perjantai 30. tammikuuta 2015

Kevätarvonta ja haaveilua kesästä

Arvonnan palkinto Fiskarsilta


Tammikuu vaihtuu vihdoin helmikuuksi tällä viikolla ja viimeinen virallinen talvikuukausi pyörähtää käyntiin. En tiedä teistä muista, mutta minä olen jo kovaa vauhtia suunnitellut ensi kesää: kesätapahtumia, joihin aion osallistua, kesän lomareissua, mökkireissuja sekä pienen rivitalopuutarhani pienviljelmiä. Kesähaaveilua ei ainakaan yhtään hillinnyt Fiskarsilta saamani pieni lahja, joka sisälsi ihanan värikkäinen Iittalan pellavaliinojen lisäksi salaattilingon ja keittiöpuutarhauutuuden nimeltä Urban Planters Set.Olemme asuneet rivitalokodissamme nyt kolme vuotta ja minulla on yhtä monta kesää takana pihallisena ihmisenä. Ensimmäisen kesän takapiha oli lähinnä mulloksella ja odotimme kiihkeästi ruohon kasvamista. Toisena kesänä ruoho oli jo ihan ok ja kaivoimme ikkunan alle pienen kukkapenkin, jonne tuli suunnittelemattomasti istutettua muutamia äidin pihalta haettuja kasveja. Sen lisäksi istutin lukuisiin ruukkuihin yrttejä ja jopa tomaatintaimen!

Kolmas kesä eli viime kesä oli hieman pettymys: ruoho paloi karrelle ja tomaateista tuli mauttomia. Istutin ikkunan alle nyt jo hieman suunnitelmallisemmin kymmenen mansikantaimea ja pääsin korjaamaan niiden pienen pientä satoa kesän mittaan. Lupaavaa!

Sisällä keittiössä en ole saanut yrttejä pysymään hengissä kovinkaan pitkiä aikoja. Ehkä siihen tarvittaisiin ainakin talviaikaan joku ylimääräinen lamppu? Ja hyvää tuuria?

Fiskars lahjoitti minulle toisen samanlaisen setin keväisiä tuotteita, jonka voin arpoa teidän lukijoiden kesken. Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tätä postausta ensi viikon loppuun mennessä (8.2.2015 klo 24 asti). Palkinto arvotaan maanantaina 9.2. ja jos voittajaa ei tavoiteta, arvotaan palkinto uudelleen.

Kerro minulle, oletko jo suunnitellut ensi kesän puutarha-asioita? Mitä uutta aiot kokeilla? Tai oletko kokeillut parveke/terassiviljelemistä? Mitä odotat eniten ensi kesästä? Valitse yksi tai kaikki! Tässä vielä Instagramin puolelta muutama kesäinen fiiliskuva talven keskelle. Osa kuvista on omalta pihaltamme, osa mökiltä ja osa Ainolan puistosta. Olis jo kesä! Instagram-tilini löytyy @auringonalla, liity seuraajaksi!
   

40 kommenttia:

 1. Meillä on kesäkoti ja siellä kasvihuoneen lisäksi viljelymaata paljon. Tomaatinsiemenet pian multaan, siitä se lähtee <3 Talvella voi miettiä, mitä kasveja haluisi...onneksi nyt osaa jo vähentää, viime vuonna tomaattitaimeja oli 48. Se oli liikaa :) Porkkanaa ja keltasipulia ihan varmasti, palsternakan jätän väliin. Raidallisia punajuuria kokeilen ensi kesänä. Terveisin rosmariini16@hotmail.com

  VastaaPoista
 2. Kukkien ja kasvien kanssa työkseni väkerrän,joten kotona en hirveästi jaksa enää innostua,mutta sen verran on suunnitelmia että saisi mansikan taimia istutettua.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Ois ihana kokeilla yrttien kasvatusta parvekkeella ens kesänä kukkien lisäksi.. Saa nähdä et onnistuuko:D
  Tiiakatariina@outlook.com

  VastaaPoista
 5. Nyt olisi hyvä aika alkaa ajatella puutarha-asioita. Pianhan alkaisi olla aika esikasvattaa - toistaiseksi, en ole onnistunut aloittamaan sitä ikinä ajoissa

  suolaajahunajaa (at) gmail.com

  VastaaPoista
 6. Me muutettiin ensimmäiseen omaan kotiin nyt vuodenvaihteessa ja tässä meidän paritalossa on ihan tosi iso tontti ja siispä iso etu- ja takapiha. Muutettiin tänne kerrostalosta, jossa meillä oli ihan surkean pieni parveke, joten olen ihan innoissani tulevasta kesästä. Mitä kaikkea tuonne pihalle saakaan laitettua (varsinkin kun pihalla ei ennestään istutuksia tms. ole..). Ainakin kasvimaan aijon takapihan perukoille laittaa. Istutuksia ja muuta en oo vielä juurikaan suunnitellut, mutta hiljaa hyvä tulee. ;) Innoissaan siis oon, voi pojat! :D

  meekkupiste@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Voi, ensi kesäksi on suunnitteilla vaikka mitä! Viime kesänä istutimme uudelle pihallemme vasta nurmikon, joten tänä kesänä olisi tarkoitus istuttaa puut ja pensaat, kuten rajapensasaidat ja marjapensaat. Haaveena olisi myös oma kasvimaa, mutta se tuskin toteutunee vielä ensi kesänä :)

  ansamaria1(at)gmail.com

  VastaaPoista
 8. Ai että olenko suunnitellut ensi kesän puutarhahommia: TODELLAKIN! Pääsimme viime kesän alussa muuttamaan omakotitaloon ja sain elämäni ensinmäisen oman pihan. Viime kesä meni ihmetellessä raskausmahan kanssa ja heinäkuun lopussa syntyneen vauvelin kanssa. Joten ensi kesänä toivottavasti pääsen tositoimiin. Lavakauluksia olen jo saanut tuttujen kautta, joten lavapuutarha on kuvaa vauhtia tulossa. Toivottavasti saisin vähän porkkanaa, parsa- ja kukkakaalia, ruohosipulia ja yrttejä kasvatettua. Tomaatteja varten sain jo viimekesänä teetätettyä telineen johon laitan 3 altakasteluruukkua ja niiden yläpuolella menee rima, jonka varaan saan tomaatit tuettua lanjalla. ...eikö se kevät jo voisi tulla?? T:J3nn1

  VastaaPoista
 9. Ensi kesän suunnitelmiin kuuluu taas kasvatuskokeilua, viime kesänä oli munakoiso, josta tuli kiva sato ja latva-artisokka, joka ei ehtinyt kasvaa... yrttejä kasvatan joka kesä tosi paljon ja tomaatteja montaa sorttia, sitten jotain juureksia...punajuurta, naurista ja papuja ainakin :) Meillä on ihan hyvänkokoinen omakotitalo tontti, minne mahtuu kasvimaata ja marjapensaita!

  VastaaPoista
 10. Moikka! Me olemme vuosi sitten muuttaneet uuteen omakotitaloon. Ekana kesänä piha oli täynnä rakennusjätteitä ja nurmikko osittain rikkaruohojen peitossa. Tänä kesänä olisi tarkoitus vähitellen saada pihaakin kuntoon, mutta itseni tuntien jotenkin tuntuu, että kaikki jää taas roikkumaan.. ei ole muka aikaa.. Eli varmaan tänäkin vuonna aika suunnittelematonta touhua.. hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Parvekeviljelyä olen kokeillut ja tänä keväänä taas uudestaan :)

  VastaaPoista
 12. Parvekkeella meinasin kokeilla tänä kesänä chiliä ekaa kertaa. Saa nähdä, saanko mitään pysymään hengissä niin pitkään, että on mitään parvekkeelle siirrettävää.

  VastaaPoista
 13. Ajattelinpa jälleen yrttien viljelyä mm. basilikaa, sitruunamelissaa yms. Muutamia uusia itselleni, ja erilaisia kokeiluja haluan tehdä mm. kesäkurpitsaa, istutan sitten maahan jos menestyvät eka ikkunalaudalla. :) lamerinquecit@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Oma puutarhani on ensi kesänä (toivottavasti ei kovin) kurainen omakotitalon rakennustyömaa. Mutta omaa puutarhaa jo kyllä suunnitellaan kovasti ja ensi viikonloppuna olisi tarkoitus osallistua pihansuunnittelukurssille, jota odotan sitä jo malttamattomasti! Luonnonkiviä, istutusallas ja kesäkeittiö ovat ainakin listalla.. :)

  miss_cmx (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Olen yli kymmenen vuoden ajan kasvattanut karun saaremme ruukku- ja laatikkopuutarhassa kaikenlaisia kasveja ja vihanneksia aina perunasta ruusuihin. Blogissani on niistä parhaat kuvattu. Epäonnistumisiakin on toki tullut, mutta ne ovat opettaneet. Raparperi kasvaa kesän ruukussa ja talaveksi istutan sen avokompostiin. Siitäkin kesän mittaan saan piirakkaraparperit. Tänä kesänä istutan maa-artisokkaan isoon hieman eristettyyn, mutta vettä läpäisevän laatikkoon. Saas nähdä onko minulla vuoden päästä syksyllä satoa poivittavana.

  VastaaPoista
 16. Olen yli kymmenen vuoden ajan kasvattanut karun saaremme ruukku- ja laatikkopuutarhassa kaikenlaisia kasveja ja vihanneksia aina perunasta ruusuihin. Blogissani on niistä parhaat kuvattu. Epäonnistumisiakin on toki tullut, mutta ne ovat opettaneet. Raparperi kasvaa kesän ruukussa ja talaveksi istutan sen avokompostiin. Siitäkin kesän mittaan saan piirakkaraparperit. Tänä kesänä istutan maa-artisokkaan isoon hieman eristettyyn, mutta vettä läpäisevän laatikkoon. Saas nähdä onko minulla vuoden päästä syksyllä satoa poivittavana.

  VastaaPoista
 17. Tänäkin kesänä istutetaan tomaattia, kurkkua ja kukkia ☺

  VastaaPoista
 18. Meillä on edessä toinen kesä Pihallisina Ihmisinä ja viime kesän kokeiluista oppineena jätämme ainakin fenkolin pois valikoimasta :)

  VastaaPoista
 19. Kokeilin viime kesänä lasitetulla parvekkeella kurkun kasvatusta; lajia en muista...teki tosi isoja ja komeita lehtiä, kiipeili ja tarttui mihin sattui ja syksymmällä sain pari pientä kurkkuakin!!

  - Irene R

  VastaaPoista
 20. Eniten odotan taas ruusupenkin upeaa loistoa, joten sillä linjalla jatketaan tänäkin kesänä. :)
  sopeutuja(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 21. Eniten odotan, että saan viljellä omassa kasvihuoneessa mm. yrtit ja sipulit ja hakea sieltä ruoanlaittoon tarvittavat ainesosat! Lisäksi odotan lämpöä ja että saan laittaa omaa pihaa ja istuttaa sinne kukkia ja pensaita! Maria

  VastaaPoista
 22. Me vietämme ensimmäistä kesää omassa kodissa, en ole vielä suunnitellut mitä lasten kanssa alkaisimme kasvattamaan. Tämä on aivan uusi maailma minulle, juuri etsin tietoa ja vinkkejä netistä. Jasminella82 ät gmail.com

  VastaaPoista
 23. Kyllä sitä jo näin helmikuussa alkaa ajattelemaan tulevaa kesää. Takapiha on aika haastava kasveille, aurinko paistaa sinne lähes koko päivän. Tomaattia voisi kokeilla, sehän tykkää lämpimästä ja amppelimansikkaa :)
  minnapo1(at)gmail.com

  VastaaPoista
 24. Kasvihuoneelle tomaattia, kurkkua, yrttejä paljon...
  jos kokeilisin amppelimansikoita ja saisin istuttettua tuonne avomaallekin mansikkaa niin sitten olisisn tyytyväinen.

  VastaaPoista
 25. Muuten en ole vielä puutarha-asioita miettinyt, muuta kuin että kauan haaveilemani kasvihuone näyttäisi ensi kesänä toteutuvat =). Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Sormet syyhyten juuri suunnittelen parvekkeen kesäasua ja istutuksia!
  mussaka(at)luukku.com

  VastaaPoista
 27. Juuri muutettiin ekaan omaan kotiin, rivariin, jossa pieni piha. Odotan innolla, että pääsen laittamaan terassia kesäkuntoon, ehdottomasti jotain istutuksia pitää saada! Aloittelija kun olen, niin en ole tarkemmin vielä miettinyt mitä... :-)

  -Tuikku
  numme14@gmail.com

  VastaaPoista
 28. Perus tomaattia ja kurkkua tuli kasvatettua viime kesänä meidän parvekkeella. Tomaatit varsinkin olivat ihanan makeita. :) Tänä kesänä ajattelin kokeilla kasvattaa lehtisalaattia sekä tinjamia.

  henna.le@hotmail.com

  VastaaPoista
 29. Olen suunnitellut parvekkeelle laittavani tomaattia ja mansikoita nyt ainakin. Saas nähdä mitä muuta sitä vielä keksii...
  wonderwhy@netti.fi

  VastaaPoista
 30. Kyllä se suunnittelu alkaa heti, kun valo alkaa voittaa pimeyden :). Asun kahta kotia, omaa ja etäkotia. Hyötykasveja en enää jaksa kasvattaa korkeintaan yritit ja kesäkurpitsat. Ruusuja pitää istuttaa joku uusi lajike taas ja kaikki uudet istuttamani perennat eivät selvinneet viime talvesta. On sinulla ihana blogi!

  VastaaPoista
 31. Suunnittelin tekeväni äidille yllätyksen parvekkeelle. Isoon lasiseen ovaalinmuotoiseen ruukkun istutan sora, kivi ja multa pohjalle sammalta, pieniä kasveja ja kukkia luodakseni pienen metsän. Kuin jouluhile pallo mutta avoinasena ja keväisenä. Jos pienen majatalon sisälle laittaisi myös... Ruukku on sisustuksellinen sekä puutarhafriikki äidilleni aivan ihanteellinen :D

  anna.liis@windowslive.com

  VastaaPoista
 32. Pihalle pitää laatikkopuutarhaa vähän laajentaa ja pensaita istutella, pääasiassa hyötykasveja. Porkkanat ja palsternakat ehdottomasti. Keittiön ikkunalle olisi haaveena laittaa yrttejä ruukkuihin roikkumaan ja kasvamaan. Pikkuhiljaa pitää mietiskellä, mitä siemeniä istuttelis :)

  minnuli83@gmail.com

  VastaaPoista
 33. Asun valitettavasti kerrostalossa ilman parveketta, joten joudun tyytymään taloyhtiön pihan yhteisiin kukkapuskiin ja kavereiden mansikkamaihin..
  Aurinkoista kesää kuitenkin odotan!
  marvu954(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 34. Itse asustelen hieman lämpimämmässä ilmanalassa joten terassilla tulee kasvateltua kaikenlaista, lähinnä yrttejä ja nyt uutena lempparina sitruspuita. Parhaillaan kasvaa appelsiini, lime ja sitruuna! :)
  Yanna.H(at)outlook.com

  VastaaPoista
 35. Ikkunalaudalle yritit kasvamaan, mm. basilikaa, sitrusmelissaa, minttua. Oisi ihana jos omaan pihaan olisi mahdollisuus, niin laittaisin kaikkea kasvamaan. Mutta ehkäpä joskus… :) Classique_@suomi24.fi

  VastaaPoista
 36. Amppelimansikoita ainakin tulee parvekkeelle ja jotain kukkia lisäksi, suunnitelmat vielä auki sen suhteen :)
  wafer(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
 37. Meinasin omalle rivarin takapihalle ainakin lisätä entisestään yrttien määrää ja kokeilla myös kirsikkatomaattien kasvatusta.
  -Mariah-
  mariah-79@suomi24.fi

  VastaaPoista
 38. Parvekkeelle laitetaan tomaatteja ja kukkia. Anne
  annelaukkanen09@hotmail.com

  VastaaPoista
 39. Meillä on parvekkeella aina ollut kukat ja hyötykasveja. Tänäkin vuonna herneitä,tomaatteja,ehkä jotain muutakin. Sofia
  chipmunk@hotmail.fi

  VastaaPoista
 40. Vadelmatarha! Pensasmustikoita ja lasihuone! Kyllä mun mieheni varmaan ilostuu näistä kaikista projekteista :)) Kerron sillai pikkuhiljaa...
  bikkenpilttuu@hotmail.com

  VastaaPoista