torstai 11. joulukuuta 2014

Kiinalaisia nyyttejä (char siu bao)



Singaporessa päädyimme Little Indian kävelyretken päätteeksi Mustafa Centreen, joka on kaikkea maan ja taivaan väliltä myyvä kitsi tavaratalo, jonka kapeille käytäville turisti helposti eksyy. Keittiöpuoli oli tietenkin tsekattava heti ensimmäiseksi ja vaikka en mennyt ostamaan mitään, niin kyllähän sellaiseen tavarapaljouden äärellä tulee helposti mielitekoja.

Matkalaukku oli kuitenkin sen verran rajoittava tekijä, että suurin osa himotuksista jäi kauppaan, sillä lopulta en löytänyt mitään ylitse muiden. Ja en tiedä johtuiko se tarjonnan määrästä vai mistä, mutta tätä bambukorihöyrytystornia en nähnyt Mustafan hyllyillä ollenkaan. Tämä on ostettu Oulusta!

Kotiharmi oli tehnyt omalla vastaavalla laitoksellaan herkullisen näköisiä kiinalaisia nyyttejä. Niinpä minäkin sitten lähdin kokeilemaan samalla tyylillä! Tosin tein ahneesti heti hieman enemmän täytettä ja kuvittelin pyörättäväni puoli pakastinta täyteen nyyttejä, jotta voisin ottaa niitä sieltä milloin tahansa höyrytykseen. Lopulta kävi kuitenkin niin, että nälkä yllätti nyyttien vääntäjän ja lopusta puolikkaasta tuli yksi iso lihapiirakka, jonka paistoin uunissa.




Char Siu Bao

Taikina: Sekoita 2,5dl lämmintä vettä, 1rkl kuivahiivaa, ripaus suolaa ja 1/2dl sokeria ja anna tekeytyä kymmenisen minuuttia. Lisää 5dl jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa noin 15min. Lisää lopuksi 2rkl seesamöljyä taikinapallon pinnalle. Kohota noin tunnin ajan.

Täyte: Pilko 1 sipuli, 5 valkosipulinkynttä ja yksi punainen chili. Raasta tuoretta inkivääriä noin 1rkl verran. Kuumenna pannulla seesamöljyä ja kuullota sipuleita, chiliä ja inkivääriä. Lisää 300g possun jauhelihaa ja ruskista. Mausta 2,5rkl soijakastikkeella sekä maun mukaan sriracha-kastikkeella, valkopippurilla ja ripauksella kiinalaista viismaustetta. Anna jäähtyä.

Kauli kohonneesta taikinasta ohuehko levy. Leikkaa ympyrämuotilla (5-6cm) paloja, nosta palan keskelle noin 1tl täytettä ja nipistä reunat kiinni palloksi. Nosta leivinpaperin tms. päälle odottamaan. Häyrytä pallot höyrytyskorissa kiehuvan veden päällä noin 5-6minuuttia.

Kastike: Sekoita 3rkl soijakastiketta, 2rkl vettä, 1/2rkl kalakastiketta, puolikkaan limetin mehu ripaus sokeria, 2 raastettua valkosipulinkynttä ja pätkä chiliä.

4 kommenttia:

  1. Aah, dumplingsejä, nam!
    Mulla vaan on sellainen ongelma, että tuollaista bambuhöyrykoria ei ole ja kaappeihin ei enää mahdu mitään uutta. Osaatko neuvoa, voiko noita höyryttää jossain muussa, kuin höyrytyskorissa, vai meneekö silloin ihan pieleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam nimenomaan! Voi että, mulla ei ole kyllä mitään kokemusta muista höyrytysastioista. Ja tästäkin korista siis vain tämän yhden kerran. Ei sillä, että se tähän jäisi! Mutta ymmärrän kyllä, minunkin keittiönkaapit pursuilee kaikenlaista tavaraa ja en ole edes löytänyt tälle bambukorille vielä paikkaa :D

      Poista
  2. Voi nam, maistan maun kielelläni! Meillä höyrytysastia on esillä, kun se ei mahdu kaappiin. Siinä se myös sopivasti muistuttaa olemassaolostaan, joten tulee myös käytettyä. Ennen kuin meillä oli bambukori, höyrytin sellaisen metallisen höyrytysvempaimen päällä, joka asetetaan tavalliseen kattilaan. Se toimi oikein hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä olisikin ihan kiva pitää esillä, mutta harmi kyllä meillä on pöytätila yhtä kortilla kuin kaappitila, tai siis onnistuneesti täytetty kaikella tavaralla ;) Kiitos tiedosta, että muutkin höyrytysosat toimii ihan yhtä hyvin! Minä olen höyryttänyt vain kasviksia. Nyyttejä pitää kyllä tehdä pian uudelleen!

      Poista