lauantai 3. tammikuuta 2015

Simpukoita Brysselin tapaan



Söin viime keväänä herkullisia simpukoita Brysselissä suositussa Chez Leon -ravintolassa. Annokseen kuului klassisesti valmistetun simpukkakattilallisen lisäksi ranskalaisia perunoita ja patonkia. Ranskikset on Belgiassa suorastaan kansallisruokaa ja niitä tuli syötyä saman reissun aikana ihan sellaisenaankin, muutamalla erilaisella majoneesipohjaisella dipillä höystettynä tietenkin.

Vietimme uutta vuotta Brysseli-teemaisesti, ihan vain kahdestaan. Valmistin ensimmäistä kertaa itse simpukoita ja mielestäni ne onnistuivat todella hyvin. Patongin lisäksi tarjolla oli tietenkin itse tehtyjä ranskalaisia (tällä kertaa uunissa paistettuina, koska friteeraus olisi vaatinut liikaa huomiota simpukkatyömaan ohessa) ja majoneesidippiä, johon sekoittelin limellä maustetun majoneesin sekaan cayennepippurista kastiketta, ketsuppia ja hieman suolaa ja sokeria.



Simpukat Brysselin tapaan

Puhdista ja tarkista n. 1kg sinisimpukoita (pääruoka kahdelle tai alkuruoka useammalle henkilölle). Tarkista, että kuoret ovat ehjiä ja jos simpukat ovat yhtään auki, kokeile tökkäämällä sisälle tai kopauttamalla, meneekö kuori kiinni. Jos simpukat eivät ole valmiiksi puhdistettuja, pitää sekin operaatio tehdä (meillä oli valmiita, mutta huutelin niitä hieman).

Silppua muutama salottisipuli, kaksi yksikyntistä valkosipulia ja nippu persiljaa. Kuumenna isossa kattilassa reilu luraus oliiviöljyä ja isohko nokare voita. Kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan. Lisää kattilaan pari desiä valkoviiniä, rouhaise mustapippuria ja lisää persiljat. Lisää liemeen vielä suolaa (n. 1/2tl).

Kun liemi kiehuu, lisää simpukat. Laita kansi kiinni ja kypsennä simpukoita noin viisi minuuttia. Ravistele kattilaa välillä. Kypsät (ja syötävät) simpukat ovat avonaisia kypsentämisen jälkeen.


2 kommenttia:

  1. Sinisimpukat on kyllä herkkua. Tosi maukkaan näköiset lisukkeetkin, kyllä näillä kelpaa aloittaa vuosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Hieman pelkäsin, että onnistun vain pilaamaan simpukat tai ne eivät muuten vaan ole läheskään yhtä hyviä, mutta herkullisia tuli :)

      Poista