keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Kokeilu: uppomunat ja avokadoleipäUppomuna on oikea aamupalan tai brunssin kruunu, mutta täytyy tunnustaa, että kokeilin sen tekemistä itse vasta nyt. Ja varmuuden vuoksi testasin vielä kaksi eri tapaa: perinteisen kiertävässä vedessä kypsennetyn ja kelmuniksin avulla tehdyn. Lopputulos: kumpikaan ei onnistunut ihan täysin, mutta molemmista tuli hyviä, joskaan ei kovin kauniita. Mutta tärkeintähän on, että maistuu?

Avokadotoast on ollut jonkinlainen hittiruoka viime aikoina. Ja miksipä ei, onhan se todella hyvää ja yksinkertaista. Paahdetaan vain leipää ja laitetaan päälle avokadoa, siivuina tai muussattuna. Ripaus suolaa, ehkä vähän chiliä. Uppomunien päälle lisäsin myös mustapippuria.Uppomunat, perinteinen tapa


Perinteisissä uppomunissa otetaan iso kattila, lisätään sinne 2l vettä ja odotetaan, kunnes vesi on lähes kiehuvaa. Veteen lisätään 1dl väkiviinietikkaa. Kananmunat rikotaan jokainen omaan lasiin. Kuumaan veteen (siis siihen lähes kiehuvaan) tehdään kauhalla voimakas pyörre ja munat (korkeintaan kaksi kerrallaan) kipataan pyörteeseen kypsymään noin neljäksi minuutiksi. Munat noukitaan reikäkauhan avulla.

Miten meni itsellä: väkiviinietikkaa ei löytynyt, joten hätäpäissäni lisäsin riisiviinietikkapullon pohjat. Tein vain yhden munan kerrallaan ja ensimmäistä kypsensin liian pitkään. Munista tuli hieman riekaleisia, mutta lopulta ihan ok näköisiä.


Uppomunat, kelmukikka


Riekaleisten munien välttämiseksi on kehitetty myös kelmukikka. Siinä laitetaan iso pala kelmua kupin päälle ja osittain sisälle ja kananmuna rikotaan kelmukuppiin. Kelmu kierretään kiinni ja suljetaan toisesta kelmupalasta pyöritetyllä narulla. Kattilan ei tarvitse olla välttämättä kovin iso (pieni on helpompi) ja munat ripustetaan kypsymään kevyesti kiehuvaan veteen niin, että ne eivät ole kokonaan veden alla. Kypsennysaika on sama neljä minuuttia. 

Miten meni itsellä: tämä vaikutti helpolta ja takuuvarmalta, mutta lopulta omat munani eivät kypsyneet päältä juuri ollenkaan, joten laskin ne alemmaksi viimeisen minuutin ajan. Lopputulos ei muistuttanut uppomunaa juurikaan, mutta molempien munien keltuainen oli suorastaan täydellisen valuva. 

En tiedä kumpi oli parempi, mutta sen tiedän, että mulla riittää tässä vielä harjoiteltavaa. Onneksi uppomunat on todella hyviä!

6 kommenttia:

 1. Aivan ihanan näköiset leivät! Näin lounasajan kynnyksellä tulee mieleen, että sopisivat hyvin myös kevyeksi lounaaksi... Mutta se vaatisi kaupassa käyntiä, sillä avokadoa ei ole. Ja olen vielä pyjama päällä :) Oi loma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Koti Harmi! Itse asiassa taisivat olla minulla molemmilla kerroilla lounaana, helppo tehdä vain yhdelle :) Ihanaa loman jatkoa! Pyjamaa ei kannata vaihtaa päivävaatteisiin koko aikana, ellei sitten hakeakseen ruokaa ;)

   Poista
 2. Kiitti, sainpa taas hyvän vinkin pääsiäisen alkupaloiksi! Kiitti Heidi, kokoat mukavasti tämän hetken herkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Hyvä idea, näistä voisikin tehdä puolet pienempiä ja tarjota myös alkupalana. Ehkä kolmannella kerralla osaisin jo tehdä kauniimpia yksilöitä :D

   Poista
 3. Nam, kun näyttää hyvältä! Itse intaannuin heittämään sandwichmäisen avokadoleipäni vohvelirautojen väliin ja ai, että lopputulos vei kielen mennessään.

  Vaikken yleensä keittiössä pelkää, uppomunia en ole rohjennut lähteä kokeilemaan. Kai sitä vain pitäisi uskaltaa - näyttää ainakin olevan loistopari avokadolle ihan vaikka ilman leipääkin. ;]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, paahdettu avokadoleipä! Olenkin miettinyt vohveliraudan kaivamista kaapeista ja voileipien grillaamista :) Uppomuniakin kannattaa kokeilla, ainakin jos lopputuloksella ei ole niin väliä, kunhan syötyä saa. Ja sehän on yleensä tärkeintä :)

   Poista