maanantai 2. helmikuuta 2015

Vielä ehtii: Runebergin tortut



Tein Runebergin torttuja viimeksi yläasteella, sillä yleensä alkuvuosi hujahtaa ohi ja sitten onkin jo maaliskuu. Tällä kertaa haaveilin salaa rommia tihkuvista leivonnaisista jo tammikuussa, heti kun kausiherkut saapuivat kauppoihin yhtä aikaa laskiaispullien kanssa (joita aion myös leipoa tänä vuonna).

Leivoin tortut suurella innolla, mutta rommia en yhtäkkiä löytänytkään kaapista ja jouduin käyttämään rommiaromia, joka tuntui haihtuvan ilmaan. Ei siitä ainakaan kovin vahvaa makua torttuihin tullut. Muuten maku oli kyllä todella hyvä, ja ulkonäkö taas, noh, se nyt oli kuin olisin tehnyt nämä lapsena. Sokerikuorrute kannattaa siis olla tarpeeksi jäykkää!

Runebergin tortut

Vatkaa 150g pehemää voita ja 1,5dl sokeria vaahdoksi. Lisää kaksi kananmunaa yksitellen ja koko ajan vatkaten. Lisää sen jälkeen 1,5dl mantelijauhetta, 1,5dl korppujauhoja, 1,5dl vehnäjauhoja, 1tl leivinjauhetta ja 1/2tl kardemummaa (halutessasi enemmänkin). Sekoita tasaiseksi ja lisää vielä 1/2dl maitoa ja sekoita uudelleen.

Asettele muffinssipellin koloihin paperiset vuoat ja jaa taikina vuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa 10-15min, kunnes pinta on ruskistunut. Tee sillä välin rommiliemi: laita kattilaan 1dl vettä ja 2,5rkl sokeria. Kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Lisää rommia/rommiaromia maun mukaan. Kostuta uunista otetut tortut liemellä.

Koristele tortut sokerikuorrutuksella ja vadelmamarmeladilla. Torttujen maku paranee jääkaapissa ja ne ovat hyviä vielä useammankin päivän päästä.

2 kommenttia:

  1. Minä leivoin runebergejä tänään, vaikka Runebergin päivä oli eilen, että toinen helmikuuta on _todella_ ajoissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, menee ihan sekaisin mikä se oikea päivä on, kun ne on ollut kaupoissa myynnissä jotain kuukauden ;) Mutta jos 2. päivä tekee niin ne on juuri ehtineet kivasti tekeytyä jääkaapissa oikeaa päivää varten ;)

      Poista