maanantai 28. joulukuuta 2015

Vinkkejä uudeksi vuodeksi

Uusi vuosi on useimmilla erityinen hetki, vietettiinpä se sitten riehakkaissa juhlissa, rauhallisesti kotona kahdestaan tai perheen kesken raketteja ampuen. Meillä vuosi vaihtuu hyvää ruokaa syöden, samppanjapullo poksauttaen ja koira kainalossa telkkaria katsoen. Joskus on vietetty isompiakin juhlia ja menu-kokonaisuuden suunnittelu on aloitettu jo hyvissä ajoin ennen vuoden viimeisiä hetkiä. Bileiden suunnittelu on aina hauskaa, joten tässä muutamia vinkkejä erilaisiin tilaisuuksiin:



Isoissa juhlissa kannattaa olla buffetpöytä, jossa on tarjolla jokaiselle jotakin. Käytännössä tämä tarkoittaa helppoja ja perinteisiä naposteltavia, mutta myös jotain yllättävää ja erilaista. Kaikista paras vinkki buffaan on tehdä kaikista mahdollisimman pieniä suupaloja, jotta halutessaan kaikki jaksavat maistaa kaikkea. Miniversioita voi tehdä niin kuppi- kuin juustokakuista tai hampurilaisista. Aasialaisittain maustetut lihapullat ovat myös hauskaa naposteltavaa.



Ruokaisat salaaatit pelastavat nälkäiset ja sipsit, vihannekset ja dipit maistuvat yleensä kaikille. Jos tarvitset suuren määrän jääpaloja (esim. juomien viileänä pitämiseksi), kannattaa niitä kysyä pikaruokaloista; itse ostimme muutamalla eurolla pari isoa muovikassillista jäitä Hesburgerista hääbileitämme varten.


Perhejuhliin sopivan rentoa syömistä ovat vaikkapa perinteiset hodarit, joita voi piristää ostamalla erilaisia makkaroita lasten ja aikuisten makuun ja tekemällä kastikkeen, ketsupin tai tuorekurkkusalaatin itse. Ja jotain mielikuvituksellisempaakin voi kokeilla, tai vaikkapa lammasmakkaraa ja fetakastiketta Kreikka-henkisiin hodareihin. Makeana herkkuna toimii varasti ainakin carmelitas-neliöt.



Pariskunnan uuden vuoden menu kannattaa koostaa kahdesta tai kolmesta ruokalajista. Viime vuonna meillä syötiin simpukoita ja itse tehtyjä ranskalaisia perunoita, makeana jälkiruokana oli britakakkua.  Hauskoja vaihtoehtoja voisi olla vaikkapa juureen tehty pizza, nachos supreme tai ihana vuohenjuustopiirakka. Me ajateltiin tänä vuonna mennä perinteisillä blineillä, sillä erilaisten täytteiden kera ne toimivat yhtä aikaa pää- ja alkuruokana. Ja kakku, sitä on oltava tänäkin vuonna, sillä kakku jos mikä tekee juhlan. 



4 kommenttia: