lauantai 8. marraskuuta 2014

Indonesialaisia herkkuja BalillaKirjoitin aikaisemmin sekä Singaporen hawker center -kokemuksistamme että Balin katukeittiöstä. Näiden lisäksi söimme romanttisen illallisen rannalla ja Balilla kokeilimme myös läheisen ostoskeskuksen ravintolatarjontaa. Kokeilimme on ehkä vähän harhaanjohtavaa, sillä kävimme yhdessä tietyssä ravintolassa jopa pariin otteeseen.

Syitä oli kaksi: hotellimme lähellä Nusa Duassa ei ollut kovin paljoa ruokailuvaihtoehtoja hotellien omien ravintoloiden lisäksi ja toiseksi onnistuimme valitsemaan niin hyvät ruuat ensimmäisellä kerralla, että oli pakko päästä syömään osittain samaa vielä uudelleenkin. Ravintola oli selvästi ulkoilmaostarin suosituimpia ja yleensä sen edustalle kerääntyi jopa jonoa (nyt en kyllä muista ravintolan nimeä, sorry!).Indonesialaisia herkkuruokia tuli testattua ainakin kalakeittoa, jonka nimen olen myöskin unohtanut (pitäisikö ostaa uusi pää vai tehdä joskus muistiinpanoja??), nasi gorengia eli paistettua riisiä, mie gorengia eli paistettua nuudelia ja erilaisia satay-vartaita. Ja nämä vartaat olivat se suurin syy palata ravintolaan, sillä ne oliva todella herkullisia ja tarjoiltiin ihanan alasimen muotoisen kuuman minigrillin päältä.

Paistetut nuudelit ja riisit on aina perushyviä ja maistuvat minulle milloin tahansa. Kalakeitto oli mukava kokemus niin kuin aasialaiset keitot yleensäkin: hieman tulista ja hapanta kirkasta lientä muutamalla perusraaka-aineella, liemi on se juttu!Vaikka juon todella harvoin olutta kotona, niin aasialaisen ruuan kanssa se on mielestäni paras vaihtoehto. Balilla ruokien kanssa tulikin nautittua aina pullo Bintangia tai Bali Haita. Jos olut ei maistu, niin tarjolla on myös ihania hedelmämehuja ja nämä kyseiset mehut (mango ja papaija) me vetäistiin kerran lounaaksi. Kylläpä tuli ikävä Balia! 


10 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus! Olemme nimittäin juuri varanneet kevääksi Balin-matkan sanur beachille ja jännityksellä kovasti odotamme reissua!!! :) Osaatko muuten sanoa, kuinka kalakastikkeisia/-mausteisia Balin ruoat on, kun itsellä on allergiaa ja tuo kalahomma jännittää Aasian maissa. Oman käsitykseni mukaan ruokatarjonta olisi kuitenkin allergiselle parempi, kuin esimerkiksi Vietnamissa tai Thaimaassa..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Meiri! Onnittelen kohdevalinnasta, teille tulee varmasti hieno (ja herkullinen) loma! Mieheni on kala-allerginen, mutta emme ole koskaan huomanneet, että kalakastike olisi aiheuttanut hänelle mitään reaktiota. Sitä kyllä käsittääkseni käytetään Indonesiassa, mutta ehkä vähemmän kuin tosiaan Thaimaassa? Monesti eri kastikkeet olivat erillisissä astioissa ja niitä lisättiin ruokaan itse. Toki kokki oli varmaan käyttänyt kastikkeita hieman ruuanvalmistuksessakin. Yleisesti ottaen ravintolaruoka on miedommin maustettua ja katukeittiössä ruuassa on jo valmiiksi enemmän kastikkeita ym, varsinkin mikäli asiakkaan ei ole itse mahdollista lisätä niitä.

   Poista
 2. Hei, olen asunut pitkään Indonesiassa ja siellä käytetään ruoanlaitossa todella paljon katkaraputahnaa nimeltä terasi. Sitä on monissa ruoissa ja chilikastikkeissa eli jos on kaloille ja äyriäisille allerginen kannattaa olla varovainen. Katkarapuja on myös useissa ruokien kanssa tarjottavissa krupuk-raksuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitoksia paljon tiedosta, tästä on varmasti Meirillekin hyötyä! Onneksi oma mieheni ei ole allerginen äyriäisille, joten meille ei tullut mitään ongelmia sen suhteen. Eikä ilmeisesti kalakastikekaan aiheuta mitään, kun käytämme sitä kotonakin. Mutta pitääpä pitää mielessä tämä terasi, voisi katsoa löytyykö sitä oman kaupungin etnisistä kaupoista :)

   Poista
  2. Mulle käy onneksi ravut sun muut äyriäiset! :)

   Poista
  3. Se auttaakin sitten jo :) Miehelläni on siis sama juttu ja ainakaan hänellä ei ollut ongelmaa ruokien suhteen Balilla tai Singaporessa. Monenlaista syötiin, mutta hän ei tietenkään koskenut varsinaisiin kalaruokiin, äyriäisjuttuihin kylläkin :)

   Poista
 3. Helsingin etnisistä kaupoista löytyy ainakin, ei tosin indonesialaista vaan thaimaalaista Shrimp paste -nimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tarkemmin muistelen, niin olen tainnut nähdä myös Oulussa. Mutta en ole käynyt etnisissä kaupoissa vähään aikaan ja tällä välin yksi aasialaisia tuotteita myynyt kauppa oli ehtinyt lopettaa, harmi :(

   Poista
 4. Oi että, Balille kaipaan niin takaisin! Haluaisin koluta niitä pohjoisosia, Lombokilla ja Gili Trawanganilla tuli viimeksi heiluttua muutama päivä. Indonesialainen ruoka - varsinkin Mie Goreng on niiiiiin hyvää! Oliko toi kalakeitto vähän sellaista hapanta? Se on kans ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne pohjoiseen olisikin kiva päästä! Pakko lähteä joskus vielä Balin kierrokselle ;) Kalakeitto oli vähän hapanta, mutta ei niin paljon kuin esim. tom yum. Tai sitten se oli sen verran turistiversio, että ei ollut niin voimakkaan hapanta. Mutta hyvää oli kyllä!

   Poista