sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ihana Istanbul!



Olen aina halunnut matkustaa Istanbuliin ja onnekseni minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä sinne työmatkalle. Viiden päivän reissu on tietenkin vain pintaraapaisu niin suureen kaupunkiin, varsinkin, kun on kyseessä työmatka, mutta syödähän sitä pitää töissäkin ja konferenssipaikkamme syötti meitä oikein hyvin. Vapaa-ajalla ehdimme istuskella ulkona teetä juoden ja baklavaa syöden sekä kokeilemaan muutamakin eri kebab-annos ja meze-lautanen.



Yksi reissun kohokohtia oli hotellimme aamupala. Tarjolla oli runsas juustotiski, erilaisia oliiveja ja tuoreita kasviksia sekä hedelmiä, hunajaa suoraan kennosta valutettuna ja jugurttia karhunvatukoilla, halvaa ja muita turkkilaisia herkkuja sekä valikoima varsin ihania leipomotuotteita. Jopa vesi oli maustettu omenalla ja tuoreella mintulla. Ei olisi voinut olla parempaa päivän aloitusta!



Kebab-kokeiluissamme ensimmäiset versiot eivät olleet niitä suomalaiselle tyypillisimpiä, mutta huomasimme kyllä myöhemmin, että näitä myytiin kaikkialla. Toinen oli durum-lättyyn kääritty, kastikkeella valeltu ja toinen munakoison väliköissä tarjoiltu. Juomaksi valikoitui limonata, turkkilainen lemonade, joka pääsee kokeiluun kotikeittiössäkin heti ensi kesänä.



Toiseksi kebabiksi valitsimme perinteisen iskenderin, joka osoittautui molempien suosikiksi. En ole ihan varma miten iskender tehdään Suomessa (muistan kyllä syöneeni todella hyvän iskenderin Hagia Sofiassa), mutta ainakin tässä leipäpalat olivat kastikkeen seassa pehmenemässä. Yleensä en pidä pehmenneestä leivästä, mutta tähän ne sopi hyvin, eikä leipä ollut kuitenkaan liian vettynyt.



Halusimme tietenkin kokeilla myös perinteisiä mezejä ja tilasimme niitä aina ison lautasellisen jaettavaksi. Lautasilla oli usein ezmeä, hummusta, jugurttikastiketta, marinoitua munakoisoa, viininlehtikääryleitä ja salaatteja. Munakoisoa tuli syötyä muutenkin useampaan otteeseen ja pyörtynyt imaami maistui erityisesti.



Konferenssissa söimme seisovasta pöydästä ja valikoimaa oli paljon. Meinasin ihan seota jälkkäripöydässä, mutta hillitsin itseni ja otin vain muutamaa sorttia. Kuvia en kehdannut ottaa kuin yhden, mutta tuo hyytelö oli kyllä lempparini.



Turkissa tunnetusti ymmärretään makeiden herkkujen päälle ja vastaan tuli toinen toistaan koreampia turkish delight -puoteja. Lisäksi näin ruokabloggaajan näkökulmasta olisin halunnut hamstrata pussikaupalla basaareissa myytäviä värikkäitä kuivattuja hedelmiä ja muita houkuttelevia juttuja. Astioista nyt puhumattakaan. Myös mehukojut ilahduttivat monessa kadunkulmassa!



Viimeisenä iltana suuntasimme Galata-sillan kupeessa sijaitsevalle pienelle ruokatorille ja söimme perinteiset kalaleivät. Leivät olivat todella simppelit, eikä vaalean leivän ja paistetun kalan lisäksi välissä ollut kuin hieman salaattia ja sipulia. Jopa kuvassa ollut tomaatti puuttui. Pöydissä oli sitruunamehua ja suolaa, mutta silti leipä olisi mielestäni kaivannut vielä jotain. Ruokapaikat olivat kyllä täynnä paikallista tunnelmaa mataline pöytineen ja penkkeineen. Ja tulipahan testattua todellista paikallista pikaruokaa. Samalla torilla ostimme myös jälkiruuaksi kupillisen minimunkkeja, jotka olivat yltä päältä sokeriliemessä. Huh, mikä kokemus!



Lopuksi voisin vielä hieman kehua Turkish Airlinesin ruokaa. En yleensä varsinaisesti syö lentokoneessa tarjottavaa lämmintä ruokaa, sillä se saa yleensä vatsani kääntymään ympäri jo pelkällä hajullaan. Tällä kertaa tuli poikkeus ja kana kikherneillä ja riisillä oli yllättävän syötävää. Samoin kuin jälkiruoka. Marinoidut munakoisot suorastaan ahmin. Ruokajuomaksi tilasin lemonadea ja paluulennolla tuorepuristettua appelsiinimehua. Taidan tästä lähtien lentää turkkilaisella, jos vaan mahdollista.

Ja Istanbuliin, sinne on pakko päästä joskus omallakin lomalla. Sitten en tee mitään muuta kuin syön!



4 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja. Ottomaanit hallitsivat pitkään tätä minun asuinaluettani,joten tuo turkkilainen ruokakulttuuri on vaikuttanut myös täällä plus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilainen ruoka on kyllä hyvää, harvoin on mitään pettymyksiä tullut :)

      Poista
  2. Ihana Istanbul!
    Minäkin olin siellä aikoinaan työmatkalla, menen varmasti uudelleen lomailemaan. Voisin elää niillä mezeillä.

    Turkish Airlines on kyllä sekä palvelultaan että ruoaltaan ihan huippuluokkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin! Ja munakoiso oli monessa paikkaa niin herkkua, että sitäkin alan harrastaa tästä lähtien hieman monipuolisemmin :)

      Palvelu oli kyllä myös todella hyvää, mukava yllätys!

      Poista