maanantai 23. joulukuuta 2013

Jouluinen viikunaleipä



En ole koskaan leiponut oikeaa leipää, mutta kun Maku-lehden herkullinen leivontanumero sisälsi muutamia erilaisia leipien ohjeita, päätin ryhtyä kokeilemaan. Viikunaleipä näytti ja kuulosti hyvälle vaihtoehdolle ja näin muutaman valmiin leipäpalan syöneenä voin kertoa, että sitä se myös oli. Kuori oli ihanan rapeaa ja viikunat toivat kivasti makeutta. Jouduin tekemään ohjeeseen muutamia muutoksia olosuhteiden pakosta (mm. juuren tekeytymisaikaan), mutta hyvää tuli näinkin.

Juuri: Juuren valmistamiseen menee vähintään kaksi päivää. Laita ensimmäisenä päivänä purkkiin 1dl vettä ja 2dl vehnjäjauhoja, sekoita ja peitä. Anna tekeytyä huoneenlämmössä. Lisää seuraavana päivänä 1dl vettä ja 1,5dl vehnäjauhoja, sekoita ja peitä. Anna tekeytyä huoneenlämmössä.

Leipominen: Leipomisessakin on kaksi vaihetta. Sekoita 1dl taikinajuurta, 3dl haaleaa vettä ja 3dl ruisjauhoja. Anna tekeytyä peitettynä huoneenlämmössä yön yli.

Ja vihdoin päästään leipomaan: Liota 10g hiivaa veteen ja sekoita taikinaan. Lisää 4dl vettä, 2tl suolaa ja noin 12dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa käsin 10min tai yleiskoneella 5min. Lisää 200g viikunoita: poista kannat ja pilko pienemmiksi paloiksi.

Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Leivo sen jälkeen jauhotetulla alustalla kaksi pyöreää leipää. Ripottele päälle jauhoja ja anna kohota peitettynä tunnin ajan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja kuumenna myös pelti. Nosta leivät kuuman pellin päälle ja tee niihin veitsellä viillot. Paista 15min ja laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 30min.

9 kommenttia:

  1. Onpa komeat leivät! Minä en leiponut nyt mitään leipää itse, saimme saaristolaisleipää Hiidenuhman keittiöstä ja kunnon ruisleipä löytyi lähileipomon hyllystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olivat myös varsin hyviä! Hiidenuhman saaristolaisleipä on varmasti herkullista kans :) hyvää joulun jatkoa!

      Poista
  2. Tosi hienot leivät, haukkaamaan houkuttelevat! Minä tein eilen pari mallasleipää, tänä iltana luvassa on toinen satsi. Ovat hyviä joulutuliaisia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Nämäkin olivat joululahjoja, onneksi onnistuivat hyvin :) hyvää joulun jatkoa!

    VastaaPoista
  4. Hei tää näyttää ihanalta; kuivatut hedelmät on leivässä niin hyviä! Kokeiluun menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ja tällä ohjeella tuli tosi hyvät leivät, ihan kuin suoraan leipomosta, vaikka ihan noviisi tässä hommassa olenkin :)

      Poista
  5. Viikunaleipä kuulostaa herkulliselle! Nyt taikinajuuri on tekeytynyt 2 päivää ja huomenna pääsee leipomaan. Yksi kysymys olisi: Mihin loppu taikinajuuri tulee vai heitetäänkö pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä herkullista leipää! En ole ihan asiantuntija leipäjuurien suhteen, mutta käsittääkseni sen voi säilyttää jääkaapissa rasiassa ja tarvittaessa käyttää. Mutta en kyllä tiedä miten pitkään. Itse en ole säilyttänyt, kun leivon leipää niin harvoin.

      Poista