maanantai 8. joulukuuta 2014

Kesäistä Italiaa muistellen + arvonta!





Teimme viime heinäkuussa jo kolmannen melkein peräkkäisen kesäreissun Italiaan. Vuorossa oli Como- ja Garda-järvien seudut autolla kierrellen ja matkan varrelle mahtui niin suuria kaupunkeja, klassisia matkakohteita kuin idyllisiä pikkukyliä. Koska olimme reissussa autoillen, pysähdyimme välillä paikallisiin marketteihin hamstraamaan ruokavarastoja välipalanälän varalle. Ja voi millaisia aarreaittoja italialaiset ruokakaupat onkaan! Harmi, ettei läheskään kaikkea ollut mahdollista ostaa ja varsinkaan tuoda kotiin asti.

Yhden välipalan muistan hyvin. Ostimme ensimmäisenä päivänä uunituoretta focacciaa, jossa oli ihanan paljon makeita tomaatteja! Ajoimme päämäärämme Como-järven Bellagioon mielettömän kauniilla paikalla olevaan panoraamahotelliimme, majoituimme viehättävän vanhanaikaiseen huoneeseemme ja kaivoimme herkkuleivän esille. Niin yksinkertaista ja niin hyvää!


Kun minua pyydettiin Blogiringin ja Lanfranchin -kampanjaan, aiheena oliiviöljyt, nousi mieleeni heti tuo kyseinen focaccia. Lanfranchin laadukkaat oliiviöljyt valmistetaan Espanjassa, mutta italialaisittain maustetut basilika- ja sitruunaöljyt veivät minut heti ruokamuistoissa viime kesän Pohjois-Italiaan. Sitruunaöljy muistutti minua monissa bed and breakfast -paikoissa aamupalalla olleesta kakkupöydästä ja yksinkertaisesta torta al limonesta.

Päätimmekin eräänä marraskuisena viikonloppuna muistella ihanaa lomaamme Italian herkkuja leipoen ja valokuvia katsellen. Niitä kuvia löytyy muuten matkablogin puolelta täältä. Ja mikäli herkulliset oliiviöljyä tihkuvat ruokaohjeet kiinnostavat, niin niitä löytyy lisää täältä. Itse olen todella ihastunut maustettuihin öljyihin, sillä niillä saa moniin ruokiin kivaa pientä saväystä. Olen mm. marinoinut kirsikkatomaatteja basilikaöljyllä ja käyttänyt yksinkertaisen pastakastikkeen pohjana valkosipuliöljyä.


Torta al Limone

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl perunajauhoja
ripaus suolaa
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna + halutessasi mehua
5 rkl sitruunalla maustettua Lanfranchi-oliiviöljyä
tomusokeria

Vatkaa kananmunat ja sokeria vaahdoksi. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, perunajauhot ja ripaus suola. Siivilöi jauhoseos kananmunavaahtoon ja sekoita. Raasta taikinaan sitruunan kuori (purista myös hieman mehua, mikäli haluat voimakkaamman sitruunanmakuisen kakun). Lisää sitruunalla maustettua oliiviöljy.

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 150-asteisessa uunissa noin 50min, kunnes kakku on kypsää. Jäähdytä kakku, kumoa ja siivilöi päälle kerros tomusokeria. Voit myös halutessasi käyttää torta al limonea täytekakun pohjana (jätä silloin tomusokeri pois).



Tomaatti-focaccia

2 dl lämmintä vettä
1/3 palaa hiivaa
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl jauhoja
3 rkl basilikalla maustettua Lanfranchi-oliiviöljyä
1 rkl öljyä
1/2 rasiallista kirsikkatomaatteja
merisuolaa
3 rkl basilikalla maustettua Lanfranchi-oliiviöljyä

Sekoita vesi, hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja basilikalla maustettua oliiviöljy. Taikina jää öljyiseksi ja löysäksi. Laita uunipellin päälle leivinpaperi ja sivele sen päälle noin 1rkl öljyä. Kaada taikina pellille ja muotoile soikioksi.

Anna taikinan kohota pellillä noin puoli tuntia. Leikkaa (vähintään) puoli rasiallista kirsikkatomaatteja kahtia ja painele tomaatit kohonneeseen leipään. Rouhaise päälle hieman merisuolaa (tai ripottele sormisuolaa) ja paista 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut (12-15min). Valuta uunista otetun focaccian päälle vielä öljyä.

Yhteistyössä Lanfranchi

Arvonta

Haluaisitko sinä voittaa Lanfranchin tuotepaketin, joka sisältää kolme pulloa laadukkaita oliiviöljyjä? Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen ja vastaamalla kysymykseen: 

Harrastatko teemaillanviettoja? Jos kyllä, niin mikä teema on suosikkisi tai mikä on ollut viimeisin?

Arvontaan voi osallistua sunnuntai-iltaan 14.12.2014 klo 24 asti. Tuotepaketti (1kpl) arvotaan maanantaina 15.12. ja mikäli voittajaa ei tavoiteta lähipäivinä, arvotaan uusi voittaja. 


35 kommenttia:

  1. En harrasta, mutta se voisi olla hauska idea.
    vaatehuttuja(@)gmail.com

    VastaaPoista
  2. Mielessä on käynyt monta kertaa, että pitäisi viettää teemailtoja, mutta johonkin ne on aina jäänyt. Nyt kyllä teen sellaisen lupauksen vuodelle 2015, että VÄHINTÄÄN yhden teemaillan järkkään! ☺ Täältä sun blogista saa kaiken lisäks niin hyviä vinkkejä mitä vois tehdä. Ehkä aloitan Meksikolaisesta illasta... ☺
    nanne1984@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Ihan varsinaisia teemoja en ole harrastanut, mutta RAKASTAN italialaisia ruokia. Oman haasteensa tuo vain vuosia jatkunut VHH, joten maustetut öljyt voisivat olla mielenkiintoinen makulisä :)
    terv. Anne T
    jatulintarha@hotmail.com

    P.S. Herkullisen näköisiä kuvia!

    VastaaPoista
  4. Jos pitäisi valita joku yksi kulttuuri, jonka ruokia loppuelämänsä söisi, niin mä varmaan valitsisin Italian. Sieltä nyt vaan löytyy kaikki hyvä!

    Mamma tapasi järkätä teemailtoja aina eri matkojen jälkeen. Lapsuudesta ehkä voimakkaiten mieleen on jäänyt Meksiko-ilta, josta paras ystäväni (tuolloin 5v) ihmetteli "miksi ne järkkää jotkut juhlat sen kunniaksi, että kävivät metsässä?"
    Itse järkkäsin viime perjantai piparien leivonta- ja koristeluillan. Siitä enemmän juttua täällä: http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/2014/12/ronneby-neljan-sukupolven-piparit.html
    Teemaillat on jotenkin onnistuneita juuri silloin, kun ne keskittyvät jonkun tekemisen ympärille, jolloin teema ei tunnu niin tekaistulta tai päälleliimatulta.

    VastaaPoista
  5. Enharrasta, mutta voisi joskus kokeilla.
    sanja.alisic at gmail.com

    VastaaPoista
  6. Joskus, useimminkin voisi.
    T. Hannamarja

    VastaaPoista
  7. Viimeisin teemailta oli oliivien ympärille rakentunut tapasillallinen. Tarjolla oli oliiviöljypohjaisia suklaatryffeleitä, tomaatti-oliivitapenedea ja oliivigrissiinejä.

    VastaaPoista
  8. Asuttuani Amerikassa on monesti käynyt mielessä järjestää Amerikka-teemailta. Myös italialainen olisi ihana.
    emmituulia_92@hotmail.com

    VastaaPoista
  9. En harrasta, mutta se olisi kyllä hauska idea :)
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  10. Meillä on muisteltu Kreikan matkoja, joita on useampi takana yhdessä ystävien kanssa. Kokoonnuttu matkaporukalla yhteen, tehty moussakaa ja tsatsikia, patonkia ja salaattia kreikkalaisittain tai jotakin muuta matkalta mieleen jäänyttä ruokaa, samalla muisteltu yhteistä matkaa ja sen kohokohtia :)
    tuitiinan(at)gmail.com

    VastaaPoista
  11. Kaveriporukan kanssa meni juuri pikkujoulujen vietto espanjalais-teemalla :) susanna.hakkinen(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  12. Me ollaan vanhojen luokkakavereiden kanssa istuttu iltaa jonkin teeman mukaan useamman kerran. Ollaan esimerkiksi oltu naistenpäivänä "Vahvoja naisia" (jokainen pukeutui joksikin tunnetuksi vahvaksi naiseksi) ja kesällä istuttiin piknikillä puistossa, jolloin teemana oli Värit (jokaiselle osanottajalle arvottiin jokin väri, johon piti pukeutua ja myös nyyttäriperiaatteella tuotavat herkut piti olla arvotun värin mukaisia). Toi väriteema oli kyllä ehdottomasti suosikkini! Kerrankin kaikki olivat värikkäinä liikenteessä ja ruokien ja juomien kanssa sai käyttää rutkasti päätä ja mielikuvitusta! Teemakemut on kivoja ja seuraavaksi voitaiskin harkita vaikkapa just jotain ruoka-aiheista teemaa, ehkäpä joko italian tai aasian makujen kautta.

    meekkupiste@gmail.com

    VastaaPoista
  13. Pikkujouluna kavereiden kesken meillä oli meksikolainen teemailta. :)

    henna.le@hotmail.com

    VastaaPoista
  14. Pitäs enemmän tehdä eri teema juttuja. Salli.moilanen36@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Eipä ole tullut harrastettua, vaikka paljon matkustelleena ihan kiva idea esim matkakohteiden ruokateeman ympärille rakennettuna.
    Mallukka
    marja-anneli@luukku.com

    VastaaPoista
  16. Harvemmin tulee harrastettua, mutta meksikolainen illallinen on ollut muutamia kertoja teemana, kun on iskenyt kaipuu takaisin Meksikon vaihtarivuoteen! saaruska_91(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  17. Juu, teemailtoja tulee vietettyä aina silloin tällöin, juurikin lähinnä vanhojen lomareissujen muisteluiden merkeissä. Viimeksi taisi olla ihan espanjalainen tapasilta.

    VastaaPoista
  18. Kuulostaa kivalta idealta. :) En ole varsinaisia teemailtoja kai koskaan järjestänyt, mutta toki esim. synttärit aina jonkin teeman ympärille rakentuu. Meillä on ollut ainakin pizzajuhlat ja jäätelöjuhlat. Myös halloween-bileitä on tullut järjestettyä. S-postiosoitteeni on e1101012@edu.vamk.fi

    VastaaPoista
  19. En harrasta. Mutta uusia resepti kokeiluja kyllä.. Makutuomaristoon kuuluvat :8,9,14,17,45 vuotiaat miehet! Ja voin sanoa että aikas suoraa palautetta tulee :))
    bikkenpilttuu@hotmail.com

    VastaaPoista
  20. Kyllä toisinaan teemailtoja vietetään, esim. Japani- teemainen sushi-ilta oli taannoin. :) Harmittavan vähän tulee vain itse järkkäiltyä, lähinnä aika ja tilanpuute haittaavat. lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  21. En itse harrasta muuta kuin osallistumalla muiden teemabileisiin =). Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Harvemmin, mutta teemaillat kyllä ovat kivoja. Italia-teema esimerkiksi on helppo toteuttaa. :)

    VastaaPoista
  23. Voi miten herkullisen näköiset leivonnaiset olet tehnyt. Näitä täytyy ehdottomasti kokeilla, kun noita Lafranchin öljyjä onkin jo kaapissa. Kiitos kivoista ohjeista ja mukavista matkamuisteluista :)

    VastaaPoista
  24. En harrasta, mutta nyt tekisi mieli järjestää :)

    voilooa@gmail.com

    VastaaPoista
  25. Eipä juuri ole tullut harrastettua,ideana ihan kiva.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  26. En ole koskaan viettänyt mitään teemailtaa, mutta ajatuksena kyllä kovin hauska idea :)
    cherrycloud@luukku.com

    VastaaPoista
  27. En ole viettänyt teemailtaa, pistetään kuitenkin harkintaan!
    eeva22@hotmail.com

    VastaaPoista
  28. en ole viettänyt teemailtoja, mutta ois varmaan mukavia!
    elluj
    elina_jokitalo(AT)luukku.com

    VastaaPoista
  29. Haluaisin harrastaa enemmän! Useasti on sushi-teemailtoja vietetty. Ja tyttöjen kanssa viini- ja juustoiltoja.
    koivuniemi.lotta@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Ei ole tullut teemailtoja vietettyä, kiva idea kyllä olisi!
    mariah-79(at)suomi24.fi

    VastaaPoista
  31. Hienosti onnistunut piiras.En pidä teemailtoja. sannikas15@gmail.com

    VastaaPoista
  32. Ihan liian harvoin! Mutta viimeksi itsenäisyyspäivänä vietimme jonkinlaista tapas-iltaa. donna.palander@gmail.com

    VastaaPoista
  33. Viimeisin teema oli pinchot. Usein tehdään tapaksia ja ehkä kaikkein suurin suosikki on Italia-teema. Yksinkertaisia herkkuja joihin ei vaan kyllästy. Humppalulla@gmail.com

    VastaaPoista
  34. Ihanan näköstä kakkua ja leipää! Tarviikin heti alkaa väsäämään focacciaa :-)
    jejotuul@gmail.com

    VastaaPoista
  35. Liian harvoin! Viimekertaiset teemat ovat olleet aivan liian itsestään selviä: kinkkua ja jouluruokia kuukausi ennen joulua, ja loppusyksystä rapujuhlat kaikella mahdollisella tilpehöörillä. Tapasilta houkuttaisi!

    VastaaPoista