. Nyt ei enää ihasteltaisi herkullisia ohjeita vaan valittaisiin joku kirjan ruokakulttuureista ja sen mukaisista pikkusyötävistä. Kirjan kauniit kuvat on kuvannut Johanna Myllymäki.

Sormin syötävät pikkuruuat eli suupalat ovat mielestäni ehkä maailman parasta syötävää, ja miten ihanaa, että niitä on koko kirjallinen! Pikkusyötävät sopivat moneen tilaisuuteen ja niitä voi tehdä kerralla ainakin muutamaa eri lajia tai valita vain yhden, joka kruunaa koko tarjoilun. Minä päädyin lopulta Skandinaviaan ja rapeisiin skagenkuppeihin, sillä ne sopivat niin hyvin myös lähestyvään vappuun.

Kirjasta tuli heti merkattua useampikin resepti ja kokeiluun menevät mitä pikimmin myös esimerkiksi munakoisonyytit (munakoisoa, tomaattia, pinjansiemeniä ja za'ataria), rapukakku bahn mi sekä suolaiset churrot salmorejo-kastikkeella. Ruokien makumaailmoja tutkiessa huomasin, että olemme vuosien varrella koemaistaneet varmasti useammankin kirjan resepteistä eri blogimiiteissä ja kaikki ovat olleet niin hyviä, että muistan niitä etäisesti edelleen. 

Skagenkuppien lisäksi keväiseen juhlapöytäämme valmistui parsa-vuohenjuustosalaatti sekä marjaisa vohvelikakku, joihin palaan vielä myöhemmin. Allergian takia vaihdoin katkaravut jokiravunpyrstöihin, jotka ovat allekirjoittaneen mielestä vieläkin parempia kuin katkikset. Lopputulos olikin mitä mainioin, olisin voinut syödä näitä sata.



Rapeat skagenkupit


Aloita sulattamalla 180g kuorittuja katkarapuja (tai ravunpyrstöjä) ja puristamalla niistä nesteen pois. Kuori ja hienonna puolikas pieni punasipuli. Sekoita ravut, punasipuli, 120g smetanaa, 1rkl sitruunamehua, 1tl wasabitahnaa ja ja 1dl tuoretta tilliä silputtuna. Mausta suolalla ja valko- tai mustapippurilla. Minä laitoin tässä vaiheessa täytteen jääkaappiin odottamaan vieraiden saapumista.

Valmista leipäkupit. Poista 8 paahtoleivän palasesta kuoret. Voitele leivät ohuelti voilla ja paina ne varovasti muffinipellin koloihin. Paista 200-asteisessa uunissa 5-7min. Nosta pelti jäähtymään ja irrota leipäkupit varovaisesti. Täytä kupit juuri ennen tarjoilua. 

6 kommenttia:

  1. Onnea uuteen kotiin! Ja tuo kirja on kyllä ihana. <3 Eipä ole vaikea arvata, mistä kaivan reseptit tämän vuoden vappupiknikille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Ihana päästä kokkailemaan uudessa keittiössä :) Ja Suupaloja sopii kyllä mainiosti piknikeväiden suunnitteluun! Toivotaan hyvää säätä :)

      Poista
  2. Näyttää hyvältä! Olen kuullut muitakin kehuja tästä kirjata, pitää ehkä hankkia se käsiinsä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa on kyllä kattava kokoelma kaikkea herkullista, suosittelen :)

      Poista
  3. Mihin ihmeeseen minun kommentti on hävinnyt? Oi ja ei!

    Yritin siis kommentoida jo aikaa sitten, että KIITOS, Heidi, ihanista sanoistasi.

    Hihii, hauskaa, että bongasit tuttuja makuja yhteisistä kemuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh no, olisiko voinut mennä jostain syystä roskapostin puolelle... Mutta siis kiitos itsellesi ihanasta kirjasta, oli kyllä hauska bongailla tuttuja elementtejä! Ja suupalateemalla on hyvä vetää koko kesä läpi ;) Ja sitten jatkaa sujuvasti syksykin!

      Poista